Betegségek A-tól Z-ig

Virágpor-allergia

Természetes enyhítő és gyógyító módszerek

A szénanáthások számára a tavasz kezdete egyben a szenvedéseik kiújulását is jelenti. Mit tehetünk ellene, mi segít anélkül, hogy károsítaná az egészségünket? Íme, a természetgyógyászat legjobb ötletei és receptjei.


A fű-, fa- és virágpor sok embernél vált ki allergiás reakciót. Vannak azonban olyan módszerek, amelyeknek köszönhetően az allergiások is újra élvezhetik a tavaszt

 

Ha megjön a tavasz, újra süt a nap és melegszik a levegő, mindenki arra vágyik, hogy végre újra kimenjen a szabadba. Mindenki, kivéve a virágpor-allergiások, akik számára a megújulást jelentő évszak csurgó orral, könnyező szemmel és duzzadt nyálkahártyákkal érkezik. A szenvedésük akár már februárban is megkezdődhet. Az érintettek száma pedig folyamatosan növekszik, a civilizált országokban állítólag minden negyedik ember szénanáthás, és gyorsan emelkedik az egyéb allergiás panaszokkal, például ekcémával vagy asztmával küzdők száma is. Ráadásul a betegek jó része úgynevezett "lépcsőfokváltáson" megy keresztül, azaz ártalmatlannak vélt szénanáthás tüneteiből egy-két éven belül asztma lesz.

 

Ki lesz allergiás?

A tünetek kialakulásának esélye változó, például a vidéken, állatok között felnövő gyerekeknél ritkább. Erre az adhat magyarázatot, hogy ezek a gyerekek gyakrabban kerülnek kapcsolatba bizonyos baktériumokkal, és ez pozitív hatást gyakorol immunrendszerük fejlődésére. Hasonlóképpen kisebb a probléma fellépésének veszélye a bélféregfertőzésen átesett kicsiknél. Az edzett immunrendszer a pollentámadásokkal is sikeresebben veszi fel a küzdelmet.

 

A szénanátha esetében az öröklés is szerepet játszik. A rizikó jóval magasabb, ha a szülők vagy a testvérek is allergiások, az viszont még nem tisztázott, hogy ebben valóban a géneknek van-e szerepük, vagy inkább az életmódnak és a táplálkozási szokásoknak. Hogy fellép-e allergiás reakció, az immunrendszerünk teljesítőképességétől függ, és attól, képes-e különbséget tenni ártalmas és ártalmatlan anyagok között. Minél több környezeti méreggel kerülünk kapcsolatba, annál nehezebben megy ez a különbségtétel. Emiatt az immunrendszer falósejtjei nemcsak a kórokozókat kezdik el megtámadni, hanem az ártalmatlan behatolókat is, például a virágport.

 

 

Egyetlen virág milliónyi virágport képes termelni, amely
azután kilométeres messzeségbe utazik a szelek szárnyán. A pollenallergia terhes tünetei a folyó orr, a tüsszentési rohamok és a szemviszketés

 

A szénanátha az immunrendszer túlreakciója. A pollen ugyanis az emberi szervezetre nézve teljesen ártalmatlan, a felszínét azon ban fehérjekötések borítják, és az allergiások immunrendszere ezt az önmagában ártalmatlan fehérjét összetéveszti a kórokozókkal, és ennek megfelelően reagál. A szénanátha tünetei személyenként eltérőek, a leggyakrabban azonban a légzőszerveket és a szemet érintik. Az orr folyik vagy bedugul, a nyálkahártya megduzzad, a beteg tüsszög, köhög, a legrosszabb esetben pedig légszomja van vagy asztmarohamai. Mások inkább ingerlékenységre panaszkodnak, fáj a fejük vagy nem tudnak aludni.

 

Hirtelen dióallergia

Néha olyan tünetek is kialakulnak, amelyeknél az ember először nem is gondol szénanáthára. Például nem tűr el többé bizonyos ételeket. Ennek az az oka, hogy bizonyos ennivalók fehérje-alkotóelemei összetételükben nagyon hasonlóak a virágporfehérjéhez. Az összefüggések nagyon eltérőek, így például az alma, a répa és a mogyoró fehérjéi a nyírfapollen fehérjéihez hasonlítanak. Az immunrendszer azonban megtanulta a nyírfapollent ellenségként azonosítani, tehát harcol minden olyasmi ellen, ami hozzá hasonlít, legyen az bár másfajta virágpor vagy alma, répa, mogyoró. Ezt hívják keresztallergiának. Tünetei a viszketés vagy a kellemetlen érzés a szájban, de olyan súlyos panaszok formájában is jelentkezhet, mint az asztma, sőt akár anafilaktikus sokk is felléphet.

 

A pollen teljesen ártalmatlan az emberre, még mindig nem tudjuk, miért reagálnak rá olyan sokan mégis allergiával. Mindenfajta virágporra jellegzetes külső struktúra jellemző

 

Az allergia kiváltójának elkerülése a legfontosabb parancs allergia esetén. Ez virágpornál szinte lehetetlen. Akut esetekben két megoldás létezik: antihisztamint szedni, ami csökkenti a test gyulladáskészségét, vagy a kortizontartalmú orrspray, amely lokálisan enyhíti a tüneteket. A spray-t azonban nem szabad néhány napnál hosszabb ideig használni, nehogy komplikációk alakuljanak ki.

 

Miért veszélyes az orrspray?

A gyakran ajánlott duzzanatcsökkentő orrcseppek vagy spray-k többnyire olyan természetes vérkeringését. Ennek következtében előáll az a helyzet, amikor a beteg már nem bírja ki orrcsepp nélkül, és egyfajta gyógyszerfüggőség alakul ki. Ezért tanácsos a cseppeket csak néhány napig használni, mert utána nehezebb lesz a leszokás. Ha úgy érezzük, spray nélkül teljesen eldugul az orrunk, jó módszer csak az egyik orrlyukban használni, majd végleg abbahagyni, amikor mindkét oldalon megszűnik a dugulásérzés.

 

 

Szabad légzés függőségveszély nélkül

A függőség kialakulásának veszélye nélkül használhatjuk a régi, jól bevált házi szereket. Ilyen például a sós vizes oldattal végzett orröblítés vagy az inhalálás gyógyteával (komló, kakukkfű, üröm, levendula, rozmaring). Alkalmazhatunk tengervizes orrspray-t vagy orrolajat is. További orröblítésre alkalmas tea a zsurlótea, illetve szénanátha vagy bronchitis esetén jó a kapor- vagy édesköményolaj. A fűszeres étel is kidugítja az orrot. A kapszaicin például természetes anyag, amelyet az éretlen cayenne-i borsból vagy a csilipaprikából nyernek. Az arcüreggyulladás orvoslására kiválóan alkalmas a kapszaicinspray, főleg az allergiás eredetű panaszok ellen hatásos, mivel inaktiválja a nyálkahártya idegrostjait, és hatására egyfajta ingerületátvivő anyag, a P-szubsztancia nem választódik ki. Ez csökkenti a nyálkahártya duzzanatát az orrban és az orr melléküregeiben. Szintén jól bevált házi szer szénanátha ellen a gyógyszertárban készülő orrbalzsam.

 

A természetgyógyászat további tippjei

Maria Treben szénanátha esetén elsősorban csalánteát ajánl, naponta akár négy csészével is, kortyonként fogyasztva. Minden egyes csésze teába tegyünk néhány csepp svédkeserűt. Ha allergiás asztma tünetei állnak fenn, akkor a vörösacsalapu- (Petasites hybridus) tartalmú tabletták segítenek kitágítani a hörgőket. Ha a tünetek a szemet is érintik, akkor szemvidítófűből készült főzettel borogassuk. Aki levertnek érzi magát, gingkotablettával erősítheti a szervezetét, ez javítja az agy vérellátását. Az ájurvédikus gyógyászatból ismert indiai tüdőfű gátolja a hisztaminkiválasztást és erősíti a szervezet öngyógyító erejét. Kúraszerűen naponta háromszor tíz cseppet vegyünk be a homeopátiás szerből.

 

Az inhalálás speciális teákkal vagy az orröblítés orrolajjal szelíd módon nyugtatják meg az igénybe vett orrnyálkahártyát

 

A vöröshagymából származó quercetin nevű anyag szintén a gyulladáskeltő vivőanyagok kiválasztását fékezi. A hagymát vagy megehetjük nyersen, vagy vágjuk apróra, melegítsük fel, tegyük zacskóba, és ezt helyezzük a mellkasunkra vagy az orrunkra. Napi fél liter joghurt is hatásos, mert a benne lévő baktériumkultúrák fokozzák a gamma-interferon-kiválasztást, és hozzájárulnak az allergia elleni harchoz.

 

Számos további természetgyógyászati módszer létezik még szénanátha ellen. A feketemagolajat (Nigella sativa) salátaöntetbe is keverhetjük, de kapszula formában is ehetjük. Az olajat a saját vérhez és a hangyasavhoz hasonlóan a bőr alá is lehet fecskendezni. Hasonlóképpen jó hatású lehet a muskátligyökér, a verbénagyökér, a bodzavirág, a tormaolaj, a kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus), a tiszta méz, a propolisz vagy a bíbor kasvirág (Echinacea). Ez utóbbi azonban csak akkor, ha nem áll fenn allergia a keresztesvirágúakkal szemben.

 

 

Specifikus immunterápia tesz tünetmentessé

Az allergia oka, az immunrendszer túlreakciója úgynevezett specifikus immunterápiával kezelhető. Ennek során a beteg rendszeresen kisebb adagot kap az allergénből, és ezek az injekciók tartósan érzéketlenné teszik az immunrendszert a szóban forgó allergiakiváltóra. A terápia a szénanáthás emberek 90 százalékán segít, némelyikük teljesen tünetmentessé válik, méghozzá évekre. Sokan mégis húzódoznak a kezeléstől, és inkább antihisztamin- vagy kortizontartalmú szereket használnak, holott ezzel a terápiával lényegesen csökkenthető a későbbi asztmarizikó. Ám a kezelés fegyelmezettséget igényel, és az injekciók gondolata sem lelkesít mindenkit. Újabban fűpollen-allergia ellen már tablettás kezelés is létezik. 

 

A sajátvér-terápia során a páciens véréből mintát vesznek pollenszezonban, és egy bizonyos kezelést követően visszafecskendezik. Ezzel az immunrendszer antitesteket képez saját pollenantitestjei ellen

 

Hogyan működik a sajátvér-terápia?

Még kevesebben ismerik a saját vérrel végzett injekciókat, amelyek nem tartalmaznak allergoidokat, hanem csak a betegek szervezetében képződött antitesteket. A terápia pedig a következőképpen működik: a szénanátha akut fázisában vért vesznek le a betegtől. Ilyenkor különösen sok antitest található a vérben, amelyek egy bizonyos fajta pollen ellen mobilizálódtak. Ebből a vérből kivonják az antitesteket, majd sterilizálják. Ezt követően az eltérő hígítású szérumot visszainjekciózzák a páciensbe, saját vérével együtt. Az eljárás célja, hogy a preparált antitesteket mint idegeneket kínálják fel a testnek, amely így anti-antitesteket termel, és ezzel lehetetlenné válik a pollen elleni reakció.

 

A homeopatikus irányultságú természetgyógyászat nagy sikerrel alkalmazza a sajátvér-terápia egyéb módszereit is, például a Reckeweg- féle auto-sanguis-lépcsőterápiát. Ennek során abból indulnak ki, hogy szinte minden betegség során mérgek keletkeznek, amelyek károsítják a szervezetet. Az allergiát ennek megfelelően vagy a méreganyagok okozta károsodás jelének tekintik, vagy a méreganyagokra adott ellenreakciónak. A pácienstől levett vér homeopatikus hígításával a méreganyagokat terápiás szerré változtatják át. Ha az egyre nagyobb potenciálú saját vért visszainjekciózzák, akkor az ellentétes hatás elvén alapulva serkentheti a test öngyógyító erejét.

 

 

Bevált homeopatikus szerek szénanátha esetén

Megelőzésként alkalmazzák az Acidum formicicumot, D30-as potenciálban, hetente egyszer, vagy D200-ban havonta egyszer bőr alatt alkalmazva. Jó megoldás a homeopatikus módon hígított és potenciálozott pollen, C30 rendszeres szedése is, hetente egyszer. Más szakértők azt tanácsolják, hogy akut esetekben a pollent vegyük be LM6-ban, minden este, ahogy elindult a pollenszezon. Szintén megelőzésre ajánlják a Galphimia glauca D4-et, amelynek deszenzibilizáló, antiallergiás hatást tulajdonítanak. Sokan szénanáthás időszakban is szedik.

 

Az irodalomban szénanátha esetén a leggyakrabban említett szer a Luffa. D12-es potenciálban enyhíti a nyálkaelválasztást és a fejfájást, valamint a fáradtságot és a szomjúságérzetet. Más könyvek D6-ot javasolnak, elsősorban száraz nyálkahártya és eldugult orr esetén. Még az úgynevezett szénanáthaszer nevű homeopátiás komplexben is található luffa.

 

A legtöbb homeopátiás szernél természetesen eltérőek a tünetek. Ha például a szemproblémák a legkifejezettebbek, akkor az Euphraisa felhasználása jöhet szóba, vagy az Allium cepa, a Kalium jodatum vagy a Natrium chloratum. Ha a tünetek hidegre romlanak, akkor az Arsenicum album, a Sabadilla vagy az Aralia racemosa javallott. Aki melegben érzi magát rosszabbul, annak a következők valamelyikére lehet szüksége: Aurum triphyllum, Allium cepa, Kalium jodatum vagy Arsenicum jodatum. Ezenkívül léteznek kombinált készítmények is, amelyekkel igen jó eredmények érhetők el a vizsgálatok szerint.

 

Holisztikus allergiaellenes program

A kémikus és természetgyógyász dr. Vera Rosival több lépcsőből álló allergiaellenes programjának részeit a testmegerősítés és az allergénekre adott immunreakció áthangolása alkotja.

 

1. Az első lépésben az anyagcserét optimalizálják. Idetartozik a táplálkozás átállítása, az emésztési teljesítmény erősítése és a test savtalanítása. 

2. A második lépés lényege az átfogó bélszanálás, amelynek során eltávolítják a káros gombákat és parazitákat, és a bélbe újra betelepítik a kedvező baktériumokat. 3. A harmadik lépésben a psziché játssza a főszerepet. Bach-virágterápiával, csakralazítással és kineziológiával hatnak az egész szervezetre, hogy annak belső programja a gyógyulás felé orientálódjon. 

 

A táplálkozás átállítása

Az allergiások szervezete, mint erről már volt szó, elsősorban fehérjekötésekre válaszol túlzott vehemenciával. Az is szóba került már, hogy a kórokozókat szintén fehérjeburok veszi körül. Éppen ezért a táplálkozás átállításakor az első tanács a tehéntej mellőzése. Ez ugyanis olyan fehérjét tartalmaz, amely az allergiások immunrendszere számára valódi kihívást jelent. A savanyított tejtermékek kevésbé megterhelők, illetve egyéb állatok (birka, kecske, kanca) teje is megengedett.

 

Hasonlóképpen mellőzendő a cukor és mindenfajta édesség. A cukornak ugyanis saját anyagcseréjéhez kalciumra van szüksége, amelyre a szervezetben a nátrium és a kálium ellensúlyaként van szükség, főként gyulladásos folyamatok esetén. Ezenkívül a cukor ideális táptalaja a bélgombáknak. Ezzel szemben kedvező hatású a keserű és a savanyú, amely serkenti a szervezet anyagcsere- teljesítményét. Különösen ajánlott a természetes erjesztésű savanyú káposzta. A legjobb, ha nyersen esszük, két étkezés között, vagy naponta többször néhány korty káposztalevet iszunk, biominőségben. Jó hatású az almaecet is.

 

Az emésztés optimalizálása

Itt nagy segítséget jelenthet a reggelente éhgyomorra megivott egy pohár meleg víz, egyébként pedig a rostokban gazdag táplálkozás. Kiegészítésként szóba jöhet a puha aszalt szilva vagy az olajban eltett zöldség. Szintén hatékony a hasmasszázs. Ezenkívül különféle homeopátiás szereket is kipróbálhatunk.

 

Az aszalt szilva vagy a hasmasszázs javítja a bél egészségét

 

Savtalanítás

A savtalanító programra akkor van szükség, ha a nyál pH-értéke 7 alatt vagy a vizelet pH-értéke 7 fölött van. Az eljárás Schüssler-sókkal és savtalanító teákkal történik, ehhez jönnek még olyan homeopátiás szerek, mint a Coriander vagy az Allium Ursinum.

 

Bélszanálás

Ha a savértékek rendben vannak, akkor folytatódhat a program a bélszanálással. Egymáshoz hangolják a bél és a tüdő funkcióját, ezt a hagyományos kínai orvoslás ugyanúgy tudja, mint a nyugati orvostudomány. Ha a légutak működése nem zavartalan, nem jut elegendő oxigénhez a szervezet, ennek megfelelően a bél sem. Ez oda vezet, hogy túlzottan elszaporodnak benne azok a baktériumok, amelyeknek a terjedéséhez kevesebb oxigén is elegendő. Ez fokozza az erjedési folyamatokat, így olyan baktériummérgek keletkeznek, amelyek a bélfalon át bejutnak a szervezetbe és károsítják azt.

 

A bélflórát tehát újra egyensúlyba kell hozni. Ehhez először alapos béltisztításra van szükség, például beöntéssel, de súlyosabb esetekben a colon-hidroterápia is szóba jöhet. Ha megtörtént a bél méregtelenítése és a jó baktériumok újratelepítése, és az anyagcsere a megfelelő táplálkozásnak köszönhetően újra optimálisan működik, akkor a fizikai szint után következhet a lelki egyensúly megteremtése.

 

A blokádok feloldása

A lelki egyensúly megteremtésére különösen alkalmasak a Bach-virágok, mivel nagyon jól figyelembe veszik a lelkiállapotokat. A különféle ütögető technikák is az öngyógyítás felé vezető útra irányítanak. Az esetleges egyéb betegségek fennállására az izomteszt mutathat rá, és a fennálló blokádokat az ehhez illő pszichokineziológiai módszerekkel általában fel is lehet oldani.

 

Ennél a teljesen egyénre szabott terápiánál az új generációs biorezonancia- gép közvetlenül veszi fel a páciens elektromágneses rezgését. Ez többnyire a kézben tartott elektródákkal történik, melyek továbbvezetik a test saját frekvenciáit a készülékbe. Ezeket az adatokat lehet diagnosztikai szempontból értékelni. A kóros rezgésminta alapján, amelyet a készülék felvesz, tükörképszerű antiallergia-frekvenciát alakítanak ki, és ezt juttatják vissza a szervezetbe. A biorezonancia szelíd gyógymód, és nem igényel gyógyszereket. Először az allergén célzott analízisét végzik el, és ennek a megfordításával történik a zavaró rezgések kiküszöbölése. Az eredmény már néhány kezelést követően látható. 

 

Aki allergiás a nyírfára, az gyakran rosszul tűri a sárgabarackot és a dióféléket is

 

Az orrkenőcs receptje

  • Aqua rosarum gtt.L
  • Teucrium marum verum 2,0
  • (őstinktúra)
  • Sanguinaria (őstinktúra) 1,0
  • Lanolinum anhydricum 12,0
  • Paraffinum liquefactum 4,0
  • M.f. ung. D.S.: orrkenőcs külsőleg

 

A legfontosabb keresztreakciók

Nyírfapollen

Éger, mogyoró, szilfa, bükk, tölgy, parlagfű – zeller, diófélék (főleg mogyoró), mandula, sárgarépa, alma, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva, ringló, szeder, földieper, málna, licsi, meggy, kivi, fűszerek.

 

Parlagfűpollen

Nyírfa, krizantém, parlagfű, kamilla, pitypang, napraforgó – zeller, sárgarépa, krumpli, kivi, uborka, paradicsom, dinnye, articsóka, ánizs, koriander, curry, csili, fahéj, gyömbér, kömény, szerecsendió, paprika, petrezselyem, bors, fokhagyma, üröm, földimogyoró.

 

Fűpollen

Fűfélék – ananász, rozs, búza, árpa, zab, gyom növények, fűszerek, borsmenta, nyers krumpli, hüvelyesek, paradicsom, dinnye, kivi.

 

Gabonapollen

Liszt tönkölybúzából, árpából, zabból, kölesből, kukoricából, rizsből, búzából.

 

Hogyan történik a láncreakció?

A pollennel való első érintkezés a száj vagy az orr nyálkahártyáján különféle immunsejteket aktivizál: a dendrikus sejtek felveszik a virágport, továbbadják a T-sejteknek, és onnan a B-sejtekhez jut tovább. Ha a pollen ily módon bekerül az „ellenség” kategóriába, akkor a B-sejtek antitesttermelésbe fognak, és ezek az IgE-antitestek kimondottan a szóban forgó virágporra programozódnak be. A következő érintkezés esetén befogják a pollent és összekötik a falósejtekkel. Ennek hatására hisztamin és egyéb gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, és kiváltják az allergiás reakciót.

 

A megelőzés lehetőségei

Aki tudja, melyik virágporra érzékeny, megpróbálhatja az érintkezést a minimumra csökkenteni. A következő tanácsok elviselhetőbbé teszik a szénanáthát.

 

• Kísérjük figyelemmel az aktuális pollenjelentést.

• A mosott ruhát ne szárítsuk a szabadban, hogy ne tapadjanak rá a finom virágporszemcsék.

• A virágpor a hajban is megtapadhat, ezért gyakran mossunk hajat.

• A szabadban hordjunk napszemüveget. Ennek két pozitív hatása is van: távol tartja a szemtől a virágport és védi a szem irritált nyálkahártyáját, amely allergiaszezonban a szokottnál is fényérzékenyebb.

• Erős pollenszennyezettségnél ne sportoljunk a szabadban! Minél több levegőt lélegzünk be, annál több pollen jut a szervezetünkbe. Sportolásra válasszuk a kora reggeli órákat, az esős napokat, vagy menjünk zárt helyre.

• A nyaralásunkat igazítsuk a pollenhelyzethez. Utazzunk pollenszegény vidékekre, például a hegyekbe vagy a tengerhez.

• A kertben nyírassuk rendszeresen rövidre a füvet, de nehogy mi magunk nyírjuk! Ilyenkor ugyanis olyan apró darabkák szabadulnak fel a fűszálakból, amelyek legalább olyan veszélyesek, mint a virágpor.

• Ha zárva tartjuk az ablakot, a benti levegő pollenkoncentrációja tíz perc alatt a kintiének körülbelül 1 százalékára csökken. Ne használjunk odabent ventilátort, mert a felkavart levegőben keringeni kezdenek a pollenszemcsék.

 

 

A tudomány világából

Specifikus immunterápia

Már néhány injekció is hatásos a fű- és virágporral végzett specifikus immunterápiából. Hetente egy injekció a pollenszezon kezdete előtt. Egy vizsgálatban a kezelt betegek 92 százalékának tünetei javultak. Csökkent az érzékenység, csökkenteni lehetett a gyógyszeradagot.

 

Antihisztaminok

Gátolják a hisztaminkiválasztást, így az orr újra kidugul, a viszketés megszűnik. Elsősorban pollen okozta nátha esetén jó.

 

Nazális kortikoidok

Gyulladáscsökkentő hatásúak, nem károsítják az orr nyálkahártyáját, legföljebb nagyon hosszú használat után. Különösen hatékony asztmával kombinált allergiás nátha esetén, mert mindkét területen hat.

 

Oltóanyag-tabletta fűallergia ellen

A specifikus immunterápia legújabb formája. Naponta egyszer kell a fűpollentablettát a nyelv alá tenni, ahol gyorsan elolvad. A tablettában lévő fűallergének a száj nyálkahártyáján át jutnak a szervezetbe és teszik ellenük érzéketlenné az immunrendszert, így a következő érintkezéskor kevesebb tünet jelentkezik. Egy tesztvizsgálat során a betegek 82 százaléka egy év elteltével jobban érezte magát, a kontrollcsoportnál ez 49 százalék volt. A tabletta azonban csak azoknak jó, akik kizárólag a fűfélékre érzékenyek, más allergéneknél hatástalan.

 

A kineziológiai izomteszt pollenallergiásoknál is kimutatja a lehetséges gyógyulási blokádokat és kiváltó okokat

 

A léleknek is szerepe van!

Amit a szervezet egyszer megtanult, azt el is tudja felejteni. Ebből a feltételezésből indul ki a hildesheimi egészségtréning. A program részét képezik a lazítógyakorlatok, a vizualizációs technikák és az egyéni érzékelés fejlesztése. A tréning célja ráébreszteni az embert arra, hogy védje és megőrizze saját egészségét. A programnak van kimondottan allergiás-asztmás betegeknek szánt változata is. Az ülések során a résztvevők megtanulják, szervezetüknek hogyan tanítsanak meg új reakciókat önhipnózis útján. Allergia és asztma esetén speciális mentálterápiát kínálnak, amelynek során abból indulnak ki, hogy az allergia tudattalanul tanulódik meg, hiszen a pollen és a tüsszentés között olyan szoros az összefüggés, hogy akár a virágos mező látványa is kiválthatja a prüszkölést. Ennek a végzetes kapcsolatnak a megszakítása céljából a résztvevők megtanulják, hogyan tudatosítsák hamis érzékelési stratégiájukat, és hogyan helyettesítsék új inger-reakció mintával. Így az immunrendszer megtanulja, hogy a virágport ugyanolyan ártalmatlannak fogja fel, mint bármi más, nem veszélyes anyagot. Ezt nevezik "lelki oltásnak". 

M. L.
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: allergia, holisztikus gyógymódok, kereszt allergia, pollen, szénanátha, virágpor-allergia

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.