Biogazdálkodás

A biomenza csattanós válasz lehetne a jelenlegi iskolamenü problémáira


  Nem kérdés, hogy a gyerekek kedvelik az édességeket meg a gyorséttermek hamburgereit. Mára ezek a dömpingételek ijesztő mértékben terjednek. A helyzetet tovább rontja, hogy a fejlett országokban az iskolákat is elöntik ezek az igénytelen „tömegtakarmányok”, melyek következtében a gyermekkorúak ijesztő módon kezdenek elhízni. Svéd felmérések szerint az általános iskolások 15-20%-a túlsúlyos és további 3-6%-uk sürgős orvosi segítséget igényelne.

   

  Csehországban az általános iskolások háromnegyede olyan iskolában étkezik, ahol az ételek kifejezetten tápanyagszegények és hizlalnak. Éppen ezért a Táplálkozástudományi Társaság (Spolecnost pro vyzivu) nyílt levélben fordult az oktatási minisztériumhoz, hogy változtassák meg az oktatási törvényt, amelyben garantálnák az egészséges élelmiszerekhez jutás lehetőségét. A felhíváshoz csatlakozott a Biofarmerek Szaktanácsadó Hálózata is, amely tavaly augusztusban kampányt szervezett „bioélelmiszert az iskolákba” címmel.

   

  A program hét dél-morvaországi iskolában indult. A szülők több mint kétharmada támogatná a bioélelmiszerek még szélesebb skálájának bevezetését. Az iskolákban ugyanis a zöldség, a  gyümölcs és a tea már biominőségű, de a szülők szeretnék, ha a hús is ökogazdaságból  származna. A szülők mindegyike szívesen fizetne 10%-kal többet a bioételekért, és egynegyedük még a 35%-os felárat sem sokallná.

   

  Az átállás nehéz, mert a hagyományos gyorséttermi ételekről nehezen tudnak átállni a gyermekek. Sokuk otthonról csempészi be a  Big- Macet és társait. Jelentős hányaduk például a friss salátát sem hajlandó megenni. A programban részt vevő hét iskola éppen ezért felvilágosító kampányokat szervez, amelynek keretei között farmlátogatásokat terveznek a gyermekeknek és megrendezik minden évben a biotermékek napját, ahol a gyerekek a gazdákkal közvetlenül is megismerkedhetnek.

   

  Amennyiben a minisztérium jogszabályban rögzítené a bioélelmiszerek kötelező szerepeltetését az iskolai konyhákban, sok szülő gondja csökkenne. Igaz, másrészről nőne, hiszen Csehországban sem lehet tartósan 10% többletárért minőségi bioételekhez jutni.

  Frühwald Ferenc
  XIII. évfolyam 11. szám

  Címkék: biomenza

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.