Betegségek A-tól Z-ig

Zeneterápia zöld hályog ellen

A lazítás csökkenti a szemnyomást

A glaukóma, népies nevén zöld hályog, többféle szembetegség összefoglaló neve. Általában a megnövekedett szemnyomás miatt sérül a látóideg, és ez látómező-kieséshez, de akár megvakuláshoz is vezethet, ha nem kezelik. Nagyon fontos a korai felismerés és terápia, mivel az egyszer már elhalt látóidegsejtek többé nem regenerálódnak.


 

Lélek és látás szoros kapcsolatban állnak egymással, hiszen a szem a lélek leghívebb tükre. Ennek megfelelően a különféle lelki zavarok sokféle szembántalmat, de akár betegséget is okozhatnak. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a lelki stressz megnövelheti a szemnyomást, és ezzel nem alábecsülendő szerepet játszik a zöld hályog kialakulásában. Ez az összefüggés nagyon egyszerűen igazolható. Ha valaki nagy nyomás alá kerül, például műtét vagy vizsga vár rá, egyértelműen megnő a nyomás a szemében, de senkinél sem olyan mértékben, mint a glaukómásoknál. Mialatt ez az egészségeseknél semmiféle problémát nem idéz elő, addig a zöld hályogban megbetegedett szemnél a megnövekedett szemnyomás végzetes következményekkel járhat. A szem belső nyomása és bevérzése ugyanis lényegesen befolyásolja a betegség előrehaladását.

 

A hatékony glaukómaterápia elsődleges feladata a szem belső nyomásának csökkentése. Az elérendő cél páciensenként változik, és függ a betegség jellegétől, illetve a már fennálló károsodásoktól, amelyeket a szemorvos a látómező korlátozottságának, illetve a látóideg állapotának alapján határoz meg. Minél nagyobb mértékű a már fennálló sérülés, annál jobban kell csökkenteni a szemnyomást. Ez vagy különféle szemcseppekkel érhető el, amelyek adott esetben kombinálhatók is, vagy műtéttel.

 

Nem a szemnyomást kell csökkenteni, hanem a vérellátást javítani

A terápia másik, szintén nagyon fontos pillére a szem vérellátásának javítása, mivel ez gyakorlatilag minden glaukómás páciensnél zavart szenvedett. A szem állapotát jelentősen befolyásolják mindazok az elváltozások a szervezetben, amelyek vérellátási problémákkal járnak. Idetartozik például a magas, de az alacsony vérnyomás is, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbaj, a magas vérzsírértékek és az érelmeszesedés.

 

A stressz a szemnyomás emelkedésén túl a vérellátás romlását is előidézi, mivel a stresszhormonok érösszehúzó hatásúak. Az egyébként is nagyon összetett glaukómafolyamatból a stressz kiiktatására szolgálnak azok a különféle lazító módszerek, amelyek kiegészítő terápiaként alkalmazhatók elsősorban a zöld hályog, de egyéb szembetegségek gyógykezelésében is. A tapasztalatok szerint a zöld hályogos betegek különösen érzékenyek a stresszre, és hajlamosak depresszív lelkiállapotra is. Ők azok az emberek, akik mindig mindent rendbe akarnak tenni.

 

A zene ritmusai és hangzásai újra megteremtik test és lélek elveszett összhangját

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy autogén tréninggel oly mértékben mérsékelhető a szem belső nyomása, hogy sok páciens csökkentheti a gyógyszeradagját - és ezzel a nemkívánatos mellékhatásokat is. A pszichológiai kísérő vizsgálatok ezen kívül azt mutatták, hogy az autogén tréning jelentős mértékben hozzájárult a mindennapos problémák leküzdéséhez, amitől a betegek valósággal kivirultak.

 

Mivel nem minden zöld hályogos beteg tudja megtanulni és rendszeresen alkalmazni az autogén tréninget, alkalmazható a hipnózis is. Ennek során az orvos lazítást sugall a páciensnek. A módszerrel szintén jó eredmény érhető el, hátránya viszont, hogy sokan idegenkednek tőle, illetve hogy tapasztalt terapeuta szükséges hozzá. Ezek után felmerülhet a kérdés, vajon léteznek-e olyan egyéb lazító módszerek, amelyeket a glaukómás betegek otthon is alkalmazhatnak, és amelyek szintén csökkentik a szemnyomást, illetve javítják a vérellátást.

 

A zene harmóniát ad a testnek, szellemnek és léleknek

Ezen a területen szóba jöhet a világ egyik legősibb gyógyító módszere, a zene, amely erőteljes érzelmeket hív elő, és terápiás alkalmazásának nagy hagyománya van. Indiában már jó ötezer évvel ezelőtt a hangokra épült a védikus gyógyító művészet. A Peloponnészosz- félszigeten, Epidaurosz templomaiban ugyancsak zenével gyógyítottak. A Bibliában olvashatjuk Dávid történetét, akinek zenével kellett szórakoztatnia Salamon királyt. Püthagorasz (i. e. 570) fedezte fel, hogy a zene és a matematika azonos törvényszerűségeken alapul. Tanítványai különféle betegségeinek gyógyítása céljából különböző hangzásformákat alkalmazott.

 

A német fizikus, Johannes Kepler azt fedezte fel, hogy a bolygók pályái ugyanilyen harmóniáknak engedelmeskednek. Ezek után semmi csodálkoznivaló nincsen azon, hogy az emberi bioritmusok szintén ezeket a harmonikus szabályszerűségeket követik. Az emberi test számos funkciója egymáshoz van hangolva, mint egy csodálatos zenekar. Diszharmóniák akkor keletkeznek, ha például a karmester - azaz a lélek - megbetegszik, vagy valamelyik zenész - egy-egy szerv - rosszkedvű vagy lehangolódott hangszeren játszik. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll és nem korrigálódik, kialakul a betegség. Logikusan adódik tehát a következtetés, hogy zenével újra harmóniába lehet hozni a testet. A zene ritmusai és hangzásai újra megteremtik test és lélek elveszett összhangját.

 

Négy terápiás elem csökkenti a szem nyomását

Ebből a felfogásból kiindulva született meg az a CD, amelyen négy különféle, terápiás hatású elem kombinálódik. Mivel a szavaknak is erős, bizonyos körülmények között szuggesztív hatásuk van, a zenéhez beszélt szöveg is kapcsolódik, amelynek ugyancsak hatása van a szem nyomására, illetve vérellátására. A CD-n a következő elemek találhatók: harmonikus zene a pulzus ritmusában, azaz percenként 60 lüktetéssel, klasszikus elemekkel és természeti zajokkal; szövegek a légzéshez; szövegek az ellazuláshoz; valamint vizualizációs gyakorlatok (például a szem belsejének képszerű elképzelése).

 

Kiegészítésként alig hallható rezgésszámú zene festi alá a darabokat (8-13 hertz), amely az agyat úgynevezett alfa-állapotba juttatja, ami a tökéletes ellazultság állapotának felel meg. A zene és a szöveg arra törekszik, hogy hozzásegítse a betegeket a szemükkel történő kapcsolatfelvételhez, és ezzel megtanulják érzékelni ezt a szervüket. A CD hatására bizonyíthatóan csökken a szem belső nyomása, a vérellátás száz százalékkal javul, a stresszhormonok szintje esik, az agy EEG-jén egyértelműen látható a nyugalmi állapot elérése, és a betegek fizikailag is jobban érzik magukat. Az ideghártya sérülése ettől ugyan nem múlik el, de glaukómás betegeknél a cél a még megmaradt látóképesség megőrzése.

 

Nagyon fontos, hogy a zöld hályogos betegek rendszeresen ellenőriztessék állapotukat a szemorvossal, és az előírt terápiát (szemcsepp, lazítógyakorlatok stb.) naponta végezzék. Fel kell mérni az esetleges rizikótényezőket, például szív- és érrendszeri megbetegedések, anyagcsere- problémák, és kezeltetni azokat. Végül természetesen elengedhetetlen az egészséges életmódra való törekvés, azaz az egészséges étrend és a sok mozgás.

 

Ne felejtsük el, hogy az orvostudomány minden fejlődése ellenére a glaukómáról nincsenek átfogó ismereteink. A megfelelő életmód és a következetes terápia kombinálásával azonban a legtöbb esetben megelőzhető a megvakulás.

 

 

Glaukóma: őrizzük meg a szemünk világát!

A zöld hályog világszerte a megvakulás egyik leggyakoribb oka. A betegek száma milliókra tehető, de sok a fel nem ismert eset is.

 

Ma már tudjuk, hogy a glaukóma a szembetegségek egy csoportját jelöli, amelyek jellemzője, hogy késői stádiumban az ideghártya idegsejtjei és ezzel a látás sérül. A betegség előrehaladásával jellegzetes látómező-kiesések alakulnak ki. Ha a bajt nem ismerik fel és kezdik el időben kezelni, akkor a látóképesség lassú hanyatlásnak indul, és a végeredmény akár megvakulás is lehet.

 

Ennek a komplex betegségnek számtalan oka van. Ezek közül az egyik fontos ok a szem belső nyomásának emelkedése, de gyakran áll fenn látóideg-sérülés a szemnyomás emelkedése nélkül is, ez az úgynevezett normálnyomású glaukóma.

- szabó -
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: glaukóma, szem, zeneterápia, zöld hályog

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.