Biogazdálkodás

Fast food és agresszió

Az angliai Oxford egyetem 1,4 millió angol fontot (kb. félmilliárd forint) kapott annak tanulmányozására, hogy milyen összefüggés mutatható ki a gyorséttermi étkezés és az agresszív magatartásformák között - írja a független hírforrás, az Independent.


Tudósok régóta hangsúlyozzák, hogy szerintük szoros az összefüggés a táplálkozás és a viselkedés között. Több mint ezer börtönbüntetését töltő férfi a vizsgálat alanya, akiket három ifjúságvédelmi szervezetből válogattak Angliában, illetve Skóciában. A vizsgálat során a résztvevőket véletlenszerű eloszlásban sorolják csoportba, melyek közül az egyik csoport vitaminkiegészítéssel és ásványi étrendkiegészítőkkel dúsított táplálékot kap, míg a másik placébót. Ez a vizsgálatsor folytatása annak a 2002-ben végzett tanulmánynak, amelyben 231 rab viselkedését tanulmányozták hasonló feltételekkel. Az akkori teszt eredménye fényesen igazolta, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenden élő csoport agresszivitása látványosan, több mint 30%-kal csökkent.

 

John Stein, az egyetem fiziológiai tanszékének professzora az Independentnek elmondta: amennyiben interpoláljuk a kapott eredményt, a börtönökben 25-30%-kal lenne csökkenthető az agresszív viselkedés. A börtönökön kívül még jobb eredmények lennének elérhetők, akár 40%-os javulás is elképzelhető! Ennek társadalmi-gazdasági haszna felbecsülhetetlen.

 

Mark Walport, a hároméves tanulmányt finanszírozó Jóléti Alapítvány elnöke szerint a kísérlet végeredménye befolyásolhatja a táplálkozásról kialakított eddigi konzervatív véleményünket, továbbá a büntetés-végrehajtás keretein túlmutató széles körű alkalmazására nyílna mód a társadalom minden szegmensében. Elsősorban az iskolákban! Eddig a táplálkozási tanulmányok főként a fizikai testre gyakorolt hatással foglalkoztak, ideje, hogy az élelmezés lelki vetületeivel is behatóbban foglalkozzunk.

 

Mivel a bioélelmiszerek kimutathatóan 40-100%-kal több ásványi anyagot, illetve vitamint tartalmaznak, mint a vegyszeresek, így kézenfekvő a megoldás: minél szélesebb körben kellene lehetővé tenni az emberek bio élelmiszerekkel történő táplálkozását egy lelkiekben is egészségesebb társadalom érdekében.

Frühwald Ferenc
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: agresszió, bioélelmiszer, fast food, gyorsétterem

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.