Betegségek A-tól Z-ig

Viszketés – Rengeteg ok állhat a háttérben

  Mindenkinek viszketett már a bőre. Ha csak átmeneti jellegű, elviselhető, de ha idültté válik, szinte elviselhetetlen kínok forrása. Minden ötödik ember életében egyszer szenvedett már hosszabban tartó viszketéstől. A bőrgyógyászok ezzel a panasszal találkoznak leggyakrabban. Első látásra banálisnak tűnhet, pedig nagyon sokféle ok állhat a háttérben.


   

  A viszketés orvosi neve pruritus. A rovarcsípésen, rühatkán vagy csaláncsípésen kívül rengeteg ok állhat a háttérben, gyakran valamilyen belgyógyászati betegség. Ezért, ha valakit szűnni nem akaró, hat hétnél tovább tartó viszketés gyötör, feltétlenül forduljon orvoshoz!

   

  Viszketést okozhat pl. a máj, az epehólyag, a vesék betegsége. Vannak esetek, amikor a viszketés valamilyen komoly megbetegedés, pl. a sárgaság legkorábbi figyelmeztető jele. Becslések szerint minden ötödik felnőtt életében egyszer megtapasztalja a krónikus viszketés okozta kínokat. A magasabb kockázatot viselők, pl. a vesedialízist kapó páciensek körében még gyakoribb panasz a viszketés.

   

  Aki idült viszketésben szenved, nemcsak fizikai, de lelki kínokat is érez. Az állandó viszketés akár a nyugodt alvástól is megfosztja áldozatát, és nagyon rontja életminőségét. A viszketés az ásításhoz vagy a nevetéshez hasonlóan másokra is átragad. Ha valakit vakarózni látunk, hirtelen mi is viszketést érzünk, és vakarózni kezdünk.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXVI. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.