Biogazdálkodás

Kerti kalendárium - 2002. augusztus


Augusztus a betakarítás ideje, ekkorra learatják a később érő gabonafajtákat, és megérnek a kissé savanykás aromájú nyári almák is. A veteményeskert is ontja terméseit: a bab, a borsó, a karalábé, az utolsó nyári krumpli, a cukkíni, az uborka, a saláta és a hagyma bőségesen terem.

 

Augusztusban fényesen ragyog az éjszakai égbolton a Szíriusz – a kutyacsillag –, ami a kánikulai napok eljövetelét hirdeti. A Nap a vizes rákból a tüzes Oroszlán jegyébe vándorol.

 

Európa kelta őslakosságának legfontosabb ünnepe az augusztusi telehold idejére esett. Ilyenkor mindenfelé tüzeket gyújtottak Lugnasad isten tiszteletére. Ennek az istennek a tüzes lehelete érlelte meg a zöld magvakat éretté, sárgává, ez a nyári tűz érlelte meg a gyümölcsöket, ez telíti a növényeket illatos olajokkal. Az ünnepi örömtüzek a kelták hite szerint fokozták a nyár tüzét.

 

A késő nyári hőségnek és fénynek köszönhetően a gyógynövények megtelnek hatóanyagokkal, amelyek enyhítik az emberek és állatok bajait. A füvesasszonyok már a pogány időkben megáldották a mezők és rétek virágait, füveit, amelyeket egész évben gyógyításra használtak. Ezeket – pl. árnikát, zsályát, kakukkfüvet, ürömfüvet, citromfüvet, cickafarkat, kamillát – nem volt szabad fémből készült eszközzel levágni, kézzel kellett letépni vagy letörni. A pogány örökség egyes vidékeken keresztény népszokássá szelídült. Az alpesi országokban, pl. Ausztriában a mai napig csokrot kötnek ezekből a növényekből, majd augusztus 15-én – amit itt fűszerszentelésnek is neveznek – a csokrokat a templomban megáldatják a pappal.

 

Teendők augusztusban

A kiürült ágyásokat, pl. a felszedett újburgonya helyét most komposzttal megtrágyázhatjuk, és előkészíthetjük a kései zöldségek (pasztinák, retek, téli saláta, téli spenót, feketegyökér) vetésére.

 

Most dugványozzuk a gyöngyhagymát.

A paradicsom hajtásait, virágait lecsipkedjük, mert ezek a virágok már nem hoznak termést.

A leszedett málna vesszőit megmetsszük, kb. 10 cm-re a földtől.

Szorgosan kapáljuk az eperágyást és istállótrágyával trágyázzuk.

Eljött az ideje a zsenge hajtások átültetésének, ilyenkor még van idő, hogy megerősödjön a gyökerük a fagyok beállta előtt.

Kiültethetjük a kínai kelt, a téli endíviát és a cikóriát.

A most felszedett hagymát nem szabad nedves helyen tárolni. Levegős, száraz helyen szárítsuk.

tgym
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.