Biogazdálkodás

Kerti kalendárium - 2002. március


 

Márciusban a sötét lassan visszavonul, és helyébe betüremkedik a fény, a Nap a Vízöntőből a Halak jegyébe lép. A hó 21. napján köszönt be a tavaszi napéjegyenlőség. E hónapban lassanként megkezdődik a kertészeti szezon is, hagyományosan 17-én, Szent Gertrúd napján.

 

A kedvelt keresztény szent alakja eredetileg a tavasz pogány istennője volt. Noha az éjszakák még hidegek, márciusban megkezdődhet a fagytűrő növények veteményezése. Ha Gertrúd nagyon fagyos lenne, van még egy márciusi szent, Benedek, akinek napja 21-ére, a napéjegyenlőségre esik. Ekkor jön el az ideje a nyári hagyma dugványozásának.

 

A szabad ágyásokba elvethetők a robusztusabb gyökérzöldségek: a pasztinák, a karalábé, a sárgarépa, a cékla, a feketegyökér és a kevéssé ismert, osztrigára emlékeztető ízű zabgyökér (Tragopogon porrifolius). Szintén elvethető ilyentájt a borsó, a petrezselyem, a saláta, a spenót és a mustár.

 

A lassan csírázó növényeket – a répát, a pasztinákot és a petrezselymet – a saláta vagy a retek mellé érdemes ültetni, hogy később is tudjuk, hova került a vetemény.

 

A sorok között szorgosan lazítsuk meg kapával a talajt, különösen eső után, nehogy az ágyások tetején kemény cserepes réteg képződjön. Így az ágyás elegendő oxigénhez juthat.

 

A burgonya – előzetesen csíráztatni kell – szintén földbe kerülhet. Ha kevés vetőanyagunk van, szemezéssel szaporítható. Minden szemet, némi burgonyahússal együtt, ki kell kanyarítani, és egymástól 60 cm távolságra egy sorban el kell ültetni. Minden szemből önálló növény fejlődik ki. A burgonya erőteljesen reagál a Hold fázisaira, ezért ajánlatos figyelni a kisbolygó állását az ültetésnél. A vetésre legalkalmasabb időpont, amikor a Hold a föld jegyekben (Bika, Bak, Szűz), lehetőleg a Földtől minél távolabb tartózkodik.

 

A hideg éjszakákra való tekintettel ajánlatos fóliával vagy üveggel védeni a nyárikáposzta-, karfiol-, leveleskáposzta-, mángold-, fejessaláta-, póré-, zeller- és endíviaágyásokat: az ágyást lécekkel kerítjük be, majd éjszakára üveggel (egy ablakkal) fedjük le. A különösen finom, jól átszitált termőföldkeverék – egy rész tőzeg, egy rész homok, egy rész érett komposztföld, két rész jóféle kerti föld – kiváló termőtalajt biztosít a veteménynek. A rögtönzött „üvegházat” éjszakánként zárva tartjuk, majd nappal – hőmérséklettől függően – kinyitjuk. Ha hetente kamillából és zsurlófűből főzött teával permetezzük, kivédhetjük a szárrothadást és a lisztharmatot.


VIII. évfolyam 3. szám

Címkék: kalendárium

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.