Biogazdálkodás

Madárinfluenza

A gonosz és a jó újabb összecsapása


 

Mint az élet más területein, itt is a gonosznak van lépéselőnye. Ez persze nem kell, hogy elbizonytalanítsa a jókat. Sőt, következetesebb munkára kell, hogy sarkalljon. Hasonlóképpen a génmanipuláció gátlástalan terjedéséhez, melynek következtében a génmanipulációt szigorúan tiltó biogazdálkodás is kénytelen elszenvedni bizonyos vétlen átfertőződéseket, most a madárinfluenza rohamos nyomulásával kell szembenéznie.

 

A mérhetetlen kapzsiság és profitéhség egész fajok normális fennmaradását veszélyezteti. Kezdődött a kergemarha-kórral, amelynek kialakulásában döntő szerepet játszott az ipari állattartás (állatgyár) kíméletlen, a fajra nézve idegen takarmányozási gyakorlata. Nevezetesen a kifejezetten növényevő szarvasmarhák dögliszttel történő erőltetett etetése. A gonosz látszólag elnyerte büntetését, állományok százait kellett megsemmisíteni. Természetesen a köz költségén. És most itt a madárinfluenza. Emberre is veszélyes mutánsa rettegésben tartja már a fél világot. A határokat nem tisztelő vész szintén a kíméletlen tartás, eszement takarmányozás számlájára írható. Ezután a csirkehús melletti országos kampányolás is komolytalanná válik. A marhahús után a csirke is felkerül a potenciálisan veszélyes élelmiszerek listájára.

 

A bio-baromfitartás az állati jólét maximális kiteljesedését szolgálja: természetes fény, vegyszermentes takarmány, csőr és szárny kurtításának tilalma, friss szalmaalom, komfortos tojófészek, napfényes, füves kifutó, természetes megtermékenyítés stb. Ebbe rondított most bele a madárinfluenza. A kór ijesztő terjedésének megakadályozására a bio állati jóléti szabályokat is valószínű kurtítani kell. A szabadtartás ugyanis potenciálisan a költözőmadarak transzmissziós fertőző hatását a normál kockázati szint fölé emeli. Magyarul: az eddigi boldog biotyúkok ezentúl kénytelenek lesznek zárt istállóban raboskodni. Kérdés, mit szólnak majd ehhez a fogyasztók? Elképzelhető, hogy nem fizetik meg a biocsirke meglehetősen magas felárát. Így teheti tönkre a gonosz vegyszeres permetező a szomszéd biogazda földjét, a génmanipulált vetőmagot használó gonosz a környék biogazdáinak tábláit, a kapzsi gonosz marhakupec a biotehenészetek gyönyörű állományát, most pedig a biocsirkék biztató piacát.

 

Védekezés? Sem adminisztratív, sem technikai megoldás nem létezik. Egyetlen üdvözítő megoldás a biogazdálkodás általánossá válásának mielőbbi megteremtése.

Frühwald Ferenc
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: biogazdálkodás, madárinfluenza

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.