Biogazdálkodás

Bioszakácsok terjesztik az ökológiai gondolkodást


10 abszolút szuper szakács és egy sommelier (bormester) megalakította a United Cooks of Nature egyesületet. Vállalták, hogy az általuk készített ételek minimum 50%-a ökológiai gazdálkodásból származzék.

 

Természetesen az egyesület nem csupán magvakkal akarja etetni kuncsaftjait, sőt még a húsokat sem vonja meg tőlük, sőt ellenkezőleg! A hangsúly az abszolút csúcsminőségű alapanyagokra tevődik, legyen az növényi vagy állati eredetű. Az ökológiai gazdaságok szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák nélkül állítják elő portékáikat, a GMO teljességgel kizárt, csakúgy, mint a növekedési hormonok vagy a teljesítménynövelő szteroidok használata. A feldolgozás során nem alkalmazható semmilyen ízfokozó, szintetikus vagy természetazonos aroma, se stabilizátor, se szintetikus színező- vagy édesítőszer.

 

A United Cooks of Nature célja, hogy főztje a gourmet nívót garantálja. Könyvet is kiadtak, pl. Thomas Thielemann: Az egyszerű konyha luxusa (Südwest-Verlag, 2002), illetve Helmut Million: Power food (Gräfe und Unzer, 1998).

 

A United Cooks of Nature nem missziót teljesít, hanem igyekszik bebizonyítani, hogy a biominőségű élelmiszer különleges élvezeti cikk! Ennek bizonyítására a csapat szívesen főz kiállításokon, bemutatókon.

 

Az ügy pikantériája, hogy működésükhöz a Német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Minisztériumtól hathatós anyagi támogatást is kaptak.

 

Magyarországon is létezik már bioszakácscsapat, nem is akármilyen! Varga István és Nagy Antal Biokonyha néven készít fantasztikus (zömében, de nem kizárólag vegetárius) ételeket, melyeket a következő e-mailen lehet megrendelni: biokonyha@dpg.hu. Az összetevők java része (több mint 50%-a) minősített ökotermék. Egy szépséghibája azért van a dolognak: egyetlen minisztériumtól sem kaptak egy árva fityinget sem.

 

 

Ökovédjegy!

Újra nekibuzdult az AMC! A kormányváltás óta először, ismét napirendre került a tavaly már beindított, majd elerőtlenedett kísérlet az egységes magyar ökovédjegy létrehozására.

 

A válogatott szakemberekből álló csapat abban egyetértett, hogy a védjegyre szükség van, mégpedig minél előbb, annál jobb. Egy dologban forrósodott fel a vita, annak eldöntésében, hogy csupán a Magyarországon előállított termékek kaphassák meg a védjegyet, vagy mindazok, amelyeket Magyarországon ellenőriztek. Az előbbi a hazai termelők, míg az utóbbi a fogyasztók érdekeit védené.

 

Reméljük, az őszi idényre már nemcsak írásban, de képben is megjelenik a minősítő jelzés.

 

Csak aztán nehogy olyan csúnyára sikeredjék, mint a jelenlegi EU-védjegy.

 

 

Óvatosan az importélelmiszerekkel!

Mióta megszűnt az élelmiszerek kötelező bevizsgáltatásának kényszere, megnőtt a veszélye annak, hogy vegyszergazdag portékákkal találkozhatunk a piacokon vagy a boltokban. Noha eddig sem jelentett semmiféle garanciát az esetleges OÉTI-vizsgálat megléte, hiszen nyilván nem azt a darabot vizsgálták, amelyet éppen akkor helyeztek ki a bolt kirakatába, mégis, talán volt valamiféle visszatartó ereje a vizsgálatnak. Éppen ezért rendkívül megnőtt a szerepe a bioélelmiszerek fogyasztásának. Hiszen amit rendszerint feleslegesen vizsgált az OÉTI, illetve most már senki sem vizsgál, arra nézve nemzetközi garancia áll rendelkezésre biotermék esetén. A termesztést az adott országban ugyanis szigorúan ellenőrizték, majd ezt a dokumentumot a magyar ökoszervezetek szintén ellenőrzik. Így dupla biztosítékkal vásárolhat a fogyasztó akár import primőr árut vagy déligyümölcsöt is, ellentétben a hagyományos termékekkel, amelyet a kutya sem ellenőriz.

 

Márpedig aggályra van ok bőven. A Greenpeace tanulmánya szerint a vizsgált primőr szamócák 35%-ában komoly mennyiségű hormont és egyéb vegyszereket találtak. No nem itthon, hanem Németországban.

 

Ami ugyebár azt jelenti, hogy akár itt is ellenőrizhették volna.

 

A magyar Biokontroll Hungária ellenőrző szervezet túlzott precizitására jellemző, hogy a hivatalos biominősítésű déligyümölcsöt további 150 000Ft-os költséggel itthon is bevizsgáltatták, csakhogy minden kétséget kizáróan megnyugtassák a zömében fiatal családanyákat, a bioélelmiszer valóban teljesen vegyszermentes.

Frühwald Ferenc
IX. évfolyam 5. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.