Biogazdálkodás

Kókusz, az élet fája, a természet varázslatos gyógyító növénye


 

A kókuszzsír (olaj, vaj?) a világ legértékesebb zsiradéka, legalábbis dr. Bruce Fife szerint, aki a „Kókuszzsír gyógyító hatásai” című munkájában áradozik róla. Főbb érvei három csoportba foglalhatók:


1. Tudományos megalapozottság.
2. Csodálatos gyógyulásokról szóló híradások 6000 évre visszamenőleg.
3. Az immunrendszer támogatása.

 

Annak ellenére, hogy az emberiség évezredek óta ismeri és használja, az utóbbi évek agymosása következtében majdhogynem közellenséggé lett kikiáltva. A kókuszzsír elleni harcot az Amerikai Szójatársaság indította, azt állítván, hogy a kókuszzsír magas százalékban tartalmaz telített zsírsavakat, mely szívroham kialakulásához vezethet. Emiatt emberek százezrei fordultak el a trópusi olajoktól, zsíroktól és kezdték el pattogatott kukoricáikat szójaolajban sütni, az éttermek szintén szója- és repceolajat használnak a korábbi kókuszolaj helyett.

 

A trópusi olajipar majdhogynem összeomlott, miközben nemcsak hogy nem ártalmas a kókuszzsír, de egyenesen üdvözítő is, egy fontos zsírösszetevő révén, melyet monolaurilnak hívnak. Ez a közepes hosszúságú zsírlánc a természetben előforduló legjobb minőségű zsír csoportneve, mely egyébként a kókuszzsíron kívül az anyatejben található nagyobb mennyiségben. Kereskedelmi forgalomba lauricidin néven kerül. A monolaurilt alaposan megvizsgálták, és számtalan gyógyhatását regisztrálták. Klinikai vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a nemiszervek herpesze, hepatitisz-C, sőt HIV-fertőzés esetében is, biztató alternatív gyógyászati fegyvert kínálva.

 

A kókuszzsírban található laurilsav sikerrel szünteti meg a krónikus pszoriázist, hajkorpásodást, rák előtti állapotú bőrelváltozásokat, gyors felépülést garantál influenzából, hólyaggyulladásból, krónikus fáradtságérzetből, aranyérből. A tudományos szakirodalom a következők gyógyításánál találja kedvezőnek a kókuszzsírt: fogszuvasodás, gyomorfekély, prosztata megnagyobbodás, epilepszia. A fenti gyógyhatások kizárólag a nem hidrogénezett kókuszzsírra vonatkoznak, értelemszerűen párosulva a vegyszermentes biotermesztés egyébként is áldásos hatásaival.

F.F.
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: biogazdálkodás, kókusz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.