Biogazdálkodás

Kerti kalendárium - 2002. április


  Az áprilist egykor vad, megzabolázhatatlan bolondként ábrázolták, mely hónapot az ösztönök, a szexualitás, a termékenység vezérli. A pogány időkben e hónapban termékenységünnepeket ültek az emberek, melyek nemritkán orgiákba torkolltak. Áprilisban megszólal a kakukk, visszatérnek a fecskék, virágzik a vérehulló fecskefű, Walpurgis éjszakáján pedig a boszorkányok varázslattal igyekeztek kiűzni a hideg, öreg telet. Ezeken a szokásokon a kereszténység elterjedése sem tudott változtatni, szelídebb formában, sokszor keresztény külsőségekkel, népszokások formájában megmaradtak. A húsvét a mai napig mindenütt kötődik a természet ébredésének ünneplésével és a termékenységrítusokkal (locsolás). Egyes vidékeken ún. nagypénteki kerteket hoztak létre, ugyanis a néphit szerint Krisztusnak a keresztfán kifolyt vére megtermékenyíti a földet, a magok pedig a Megváltóhoz hasonlóan feltámadnak a földben. A kertészeknek megszaporodik a teendője.

   

  Veteményes

  A komposztot kijuttatás előtt rostáljuk át közepes lyukú (kb.15x15mm-es) rostán. A komposztban áttelelő lótücsköket, drótférgeket így könnyedén összeszedegethetjük!

   

  A még el nem korhadt részeket gyűjtsük külön, majd az új komposzthalom készítésénél felhasználjuk.

   

  Vethetjük az uborka, a csemegekukorica, a fejes káposzta, a bimbóskel, a spárgatök, a zöldbab, majd a hónap második felében a szárazbab, a cékla és a földimogyoró magját. A kikelő palántákat rendszeresen öntözzük csalánlével és permetezzük zsurlóteával. Ez utóbbira a gombabetegségek megelőzésére van szükség. Töltögessük a burgonyát. (Ha gyengébb a talajunk, kis területen érdemes komposzttal, gilisztahumusszal bőven ellátott földkeveréket készíteni és talicskával a helyszínre juttatni.)

   

  Fogyaszthatjuk a hónapos retket, a sóskát, az „újhagymát”, esetleg a legkorábbi fejes salátát és zöldborsót is. A rebarbara-levélnyeleket is törhetjük. A kompóton kívül a levéltetű elleni védekezésül is felhasználható.

   

  Gyümölcsös

  A fák tányérját takarjuk kaszált fűvel, kéregaprítékkal. Szívó-rágó kártevők ellen megkezdhetjük a varádicsból és erdei pajzsikából készült permetlé kijuttatását. Kései fagyok ellen a biokertészek a macskagyökér virágzatának áztatott kivonatát használják. Aki gyűjtött tavaly, most használhatja. Aki nem, majd júniusban elkészítheti. Énekes madarainktól ne vonjunk még meg minden táplálékot, hiszen kártevőket még nem találnak elegendő mennyiségben. Egyébként is a fiókák megjelenésekor már rengeteg táplálékra lenne szükségük.

   

  Levéltetvek megjelenése esetén kenőszappan vizes oldatát használjuk. Ez az ártalmatlan anyag a tetű viaszos testbevonatát oldja fel és így elpusztul a kellemetlen vendég.

   

  Koronaalakítás és termésfokozás céljából megkezdhetjük a gyümölcsfák ágainak lekötözését. Vigyázzunk, hogy a vessző ne ívben hajoljék, s a kötözőzsineg alá se felejtsünk el kicsiny bőr- vagy gumidarabkát tenni, nehogy a zsineg „bevágjon” a fa kérgébe. A biokertben alkalmazható a réz és a kén is, amelyek kiváló gombaölő szerek.

   

   

  Szőlő

  Tovább ne késlekedjünk az új tőkék telepítésével! Igyekezzünk befejezni a metszést is. Ilyenkor már nagyon sebzik a vessző és az elfolyó értékes nedvek a termés rovására mennek. Ne égessük el a venyigét. Komposztaprítóban aprítsuk fel, majd komposztáljuk. Néhány marékkal azért meghagyhatunk a nyári szalonnasütések legjobb alágyújtósának. A tőkéket permetezzük tömény zsurlótea és finomra szűrt agyagpép keverékével. Ezt a későbbiekben is ismételjük két-három hetenként! Rendszeresen öntözzük a tőkék tövét erjesztett csalánlével, atkák elleni megelőző védekezésként.


  VIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.