Biogazdálkodás

Áldás vagy átok a primőr zöldség? 

Februárban már reményt keltően hosszabbodnak a nappalok, s akinek saját kertje van, az bizonyára alig várja, hogy egy-egy napfényes hétvégén legalább a metszéssel megkezdhesse kedvenc tevékenységét.

 

A tettrekészség ugyanakkor gyakran fizikai korlátokba ütközik, a tél vége felé egyre inkább jelentkezik a friss zöldség-gyümölcs hiánya táplálkozásunkban. Annak ellenére, hogy a boltok telis-tele vannak különféle primőr portékával, a jól tájékozott reformtáplálkozó-biofogyasztó ezeket ugyancsak idegenkedve mustrálgatja. Teljes joggal, hiszen hagyományos módszerekkel, növényházban ezeket rendszerint intenzív vegyszerfürdőben tudják csak előállítani eredményesen. A legtöbb reformszemléletű táplálkozástudós éppen ezért óva inti a gyanútlan fogyasztót a primőrök fogyasztásától, nem tudván, hogy az ökológiai gazdálkodás keretei között mégiscsak létezik egy járható alternatíva, mégpedig a korai zöldségfélék biotermesztése akár üvegházban, akár fóliaházban.

 

A fóliaház, de még inkább az üvegház komoly befektetést igényel. Ráadásul fűtés nélkül használva csupán nyúlfaroknyival tolja ki a termesztés szezonját. Fűteni pedig nem olcsó mulatság a mai energiaárak mellett. Ha ökológiai szempontból vizsgáljuk a kérdést, képletesen úgy is fogalmazhatunk, hogy a kis üvegház hatásának áldásaiért a globális üvegházhatás átkaival kell számolnunk.

 

A tömeges primőrfogyasztással szemben vannak esetek, amikor a friss zöldségféle gyógyító, élethosszabbító hatású is lehet (Gerson-kúra!) Ez azt jelenti, hogy érdemes okos kompromisszumot kötnünk. Mire ügyeljünk? Mindenekelőtt arra, hogy a fóliaház váza, illetve borító anyaga (maga a fólia) semmi esetre se készüljön klórtartalmú műanyagból (PVC).

 

A használat során ugyanis az anyagból klóratomok szabadulnak fel és kerülnek a légtérbe, közvetett úton majdan a gyomrunkba, tüdőnkbe. Vannak üvegházak, ahol a valódi üveg helyettesítésére ugyancsak kemény átlátszó műanyagot használnak, ezekkel is bánjunk csínján. Az üvegházakkal, fólia alagutakkal szembeni legfőbb ellenérv, hogy az ezekben termesztett növények sokkal magasabb nitráttartalmúak, mint a hasonló szabadföldi kultúrák. Ez részben igaz! A növények zavartalan fejlődésének egyik alapfeltétele a hő- és fényviszonyok harmóniája. A természetben ez nagyjából adott (az egészen szélsőséges időjárási viszonyok rövid periódusait leszámítva). Könnyen belátható, hogy az üvegházban a hőmérsékleti viszonyokat viszonylag könnyedén változtathatjuk. (Fűtés + a rendszerből fakadó hőcsapda hatása.) Ezzel szemben a magasabb (20-25 fokos hőmérséklethez tartozó május-júniusi fényviszonyokat csak gigantikus méretű fényforrásokkal tudnánk imitálni, ami laborkörülmények között is iszonyatos költséggel járna.

 


 

Márpedig, ha a hőcsapda következtében a fény-hő aránya tartósan megbomlik a fény hátrányára, a növényi szervezetben a fehérjeszintézis zavart szenved, és a folyamat megreked a nitrát-nitrit szinten, azaz a zöld növényi részek erőteljesen feldúsulnak az említett anyagokban. Nyomatékkal kell hangsúlyozni, hogy ez kizárólag a zöld növényi részekben jelent problémát, nevezetesen a levélzöldségek esetében (fejes saláta, kelkáposzta, paraj, sóska stb.). A gyökérzöldségek és a termésükkel, gyümölcsükkel tápláló növények nitráttartalom-növekedése az üvegházhatás következtében elhanyagolható.

 

Ne fogyasszunk salátaféléket május előtt? Hiszen szabadföldi saláta előbb nemigen kerül asztalunkra. Ha hűek akarunk maradni elveinkhez, akkor ne! A cikk elején említett kompromisszum azonban ennek ellenére megköthető. Hosszas kísérletek bizonyították, hogy a fólia alatti termesztés esetén is drasztikus különbség mutatkozik a saláták nitráttartalmában attól függően, hogy műtrágyákkal, vagy pedig a biogazdálkodás előírásai szerint komposzttal kezelték-e azokat. A különbség 50–300%-ig terjedhet! Mindebből láthatjuk, hogy a műtrágyahasználat még az üvegház hatásait is sokszorosan felülmúlja.

 

Néhány hasznos jó tanács

A növényház termőfelülete igen értékes terület. Most még idejében gondoljuk át, milyen vetésforgót alkalmazzunk annak érdekében, hogy lehetőleg soha ne maradjon üres felület. Egy külön fűtött sarokban már február elején elkezdhetjük szaporítani palántáinkat, majd márciusban ki is ültethetjük helyükre. Fűtött fólia- vagy üvegházban már most kezdhetjük duggatni a hagymát.

 

A növényházakat intenzíven szellőztessük, hiszen a relatíve magas páratartalom (80-95%) igencsak kedvez a gombabetegségek megjelenésének, elszaporodásának. Az alapszabály itt is a megelőzés! Megelőzhetjük a gombabetegségek fellépését, ha a talajt és a növényeket is hetente egy alkalommal megpermetezzük a mezei zsurló főzetével. Ez magas szilíciumtartalmánál fogva jól megfékezi a gombák szaporodását, egyben a növényi szöveteket is erősíti.

 

Elkészítése: 1/4 kg szárított zsurlófüvet (beszerezhető biogazdáktól, vagy bio-nagykereskedésekben) 2 liter vízben 20 percig főzünk, majd kihűlés után ötszörösére hígítjuk, finom szűrőn átszűrjük, hogy a permetezőgépet el ne tömítse.

 

 

Ökohírek

Ismét BioFach!

A világ legnagyobb bio-szakkiállítását idén is Nürnbergben rendezik meg, február 14–17. között. Akit érdekel, mindent megtudhat a következő weblapon: www.biofach.de

 

• Olaszországban a szupermarketek átvették a vezetést

Legalábbis a bioélelmiszerek értékesítése terén. A megoszlás 1996-ban: 10% szupermarketben, 35% közvetlen farmeladás, 55% naturaboltokban. 2000-ben: 45% szupermarketekben, 15% közvetlen farmeladás, 40% naturaboltokban. A hiedelemmel ellentétben a közvetlen termelői eladások radikálisan csökkennek.

 

• A bioélelmiszerek forgalma a világon 2001-ben meghaladta a 26 milliárd dollárt! Európa részesedése ebből 46%, míg az USA és Kanada együttesen 37%.

 

• Végre Magyarországon is hektáralapon jár majd a „biotámogatás”. 2002-re hektáronként 10-40.000 Ft-ig terjedő összegre pályázhatnak az átálló gazdaságok. Talán ez lendít majd valamit az ügyön.

 

Frühwald Ferenc
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: biogazdálkodás, primőr zöldségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.