Biogazdálkodás

A biotej az igazi!

A tejről számtalan cikk jelent meg korábban, többek között ebben a magazinban is, jobbára elítélő módon. A tárgyilagosság kedvéért most a tej, jobban mondva a biotej jótékony hatásait szeretném csokorba foglalni, illetve további vitára bocsátani.


 

„Hogy a biotej fogalmát ne csak tisztázzuk, de értsük is, nagyon messziről, az alapokról kell kezdeni: a természetszerű állattartásnál, a kíméletes feldolgozásnál, a biológiai takarmánytermesztésnél, az állati jólét és egészség kérdéseinél” - mondja Leo Frühschütz.

 

A tej egészség. Könnyen emészthető zsírsavak, értékes fehérjék, a ritkább vitaminok (B12 és D), csakúgy, mint a bővelkedő kalcium a csontok érdekében. A biotej egészségesebb! Brit kutatók 64%-kal több omega-3 zsírsavat mutattak ki a biotejben, mint a hagyományosban. Ez az anyag csökkenti a szívizominfarktus kockázatát és jobbára halak zsírjában található. További dán kutatások szerint a biotej több E-vitamint is tartalmaz, mely az érelmeszesedés ellen hat és védi a sejteket a szabad gyökök alattomos támadásaitól. Ha csak ennyi előnye lenne a biotejfogyasztásnak, máris nem lenne haszontalan elolvasni ezt a rehabilitáló cikket, de a sornak még nincs vége. A biotej szignifikánsan magasabb béta-karotin-tartalma szintén jelentős előny. Nem beszélve a rákmegelőző és immunerősítő konjugált linolsav (CLA) aktív jelenlétéről, mely a biotejben háromszor nagyobb mennyiségben fordul elő, amint a jénai egyetem kutatói azt megmérték. Fontos hír a szoptató anyáknak: az elfogyasztott biotejben található magas CLA érték az anyatejben is megjelenik! A bio tehéntejben fellelhető magasabb koncentráció a biotehenek különleges takarmányozásának köszönhető: sok zöldtakarmány, gazdag pillangós takarmányok és kevés kukorica siló.

 

 

Friss vagy tartós

Egészséges a friss tej fogyasztása? Ne talán azon nyomban fejés után, melegen? Azelőtt ez természetes volt, így lehetett a tejes gazdáknál hozzájutni. Azóta a megnövekedett higiéniai előírásoknak köszönhetően (?) a nyerstej a kereskedelemből (piacokról) majdnem teljesen kiszorult. Sajnálatos módon, hiszen a frissen fejt tej számtalan enzimet és hasznos ellenanyagot tartalmaz, amelyek a káros mikroorganizmusokat kb. 12 órán keresztül sakkban tartják. Így védekezik a természet, nehogy a bocik fertőzést kapjanak. Miután azonban a tej útja a tehéntől a fogyasztóig jócskán meghaladja a 12 órát, a tejet valahogyan tartósítani kell. Egyik legkézenfekvőbb mód a pasztőrizálás, ahol is a tejet 15-30 másodpercig 72-75 C-fokon tartják, majd gyorsan lehűtik. A tej így 14 napig eltartható +5C fok alatt. Három hét eltarthatóságot lehet elérni, ha a tejen gőzt vezetnek keresztül, ez az ún. hosszanfriss tej. A legbrutálisabb tartósítás az ultrapasztőrözés, amikor a tejet pár másodpercre 135 fokra hevítik. Itt a tej gyakorlatilag csírátlanná válik, melynek köszönhetően szobahőmérsékleten, felnyitás nélkül a dobozos UHT tej 6-8 hétig biztonsággal eltartható. Annak ellenére, hogy az UHT tej íze előnytelenül megváltozik, keserű-karamell mellékízt kap, vitamintartalma cca 20%-kal csökken, mégis - a piaci felmérések szerint - a lakosság 60%-a ezt a tejtípust részesíti előnyben. Noha az EU biorendelete - és így a magyar jog is - megengedi az ultrapasztőrözést, a nívósabb német bioszervezetek (Demeter, Bioland, Naturland) ezt tiltják. A szupermarketek azonban örömmel forgalmazzák az UHT biotejeket.

 

 

Zsírszegény - vitaminszegény

A tehéntej normálisan kb. 4% zsírt tartalmaz, de legalább 3,5%-nak kell lennie. Ez az ún. teljes tej. A hagyományos tejfeldolgozók általában 2,8%-ra, illetve különleges esetekben 3,5-3,6%-ra állítják be a tejzsír tartalmát, míg a biotehenészetek meghagyják a legalább 3,8%-os tartalmat. Van azonban sovány biotej is: 1,5%-os. Ez utóbbi a fogyókúrázók kedvence, ám meg kell fizetni érte, mivel ezen tejek zsírban oldható vitamintartalma (A, E, D) lényegesen alacsonyabb.

 

 

Csomagolás

Környezetvédelmi, áruvédelmi szempontból is a sötétbarna csereüvegben történő forgalmazás lenne a legszerencsésebb. Hosszabb szállításokra azonban a Tetrapack csomagolás kifizetődőbb.

 

 

Bio kecske- és juhtejek

Sokan, tejcukor-érzékenységük következtében nem fogyaszthatnak tehéntejet. Számukra a kecske-, illetve a juhtej fogyasztása a lehetséges alternatíva. Vagy a laktózmentes tehéntej, melyet egy génmanipulációmentes enzim segítségével állítanak elő, nagyüzemi módszerekkel. Az enzim a laktózt glükózzá és galaktózzá bontja. Ettől az ilyen tej édesebbnek tűnik.

 

 

 

Számok

Egy liter biotej előállításához 3 négyzetméter takarmánybázis szükséges. Az átlag magyar cca 55 liter tejet iszik évente. Amennyiben ezt biominőségben fogyasztaná, 160 négyzetméter területet tehetne vegyszermentessé! Az átlag biotehén cca 6000 liter tejet ad évente, melynek mintegy 18000 négyzetméter takarmánytermő területre van szüksége (kb. 3 futballpálya)!

 

 

Tejallergia az ipari tejtől?

A kezeletlen tej felszínén hamarosan megjelenik a tejszín, melyet kanállal lehalászva főzéshez, kávéba vagy sütemények készítéséhez használhatunk.

 

Hogy a tejszín kiválás ne következzék be, a tejet homoigenizálják, magyarul: nagy nyomáson egy tűszerű szelepen préselik át, aminek következtében a zsírmolekulák apró darabokra szakadnak, többé már nem tudnak egyesülni, így „homogenizálódnak”, elkeverednek a tejben.

 

Kutatások szerint a homogenizált tej az egyik oka a gyerekek „tejallergiájának”. A homogenizátor által felaprított zsírszemcsék ugyanis erősen kötődnek a fehérjékhez, s ezek így nem a gyomorban, hanem a belekben „alszanak” meg. A csecsemők és kisgyermekek bélfalának nagy áteresztőképessége következtében a tejfehérje bekerül a véráramba, ahol elősegíti az antitestek képződését, amitől a gyermek tejérzékennyé válik.

F. F.
XI. évfolyam 5. szám

Címkék: biogazdálkodás, biotej, tej, tejallergia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.