Biogazdálkodás

Kerti kalendárium - 2002. február


  Krókusz - a tavasz sárga előhírnöke

   

  Februárban a napok észrevehetően hoszszabbak és világosabbak. A pogány kelták, akik az ókorban Európa nagy részét benépesítették, az istennő visszatértét ünnepelték. Birgit, a fehér fényt, ragyogást kibocsátó szűz istennő feltámadt téli álmából és életre keltette a természetet. Felébresztette a földben szunynyadó magvakat, lágy érintésével megindította a fák nedvkeringését, az árnyas lejtőkön pedig megindította az olvadást. Lábnyomában hóvirágok, krókuszok és a kora tavasz más hírnökei bújtak elő a hó alól.

   

  A kertészek és földművesek figyelni kezdték, hogy a medve vagy a borz előjön-e a barlangjából. Ha ilyenkor sütött a nap, tudták, hogy a tél hosszú lesz. Ha azonban felhős volt az idő, számítani lehetett a hamarosan bekövetkező melegedésre, készülődni lehetett a tavaszra.

   

  Egy régi mondás szerint február második napja után a „kert hegyezni kezdi a fülét”, és a növényvilág csendes, téli álma hamarosan véget ér.

   

   

  Februári teendők

  Elérkezett az ágyások előkészítésének ideje. A fagyott zöldkomposztot, amelyet későősszel ástunk a földbe, most ásóval megforgathatjuk, hogy tökéletesen elkorhadjon, mielőtt burgonyát vagy nyári zöldségeket vetnénk a földbe.

   

  Ajánlatos az ágyásokat kb. ásónyommélyen kapával meglazítani, levegőztetni. Az így meglazított ágyások hamarabb felmelegszenek, ami kedvezőbb növekedési feltételeket biztosít az elvetett növényeknek.

   

  Sok helyütt a hónap végén a következő növényeket elvetik: kifejtő babot, cukorborsót, feketegyökeret, pasztinákot, zsázsát és tavaszi retket.

   

  A bab és a borsó magjait vetés előtt érdemes beoltani speciális, a gyökérgumókon szaporodó baktériumok spóráival. Ilyen készítményeket a szaküzletekben lehet kapni.

   

  A szakavatott kertészek ágyásaikat 1,20 m szélesre készítik, hogy mindkét oldalról könynyen elérhetők legyenek. A napfény optimális kihasználása érdekében érdemes az ágyások déli oldalán a rövid növésű borsófajtákat, míg az északi végére a hosszabb növésű fajtákat ültetni. A sorok közé spenótot, az ágyás két szélén pedig tavaszi salátát vagy vajretket érdemes vetni.

   

  Februárban már a hagymát is lehet dugványozni. Kiváló keverékkultúrát kapunk, ha a hagymafélék közé pasztinákot vagy sárgarépát vetünk. A kultúrák kiegészítik egymást, és nem lesz gondunk a répa és a hagyma kártevőivel.

   

  Egyszerű fóliasátrat készíthetünk, ha íveket hajlítunk az ágyások fölé, amelyekre fóliát erősíthetünk. Az építménnyel megvédhetjük a zsenge növényeket az éjszakai és hajnali fagytól. Nappal azonban alaposan át kell szellőztetni az ilyen sátrakat, különben hamar felüti a fejét a lisztharmatfertőzés, vagy növényeink befülledve hőgutát kapnak.

   

  A rendkívüli hideg éjszakákon a sátrakat takarókkal vagy szalmamatracokkal fedhetjük be, ezenkívül egy vödör forró vizet is elhelyezhetünk a sátorban. A víz az éjszaka folyamán lassanként adja le a meleget.


  VIII. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.