Biogazdálkodás

Ellenőrzött! - Bioélelmiszer

Napi háromszori zöldség-gyümölcs fogyasztásra buzdít a korszerű táplálkozást hirdető jóindulatú reklámhadjárat Európa-szerte. Ennek jegyében a szupermarketek mindenhol tömve a legkülönfélébb hazai is importtermékekkel. A helyzet rózsás. Látszólag! A radikalizmusáról közismert Greenpeace környezetvédő mozgalom aktivistái ugyanis rendre a megengedett határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradékokat mérnek. A veszély csupán az ellenőrzött bioélelmiszerek esetében minimalizálható, hiszen itt köztudottan tilos a szintetikus növényvédő szerek alkalmazása.  


A fogyasztók körében nálunk is egyre népszerűbb ökológiai termékek elsősorban a kisgyermekek számára jelentenek fokozott biztonságot, hiszen esetükben a legkisebb mennyiségű szermaradvány is nagy kockázattal jár. Idegrendszerüket és immunrendszerüket ugyanis maradandó károsodás érheti a vegyszerek miatt.

 

A probléma nem új keletű. Az Európai Bizottság a „Növényvédőszer Monitoring 2000” felmérésében a 45 000 vizsgált zöldség- és gyümölcsminták 39%-ában talált vegyszermaradványt, és több mint 4% esetében határértéket meghaladó mennyiséget.

 

Az ugyanebben az időben a Greenpeace által szúrópróbaszerűen végzett vizsgálatok a vizsgált termékek 64%-ában (!) találtak szermaradványt, ráadásul olyan anyagokat is, amelyek részben rákkeltőek, részben olyan hormonális elváltozásokat generálnak, amelyek növekedési zavarokhoz vezetnek. Németországban a Greenpeace után a stuttgarti növény- és állat-egészségügyi hatóság (CVUA) is vizsgálatokat folytatott, és megállapította, hogy a helyzet még súlyosabb: a vizsgált minták 13%-ában a növényvédőszer-maradék határérték feletti volt! Az importáruk esetében ez még drámaibb. A CVUA a minták 75%-ában talált növényvédőszer-maradékot.

 

Sokan még ma is mosolyognak a biotermelőkön vagy az őket képviselő érdekvédelmi szervezeteken. A fogyasztóvédelmi felügyelők is inkább a termékek lejárati idejével vannak elfoglalva (persze könnyebb egy dátumot elolvasni, mint a veszélyes termékeket kiszűrni!). Pedig a Greenpeace (amelynek idehaza is van irodája) vizsgálatai egyértelműen kimutatták: az ellenőrzött bioélelmiszer veszélytelen. Tehát az ELLENŐRZÖTT! bioélelmiszer. És nem a tucatáru, amelyet éppenséggel bioboltban vásároltak. Vagy valamilyen bio nevű cég forgalmazott. A Greenpeace az összes vizsgált bioélelmiszer közül egyetlen Olaszországból származó paprikában talált csekély mennyiségű szermaradványt. Magyarországon azonban efféle csacskaságokra nincsen pénz. Talán egyetlen kivételtől eltekintve, amikor is a nyár elején a Budaörsi úti növényvédelmi hatóság mintákat vett a Marczibányi téri ökopiacon és egynéhány bioboltban. Az eredmény igazolta a várakozásokat: nem találtak vegyszermaradványt egyetlen termékben sem!

 

Európa-szerte maguk a biotermelők, illetve képviseletükben a szövetségek szerveznek ellenőrző méréseket annak igazolására, illetve bizonyítására, hogy a fogyasztók bizalmát tovább erősítsék. Elke Röder, a német BNN (natúrélelmiszer-előállítók és -forgalmazók szövetsége) elnöke bejelentette, hogy a szövetségi állam 27 nagykereskedője is tevőleg részt vesz a monitoring rendszer kiépítésében.

 

A bébiételekre vonatkozó 0,01mg/kg szermaradvány-határértéket a legritkább esetben tartják be a hagyományos zöldség-gyümölcs termelők. Ezért a Greenpeace széles körben publikálta a Rewe áruházlánc egy fogyasztójához intézett levelét, melyben feketén fehéren kijelentette, ha gyermekének ételét saját maga szeretné elkészíteni, feltétlen ökológiai termesztésből származó alapanyagot vásároljon. A Greenpeace szerint a szermaradványokat tartalmazó termékeket „Kisgyermekek számára alkalmatlan” címkével kellene jelölni!

 

A gyermekek körében igen népszerű almák közül a szúrópróba alkalmával mindössze 6%, míg a körték közül 33% bizonyult szermaradvány-mentesnek. Téboly, nem? A helyzetet súlyosbítja, hogy a határértékek egyes növényvédő szerekre vannak megállapítva. A halmozott előfordulás az ilyen „növényvédőszer-koktélokban” beláthatatlan és felmérhetetlen veszélyeket rejt. A 2001-ben elvégzett EU-monitoring a 45 000 vizsgálat 18%-ában talált halmozott növényvédőszer-előfordulást.

 

További rémisztő adat: az EU engedélyezési listáján 800 növényvédő szer szerepel, ám a vizsgálatok mindössze 100 szerre terjednek ki. Vajon a többi 700-zal mi a helyzet? A vizsgálatoknak gyakorlatilag a figyelemfelkeltésen túl semmilyen gyakorlati hasznuk nincs. A vizsgálatok hetekig, sőt néha hónapokig is eltartanak. Addigra a vegyszerezett termékeket jóízűen befalatozták a gyanútlan polgárok.

 

Ez idáig csupán a vegyszermaradékok miatt háborogtunk. A rémségeknek azonban még nincs vége: további vizsgálatokat kellene végezni a hagyományos élelmiszerek között a radioaktív besugárzásra, a génmanipulációra, az ízfokozókra, a műaromákra és a legtöbb adalékanyagra vonatkozóan is.

Frühwald Ferenc
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.