Biogazdálkodás

Biohírek 

Ellenőrzött bioboltok

Régóta vajúdó probléma végére kerül pont, vélhetően az év második felében. Az európai uniós bioszabályozás előírja ugyanis a biotermék pálya utolsó láncszemének ellenőrzését is, nevezetesen a kereskedelem ellenőrzését.

 

Várhatóan nagy felbolydulás lesz a piacon a rendelet érvényesítése után, hiszen az eddig „bio”nak nevezett, ám valójában a vegyes élelmiszerbolt-drogéria-háztartási bolt egyvelegét mutató árudáknak szigorú ellenőrzésen kell majd átesniük, garantálva a bioélelmiszerek eredetének valódiságát. Ez a csomagolt élelmiszerek esetében mindössze adminisztratív terheket ró majd a boltokra: számlák megőrzése, szállítók tanúsítvány másolatainak beszerzése stb. Sokkal bonyolultabb lesz azonban a lédig áruk értékesítésének ellenőrzött módja. A csalás veszélye itt sokkal nagyobb, hiszen a tojáson kívül ma még nem gyakorlat az áru jelölése, éppen a csomagolóanyag hiánya miatt. A Biokontroll Hungária Kht. most dolgozik a feltételrendszer megalkotásán, amelynek kimunkálásához a biokereskedők nemzetközi egyesülete, az ORA is segítséget nyújt. Várhatóan sok úgynevezett kvázi biobolt fog felhagyni a biotermék-értékesítéssel, hiszen az ilyen boltokban található csekély számú biotermék nem tudja kitermelni az ellenőrzéssel járó költségeket. Mielőtt azonban bárki krokodilkönnyeket hullatna az említett boltok jövőjéért, inkább biotermék vásárlásával hozza olyan helyzetbe kedvenc boltját, hogy érdemes legyen betagozódnia az ellenőrzött bioboltok rendszerébe. A pozitív folyamatok megindulásának ez csupán az első lépése, hiszen tervek szerint készül a bioboltok szorosabb rendszerbe foglalásának tervezete, mely többek között a bolti eladók továbbképzését is megoldaná. Erre égetően nagy szükség van, hiszen még ma is nagy a tájékozatlanság a biotermékek mibenlétét illetően mind az eladók, mind a vásárlók körében. Az EU vonatkozó jogszabályának életbe lépése pedig már itt a nyakunkon: 2005. július 1.

 

 

Lengyelország az Év Bioországa a 2006-os Biofachon

Bomba meglepetés! Az eddig szinte semmilyen jelentős bioforgalommal nem rendelkező Lengyelország a hályogkovács vakmerőségével (és persze jó nagy adag állami pénzcsomaggal), imponáló „szemtelenséggel” jelentkezett be a Biofach (bio-világkiállítás) fő attrakciójául szolgáló cím megszerzésére. És lássunk csodát: a rendezők, a fővédnök IFOAM gond nélkül elfogadta a jelölést. Persze ne legyünk igazságtalanok, Lengyelország közel 40 milliós népességével tényleg nagy ország, nagy piac. Sokáig folytak tárgyalások korábban az AMC-vel egy magyar prezentáció ügyében, ám most a lengyelek leköröztek minket. Igaz, nincsenek biotermékeik. Nem baj, majd lesznek. A világ pedig nem arra kíváncsi, vajon mi generálta a fejlődést, hanem arra, hogy milyen portékákkal rukkolnak elő 2006-ra. Addig pedig még itt van előttük egy teljes szezon. Sőt, akár magyar, szlovák, cseh import termékeket is át lehet címkézni fehér-piros színűre. Lám-lám, északi barátaink mertek nagyok lenni. Most már azon törhetjük a fejünket, mit tudnánk mi ebből profitálni. A hajó ugyanis elment, a mentőcsónakban azonban talán még van némi hely.

 

 

Olaszország

Naponta 775 000 diák étkezik bio minőségben mintegy 560 itáliai iskolában. A szám 2002-höz képest 80 százalékos növekedést mutat. Az étrend kb. 30%-a teljességében biominőségű, míg 70%-ban bioalapanyagokból készül. Ezen kívül kb. 150 étterem főz minimum 70%-ban bioösszetevőkből. Ez utóbbiak száma rohamosan növekszik, hiszen az olaszok szívesen étkeznek az otthon négy falán kívül, és a gyermekek bioétkeztetése visszahat a család táplálkozási szokásaira.

F. F.
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: biobolt, Biofach, biotermék

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.