Biogazdálkodás

„Kamu" biozacskók alkonya


Megszokhattuk már, a multik eszement módon próbálják manipulálni a jólelkű, ám gyanútlan fogyasztók széles tömegeit.

 

Reklámokból tudjuk, hogy a legnagyobb környezetszennyezőknek ismert olaj-, gáz-, vegyipari vállalatok a zöldmozgalmakat is megszégyenítő módon hirdetik magukat, mint a környezetvédelem bajnokai. Nélkülük ezen túl nem lehetne természetes az, ami ma még az! A tobzódó szemetelés elleni lelkiismereti ágálásunkat is megpróbálják csitítani az úgynevezett nejlonzacskók gyártói, mondván a polietilén termékek igazán környezetbarát anyagból készülnek, hiszen elégetésük során nem keletkezik dioxin. Ami persze merő csúsztatás. Ezért aztán egyes multiláncoknál a pénztárnál kapható zacskókról azt állítják, hogy ezek bizony biozacskók.

 

Úgy látszik, a nálunk éppen a kiskereskedelem gyarmatosításában élenjáró franciák otthon jóval szigorúbbak. A francia nemzetgyűlés megelégelte ugyanis az intézményesített néphülyítést és rendeletben szabályozta, hogy 2010-re megtiltja a polietilén zacskók hirdetéseit, terjesztését és csomagolásra való felhasználását. A rendelet meghozatalában oroszlánrészt vállalt a francia agrártárca, élén Dominique Bussereau-val, akinek módosító javaslata is bekerült a rendeletbe, miszerint 2010. január elsejével a fenti tilalmak életbe lépnek, azaz eltűnnek a boltok polcairól a biológiailag nem lebomló csomagolóanyagok.

 

Érvelésében rámutatott:

• A polietilén zacskók lebomlási ideje 400 év!

 

• Franciaországban másodpercenként 50 ilyen zacskót használnak el, ami éves szinten 15 milliárd szatyrot jelent, kb. 85 ezer tonna mennyiségben. (Kb.10-zel osztva reális képet kaphatunk a hazai felhasználásra vonatkozóan.)

 

• A tengerfenéken található szennyezőanyagok kb. 65-70%-a ezekből az anyagokból adódik!

 

A rendelet megszegőit zacskónként 100 euró büntetés fogja elrettenteni.

 

A rendelet részleteiben kitér az alkalmazás minden területére, csakúgy, mint a szankciók érvényesítésének módjára, valamint a biológiailag lebomló csomagolóanyagok piaci térnyerésének minél aktívabb támogatására!

F. F.
XIII. évfolyam 2. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.