Biogazdálkodás

A génmanipulációtól pusztul a talaj is!


 

A GMO-val kapcsolatban a világ leghírhedtebb cége, a Monsanto mára a fél világot teleszórta Roundup nevű szelektív gyomirtójával. A szer totális pusztításra alkalmas, kivéve azokat a növényeket, amelyeket éppen ellene tettek rezisztenssé (ellenállóvá) génmanipuláció segítségével. Az eddig főleg morális kritikák mellett azonban a legújabb kutatások kiderítették, hogy az ily módon előállított „génnövények” képtelenek mangánt és cinket felvenni a talajból, holott ez az egészséges növekedésükhöz elengedhetetlen lenne. A terméseredmények biztosítása érdekében a nagyüzemeknek speciális mangán- és cinkpermetezéseket kell végrehajtaniuk, ami tetemes költséggel jár, ráadásul hatékonysága is megkérdőjelezhető. A  hagyományos gazdálkodásból származó zöldségfélék eddig sem bővelkedtek nyomelemekben, de így még inkább rákényszerítik az átlagfogyasztót, hogy táplálékkiegészítők után nyúljon.

 

 

Lózungok helyett ellenőrzött bioélelmiszert

Egyre divatosabb Európa-szerte az a tendencia, hogy a gyermekek étkeztetése a reformtáplálkozás irányába terelődik. A hangzatos és lelkesítő felhívások, melyek száműznék a menzákról a gyorséttermi  kínálatot, azonban csöbörből vödörbe juttatják a jó szándékú szülőket s végül is magukat a gyermekeket. A reform itt is – miként az élet egyéb területein –egyfajta blöff.

 

 

Mert ugyan mit is ér az a változtatás, ha a gyermekek ezentúl teljes kiőrlésű zsemlét esznek a fehér helyett, ha abba a teljes kiőrlésbe még inkább bekerülnek azok a nehézfémmaradványok vagy szintetikus növényvédőszerbomlástermékek, amelyek a konvencionális (azaz vegyszeres) gazdaságok mindennapjainak szerves részei, amint ez Angliában a Növényvédőszermaradékokat Vizsgáló Tanács (PRC) éves jelentéséből kitűnik. A Soil Association, a szigetországi bioszervezet megdöbbent a gyermekélelmezésben tapasztalható magas szermaradványértékeken. Ráadásul a mért értékek a már reformnak számító gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendben bukkantak fel. 63 vizsgált táplálék közül 28 tartalmazott rákkeltő dimethoát és omethoát vegyszermaradékot! A program, amelyből a mintát vették, 16 ezer iskola 400 millió adagját érinti!

 

Peter Melchett, a Soil Association kommunikációs igazgatója szerint a kormány garanciája, miszerint a gyermekélelmezésbe juttatott élelmiszerek minősége megegyezik a szupermarketek minőségével, nem más, mint skandalum. Hiszen a mérések szerint a menzák minősége messze alulmúlja a nem túl igényes szupermarketi szintet is.

 

Az iskolai almatételek 77%-ában mutattak ki szermaradványokat a  bevásárlóközpontokban mért 71%-al szemben. A lózungok helyett valódi bioélelmiszereknek kellene a gyermekek élelmezésében szerepelniük ahhoz, hogy valódi reformokról beszélhessünk. Vajon a mi gyermekeink mit esznek az iskolában?


XIII. évfolyam 11. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.