Biogazdálkodás

Kerti kalendárium - 2002. június


  Pünkösd és úrnapja egykor fontos állomásai voltak a parasztkalendáriumnak. Júniusban a Nap a Bika jegyéből az Ikrek jegyébe lép, július huszonegyedike az év leghosszabb napja, egyúttal a nyári napéjegyenlőség dátuma. A természet ezt követően a felépítő, termő fázisból lassanként a lebontó, hanyatló fázisba lép át. Ez azt jelenti, hogy a gyors ütemű növekedés és a virágzás átadja helyét az érésnek.

   

  A kertésznek most más a dolga, mint az előző hónapokban. Az ásás, vetés, kapálás ekkorra véget ér, jöhet a gyomlálás, locsolás és a trágyázás. A Hold növekvő fázisa a hónap legtermékenyebb időszaka, ilyenkor minden sokkal gyorsabban növekszik. Az újhold viszont nem kedvez a kerti munkáknak.

   

  Aktuális tennivalók a biokertben

  Gyümölcsös

  Még szedhetjük a szamócát, későbbi fajtáik június közepéig teremnek. Nem utóérő, tehát csak a teljesen érett szemeket szedjük, és azonnal vigyük hűvös helyre fogyasztásig. Az alma- és körtefák gyümölcseit most kell ritkítani, ezzel elérjük, hogy tetszetősebb, nagyobb termést neveljen a fa.

   

  A kora nyár kedvelt csemegéje a földieper

   

  Az őszibarackfákon ilyenkor tömegesen jelenhetnek meg a levéltetvek. Mielőtt bepöndörítenék a leveleket, kezeljük 2%-os kenőszappanoldattal. Háztartási boltokban és festéküzletekben még kapható ez az anyag. Ha nem kapunk, vehetünk Biokultúra emblémával ellátott egyéb készítményt is. Bár ezek aránytalanul drágábbak.

   

  A kenőszappanlével bőségesen permetezzük meg a fát (a levelek fonákját is!), a lecsurgó szappanlé nem tesz kárt a növényünkben, sőt csonthéjas gyümölcsök esetében kifejezetten hasznos káliumpótlást jelent.

   

  A hónap második felében megjelenik a málna is, melyet a friss fogyasztáson felül mélyhűthetünk is. Száraz időben ne feledkezzünk meg a bőséges öntözéséről. A borsó, az uborka és a paradicsom levelei nem bírják a hideg vizet, ezért csak a törzsüket locsoljuk.

   

  Zöldségeskert

  A biofólia-sátorban már érik a korai paradicsom, a szabadföldi ágyásokban fattyazzuk és kötözzük karóhoz a növényeket. A paprika imádja a trágyát. Biokertben csak szervestrágyát használhatunk. Az ebből készített oldattal bőséggel öntözzük a paprikatöveket, hetente egyszer. Trágyalevet erjedt gyógynövényekből, pl. csalánból – esetleg tehénlepény hozzáadásával – állíthatunk elő, amit esővízzel hígítunk. Borús vagy esős napokon célszerű a növényekre öntözni. A karfiol fejlődő rózsáit védjük a naptól (törjük rá a leveleket). A zöldborsót szedjük folyamatosan, nehogy elöregedjen. A zöldbabot öntözzük bőségesen. Ha tetveket tapasztalnánk, az előbb említett szappanlével kezeljük! Szedhetjük az uborkát is. Ne szakítsuk, hanem éles késsel vágjuk. Ha peronoszpóra lépne fel (olajos sárgás foltok a levél felszínén), akkor rézkészítménnyel védekezzünk ellene. Ez „belefér” a biorendszerbe.

   

  Dísznövények

  A rózsák bimbóin ugyancsak felléphetnek tetvek. Erős vízsugárral leverethetjük őket, vagy ha ez nem használ, a jól bevált szappanlé következik. A futórózsák elvirágzott hajtásait gyengén vágjuk vissza. Az íriszek most pompáznak. Elvirágzás után tőosztással könnyen szaporíthatók. Kései virágzásra még ültethetünk gladióluszt. Az erkélyládák földjét rendszeresen öntözzük és gyomláljuk. A petúniákat bőségesen trágyalevezzük, hogy szebben virágozzanak. A kúszónövényeket folyamatosan kötözzük rácshoz vagy pergolához. A tulipán- és krókuszhagymákat szedjük fel, válogassuk át és szellős helyen tároljuk ültetésig (aug. – szept.)


  VIII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.