Biogazdálkodás

Biomüzli


 

 

A híres svájci orvos, dr. Bircher-Benner elégedetten mosolyoghat odafönn, hiszen az általa szorgalmazott élelmiszer-kategória egyre nagyobb karriert fut be világszerte.

 

Se szeri, se száma a megszámlálhatatlan fantázianévvel ellátott, különleges receptek alapján kevert müzliféléknek, amelyeknek java része Európa nyugatabbra eső területein ma már biominőségben áll rendelkezésre. Nálunk egyelőre más a helyzet. A zöm a hagyományos vegyszeres mezőgazdaság termékeit dolgozza fel, így azután eleve kérdéses az ilyen müzli egészségjavító hatása.

 

Örvendetes módon azonban az eddigi abszolút hiány után megjelentek Magyarországon is a biomüzlik, mégpedig több gyártótól, illetve forgalmazótól. Igaz, hogy importanyagból, meglehetősen borsos áron, de legalább minőségi kivitelben és összetételben.

 

A müzli mint gyűjtőfogalom ma már további pontosításra szorul, hiszen a gyártók nem csupán ízlés szerint csoportosítják és állítják össze különféle csomagjaikat, hanem az adott müzlikategória speciális táplálkozás-élettani hatásait is szem előtt tartva. Így elérték, hogy bizonyos csoportok az éppen rájuk szabott müzlit kaphassák a boltokban.

 

Bázismüzlik (alapmüzlik): klasszikus összeállítású, főleg pelyhekből álló, kevés magvat tartalmazó energiaszegény müzli-összeállítás. Kiválóan alkalmas arra, hogy mindenki saját elképzelése szerint gazdagítsa.

 

Gyümölcsmüzlik: magas C-vitamin-tartalmúak, hiszen a felhasznált gyümölcs fagyasztva-szárított kivitelben készül, mely megőrzi a gyümölcs szinte teljes vitaminkészletét. Téli időszakban kifejezetten előnyös, továbbá B6-vitamin-tartalmánál fogva a fehérje-anyagcserét is stimulálja. A gyümölcstartalom a teljesmag-pelyhekkel együtt elősegíti a sejtek stabilitását.

 

Diós-mogyorós müzlik: magas E-vitamin-tartalmuk megköti a szabad gyököket, sejtvédő funkcióján túl előnyösen befolyásolja a bőr feszességét, simaságát. A diós-mogyorós müzlikhez csírákat is adagolnak, a fenti cél elérése érdekében. Igaz, így egy kicsit hamarabb avasodik. Káliumtartalma enzimaktiváló hatású, míg a magas telítetlenzsírsav-hányad előnyösen befolyásolja a vérnyomást és a koleszterinszintet.

 

Pirított müzlik: melyeket az angol szóhasználat crunchynak nevez. Magyarul ropogós. Azért ropogós, mert a müzlialkotókat jó minőségű növényi olajon kissé megpirítják, majd forrón mézzel vagy gabonasziruppal átvonják. Az ilyen összeállítású müzli azon túl, hogy élvezetes rágcsálnivaló, karotin-, E-vitamin-, A-vitamin-tartalmú, és az energiaellátást is kiegyenlítetten biztosítja. A méz, a pelyhek és az ilyen típusú müzlikben gyakran alkalmazott kókusz magas foszfortartalma a csontrendszert támogatja. Európa más országaiban népszerűbb, mint nálunk.

 

Csokis müzlik: a hagyományos müzlik nagy slágere. A biomüzlik között is fontos a szerepe, habár a karob még mindig tartja vezető helyét. A csokis müzli borongós hangulatban jókedvre derít, energiát ad. Káliumhiány esetén előnyös.

 

Csicsókás müzlik: vadonatúj kategória. Több müzligyártó slágerterméke. A csicsóka kedvező élettani hatása nem csupán a cukorbetegek esetében nyilvánvaló, hanem mindenkinél, akinél fontos a kalciumbevitel, a foszforforrás. Inulintartalma a cukorbetegek számára fontos.

 

A csicsóka is tartalmaz E-vitamint, amely így a diófélékkel együtt komplettírozva jelenik meg.

 

Macimüzlik: Találó fogalmi meghatározás, hiszen mit is szeret a maci? Málnát és mézet. Nos a macimüzlik szinte mindegyike tartalmaz málnát és egyéb erdei gyümölcsöket, melyeknek a már említett C-vitaminon kívül magas a kálium- és a B1-, B2-, B6-vitamin-komponense.

 

A méz a szervezet cukorháztartását kedvezőbben befolyásolja. mint a répa vagy nádcukor. Cukorbetegek lehetőleg ne fogyasszanak macimüzlit.

 

A müzlik alapjait képező gabonapelyhek általánosságban felerősítik a szervezet ásványianyag-háztartását, hiszen bőséges mennyiségben látják el a sejteket ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium), ugyanakkor ballasztanyagaik az emésztés befolyásolása

 

révén a fentebb említett speciális hatásmechanizmusok zavartalan lefolyását is elősegítik. Kúrákhoz javasolhatóak a célzott müzlitípusok, egészséges ember azonban jól teszi, ha pillanatnyi ízlése szerint és váltogatva fogyasztja azokat.

 

Itt is nagyon fontos, hogy az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeket mindig részesítsük előnyben, és ne hagyjuk becsapni magunkat a műaromákkal feljavított olcsóbb portékáktól. Az olyan butaságoktól pedig feltétlenül óvakodjunk, ahol teljes kiőrlésű müzlit hirdetnek, ami nonszensz, hiszen a müzlialapanyagokat nem őrlik (akkor liszt lenne belőlük), hanem lapítják.

 

 

Szükséges, vagy szükséges rossz? Gondolatok a táplálékkiegészítőkről

Multivitamin-tabletták, algapreparátumok, karotinkapszulák és társai – a táplálékkiegészítők piaca továbbra is töretlenül növekszik. Nem is csoda, hiszen a reklámok minden jót ígérnek:

 

több energiát, életörömöt, wellnesst. Jó páran profitálnak az üzletből. Elsősorban a gyógyszergyárak a retortában készülő vitaminjaikkal, de a natúrélelmiszer-brancs is kiveszi a maga részét a buliból. Valóban szükségünk van ezekre a kapszulákra és porokra? Vagy csupán a vegyipar találmányai ezek, az ipari élelmiszerek elviselhetővé tétele érdekében?

 

Már a definíció is sántít, félrevezető. Táplálékkiegészítőnek nevezik ezeket a készítményeket. A hivatalos definíció szerint minden annak számít, ami a táplálkozást egy meghatározott anyaggal gazdagítja:

 

pl. vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal, növényi kivonatokkal és enzimekkel.

 

Ugyanakkor Renate Künast miniszter asszony szerint a táplálékkiegészítők semmilyen kiegészítést nem nyújtanak egy kiegyensúlyozott táplálkozás esetén!

 

Habár az Eco-World magazin szerint a mezőgazdasági vegyszerek miatt ma a talajok sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint mondjuk harminc éve. Ennek következtében a hagyományos gazdálkodásból származó élelmiszerek ugyancsak kevesebb tápanyagot tartalmaznak. A natúrélelmiszer-brancs persze a tápanyaghiányt a hibás táplálkozásra vezeti vissza: túl sok zsír, túl sok cukor.

 

A legfrissebb kutatások alapján a német orvosi hetilap, a Deutsche Ärzteblatt óva int a táplálékkiegészítők divatjától, mivel szerintük ez komoly egészségkárosodáshoz vezethet.

 

Egy USA-ban megjelent tanulmányra hivatkozva állítják, hogy az USA-ban, ahol mintegy 29 000-fajta (!) táplálékkiegészítő létezik, a 11 „méregközpont” adatai szerint 1466 vizsgált táplálékkiegészítő-mániás közül 784 személy súlyosan károsodott. Közülük 489 esetben a közvetlen összefüggés minden kétséget kizáróan megállapítható volt. Májkárosodástól kezdve vérzékenységig, sőt halálesetekig is kiterjedt a skála.

 

Európában is dívik a kiegészítők korlátlan fogyasztása, főleg a hölgyek körében. Őket hamarabb el lehet csábítani olyan ígéretekkel, mint: szépség, ifjúság, fitnesz, wellness, fogyás, „anti-aging”. Ezzel szemben a túlzott függőség reumához, allergiához, sőt rákhoz is vezethet.

 

Más a helyzet az úgynevezett biopreparátumokkal, amelyek, ellentétben a szintetikus vitaminokkal, valódi, kezeletlen, csupán koncentrált élelmiszerek. Ilyen például a sok esetben használt, alkalmazott Spirulina alga, (Spirulina platensis), amely rendkívül gazdag vitaminokban és nyomelemekben. Hatása egészségharmonizáló, immunstimuláns.

 

Az emberi szervezet rendkívül intelligens. A biopreparátumokkal automatikusan olyan szelíd befolyásolást lehet elérni, amely csupán a táplálékban mutatkozó hiányokat segít kiküszöbölni. Szerves kötődése automatikusan garantálja a beépülést, ellentétben a viszonylag sejtidegen kémiai készítmények egész sorával, amit a táplálékkiegészítők túlnyomó többsége jelent.

Frühwald Ferenc
IX. évfolyam 12. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.