Biogazdálkodás

Génpiszka a küszöbön!


 

Vagy már át is lépte. Kormányzati szinten hallatlan felelőtlenség van készülőben, mikor cikkemet írom, azaz január utolsó harmadában: a génmanipulált szervezetek eddigi forgalmazási moratóriumának feloldása. A veszély ijesztő, a helyzet rémisztő. A génmódosított növények termesztésbe vonása be nem látható károkkal fenyeget és milliószorta nagyobb terhet zúdít nyakunkba ama egy tál lencse áránál. A fő probléma a felelőtlenség, a kapzsiság, mely azzal védekezik, hogy nincsen kellő tudományossággal bebizonyítva a módszer ártalmassága. Nem éppen az ártalmatlanságára kellene 100%-os garancia, mielőtt a szellemet kiengednék a palackból? Egyébként van! Számos! De ugyanúgy, mint az örökmozgó működő makettjét vagy a vízzel hajtott gépkocsimotor szabadalmi leírását, a totális megsemmisítés követte. Magasabb rendű érdekek szerint.

 

És akkor most itt van nekünk ez a génpiszka. Melynek hatását ma józan ésszel nem lehet fölmérni. Civil értelmiségi szervezetek (nem felheccelt lumpenek!) élőlánccal tiltakoznak a 24. órában, de félő, hogy a hatalom (néphatalom?, demokrácia?) fittyet hány szavukra. Pedig ijesztő jelek sokasága mond ellent a hivatalos állításnak, miszerint a génmanipulált szervezetek termesztésbe fogása jótékony és veszélytelen cselekedet. A legfrissebb hír az Orosz Tudományos Akadémia Neurofiziológiai Intézetétől származik,miszerint kísérleti patkányok sora hullott el génkezelt szójaadalék adása következtében. Irina Ermakova, a nevezett intézet biológusa a vemhes és szoptatós patkányok takarmányába génmanipulált szójababot kevert. Az újszülöttek több mint 50%-a az ellést követő három héten belül elpusztult, holott génmanipuláció-mentes takarmányon az átlagelhullás 10% alatti volt minden alkalommal.

 

A legutóbbi ülésen ismertetett tanulmány szerint a 15 vizsgált anyaállat közül 6 kapott napi 5-7 g gén-szójalisztet. A megszületett 45 ivadék közül 25 (55,6%) három héten belül elpusztult, míg a 77 darab normál takarmányon tartott anyáktól származó egyed közül csupán 6 állat hullott el (7,8%). A génmanipulált szójával etetett anyák néhány kölykét továbbá csökött méret és alacsony testsúly jellemezte.

 

A géntechnika lobbistái kritizálták a bejelentést, hogy nem egy szakfolyóiratban jelentették meg, és hogy a kísérletnek módszertani hiányosságai is vannak. Azt bevallották, hogy a gén-szójával kapcsolatos kutatások tényleg hézagosak. Az Amerikai Környezetállapoti Akadémia nemzeti egészségőrcsapatot verbuvál, hogy független körülmények között ismételjék meg a kísérletet.

 

Mi addig azonban nem várhatunk, mert nyakunkon a törvénykezés tilója. S ha átmegy a parlamenten, befellegzett a magyar biogazdálkodásnak.

F. F.
XII. évfolyam 3. szám

Címkék: génmanipuláció

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.