Biogazdálkodás

Méregtelenítés II.

Dr. Csiszár Róbert biológiai fogászati tanácsai

„A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ.”


A nehézfém-kivezetés, a méregtelenítés általános szempontjai

Amikor a szervezet nehézfém-mentesítéséről, -kivezetéséről vagy méregtelenítéséről beszélünk, ez a gyakorlatban három fémet jelent: a higanyt, az ólmot és a kadmiumot. A higany okozta mérgezettségnek mindenki ki van téve, akinek a szájában amalgámtömés van, de az amalgámtömés megléte nem feltétele a higanyterhelésnek, sok esetben elég az anya higanyterhelése a gyermek mérgezettségéhez is. (Ez utóbbi csoportba tartoznak a higanyos védőoltások következményeiként fellépő krónikus mérgezettségállapotok gyerekeknél, melyek az immunrendszer gyengeségében vagy idegrendszeri tünetekben nyilvánulhatnak meg, pl. autizmus. Ezekről legközelebb.)

 

A kipufogógázokból, a levegőszennyezésből származó ólom- és kadmiumterhelés a városi élet sajnálatos velejárója.

 

A szervezet nehézfém-mentesítése viszonylag hosszú folyamat, 3-7 hónap. Ezalatt az idő alatt nem csak a „gyógyszerek” (vitaminok, nyomelemek, homeopátiás szerek, táplálékkiegészítők stb.) rendszeres szedése, hanem a táplálkozás átalakítása is fontos. A szervezetben (bélnyálkahártya, nyirokszövet, kötőszövet, kiválasztórendszer, csontok, ízületek, idegszövet stb.) lévő lerakódások évek-évtizedek alatt történtek, ezek mobilizálásához és eltávolításához, kiválasztásához is időre van szükség. A mobilizálás és kiválasztás folyamatát nevezzük „kivezetésnek”.

 

Felmerül a kérdés, vajon ezek szerint minden érintettnek szüksége van-e nehézfém-kivezetésre, méregtelenítsre? A nagyvárosokban élőknek mindenképpen, ugyanakkor értelmetlen nehézfém-kivezetést végezni, ha amalgámmal tömött fogunk van, hiszen a „higanyforrás” megszüntetése a méregtelenítés előfeltétele. Terhesség és szoptatás alatt sem szabad méregtelenítési programokat kezdeni, mert a felszabaduló higany áthatol a placentán, és a tejben is kiválasztódva bekerülhet a gyerek szervezetébe.

 

A méregtelenítésnek két szakaszát különböztetjük meg: az elsődleges és a fenntartó méregtelenítést. Az elsődleges méregtelenítés ideje 6 héttől 7-8 hónapig terjedhet, a nehézfémterhelés súlyosságának megfelelően. Az alkalmazott módszerek általános és célzott méregtelenítési eljárásokból állnak.

 

 

Általános méregtelenítési eljárások

Célszerű a nehézfém-kivezetést általános méregtelenítési eljárásokkal kiegészíteni. A méregtelenítés elkezdése mindig belső meggyőződésből eredjen, senkire sem szabad ráerőltetni saját elhatározása nélkül, hasonlóképpen, mint az alkoholról, dohányzásról leszokás folyamatában. A méregtelenítés első szakasza mindig a legnehezebb, az első két, majd a következő három nap. Ha ezen túljutottunk, úgy érezzük, minden nehézséget legyőztünk. Az általános méregtelenítés ideje általában 1-40 nap. Legegyszerűbb és régebben is igen elterjedt volt a heti 1 napos böjt, csak folyadékfogyasztással. A kutyatartók is ismerik ezt, mint az állat egészségfenntartásának jól bevált eszközét, nem ártana az embertartásnál is általánossá tenni. A hosszabb - de minimálisan 6-7 napos - általános méregtelenítés három szakaszból áll: a bevezető, a fenntartó és a felépítő szakaszokból. A táplálkozásra lefordítva ez éhezést, böjtöt és diétát jelent.

 

Bevezetésként gyakran alkalmazott bélrendszeri tehermentesítő eljárás a kolonhidroterápia, vagyis a vastagbél átmosása, de az otthon is alkalmazható beöntéses-hashajtó módszerek is eredményesen alkalmazhatók. A szauna vagy infraszauna használata az első héten naponta célszerű. Általában az a vélemény, hogy az általános méregtelenítést csak nyugalomban célszerű elkezdeni, sajnos emiatt sokszor halasztódik, hiszen az ember önmagára fordított ideje mindig a legkevesebb. A következő egyhetes méregtelenítő programot, tapasztalataim szerint, minden további nélkül el lehet végezni a napi munka mellett is.

 

Az egyhetes böjtkúrát 1-2 napos léböjt vezeti be, sok folyadék, gyógyteák, zöldtea, második naptól plusz friss gyümölcslevek, harmadik naptól plusz préselt zöldséglevek fogyasztása, majd a 3-4 napos „magkúra” következik; napi egyszeri tengeri sós vízben főtt, enyhén fűszerezett, kásaszerű árpa, köles, hajdina vagy barnarizs (ún. jang típusú gabonák). A magkúra alatt továbbra is folyamatosan gyümölcs-, zöldséglevek, gyógyteák fogyasztása. Ezzel a méregtelenítés első, legfontosabb szakasza be is fejeződött. Ez azonos a későbbiekben alkalmazott ún. fenntartó méregtelenítéssel, melyet évente kétszer, tavasszal és ősszel célszerű elvégezni. Ha szükséges, a 3-4 napos magkúra ciklust 8-12 napra is elnyújthatjuk.

 

A második szakaszt - a fenntartó méregtelenítést - a felépítő szakasz követi. Ez a későbbi étkezési programunk felépítése. Ezt általában a reformtáplálkozás címszó alatt említik a különböző étkezési javaslatok. Tekintsük át az általános szempontokat. Az egyhetes (kéthetes) méregtelenítés után fokozatosan térjünk rá a nehezebb ételek fogyasztására; főtt zöldség szója-, olíva-, tökmagola jon vagy egyéb hidegen sajtolt olajon, serpenyőben enyhén megpirított, párolt zöldség (így nincs tápértékveszteség).

 

Alapjavaslatok:

 

• a zsíros ételek, vörös húsok (sertés is) kerülése,

• hal, legalább hetente egyszer,

• sütés helyett párolás,

• sok gyümölcs, zöldség,

• teljes őrlésű kenyér,

• hidegen sajtolt olajok a salátákhoz is,

• főtt paradicsomos ételek (nem ketchup),szójatermékek, sárgarépa, spárga,

• az élelmiszereknél a biotermékek választása,

• tengeri só használata, a fehér cukor és a túl erős fűszerek kerülése,

• napi egy pohár vörösbor vagy sör,

• rendszeres mozgás, heti egyszeri kiránduló- vagy sétanap, az ideális testsúly beállítása,

• a dohányzás kerülése.

 

 

A gyógyszeres méregtelenítés általános szempontjai

Alkotócsoportok (vastagon kiemelve a nehézfém-kivezetés szempontjából elengedhetetlen alapkészítmények):

 

1) nyomelemek - szelén, cink, kalcium, magnézium.

 

2) vitaminok - A, C, E, B1, B2, B6, B12, folsav.

 

3) antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin (ez utóbbiak nem csak vitaminok, hanem antioxidánsok is), ß-karotin (A-vit.), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok), resveratrol (piros szőlő, vörösbor), NADH (Q1-vit., niacin, nikotinsav), zöldtea, likopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).

 

4) homeopátiás és homeopátiás jellegű készítmények:

 

• monokomponensű szerek - az amalgámtömés komponenseinek megfelelően, az ún. gyógyszerképi hasonlóság alapján”; Mercurius solubilis, Mercurius corrosivus, Argentum nitricum, Argentum metallicum, Zincum metallicum, Cuprum metallicum jön szóba.

 

• komplex szerek - pl: Lymphomyosot/Heel, spagyrikus szerek: a Phönix csoport tagjai. (A homeopátiás komplex készítmények több szer alacsony potenciálú keverékei. A spagyrikus komplex készítmények több homeopátiás szer és gyógynövények keverékei). • nosodák - pl.: Silberamalgam.

 

 

5) kelátkötők - két hatásos kelátkötő ágenst ismerünk, a dimercaptosuccinil-savat (DMSA) és a dimercapto-propionsulphonsavat (DMPS). (Mivel, a kelátkötők más fémeket is megkötnek, elsősorban cinket, és kiürítik azokat a szervezetből, az adagolás beállítása és kontrollja szükséges, csak orvosi felügyelettel végezhető és csak indokolt esetben.)

 

6) egyéb készítmények - fokhagyma, galagonya, fagyöngy, yucca, aloe vera, szójalecitin.

 

7) egyéb speciális készítmények - lactobacilus-acidophilus készítmények, macskakarom, a candida eltávolítás szerei, glutathion, methionin, aminosav komplex készítmények stb.

 

8) folyadékbevitel - léböjt, hígított zöldség-, gyümölcslevek, szénsavmentes, lúgos ásványvizek, hígított gyógyvizek, a szükséges folyadékbevitel napi 1,5-2 l.

 

9) gyógyteák - zöldtea, csalántea, borsmenta (a borsmenta tea bár kiváló méregtelenítő, a homeopátiás gyógyszerek alkalmazása során időlegesen kerülendő), hibiszkusz, kamilla, egyéb méregtelenítő teakombinációk, pl. aranyvessző fű, diólevél, bodzavirág, nyírfalevél és egyéb gyári teakombinációk. A teákat ne cukorral ízesítsük, hanem ha szükséges, barnacukorral vagy jó minőségű mézzel, a cukorfogyasztás az egész méregtelenítés alatt kerülendő.

 

10) különböző algakészítmények.

 

 

Nehézfém-méregtelenítés

Az alkalmazott terápiát a terheléses tünetek súlyossága határozza meg. Gyakran a páciensek kérése az összes amalgámtömés cseréje, ilyenkor gyógyszeres kiegészítő terápia nélkül kialakulhat az ún. toxikális dekompenzáció tünetcsoportja, mely a túl rövid idő alatt, nagy számban kicserélt tömések következménye lehet. Tünetei: émelygés, hányinger, emésztési zavarok, haspuffadás, idegesség, a bőr foltszerű kipirosodása, szédülés, vérnyomás-ingadozás stb.

 

1. Alap I. - 1 hónapig, illetve az összes fémtömés eltávolítása alatt elkezdve és a töméscsere befejezése után még 1 hónapig: Se - 150-200 mikrog/nap, Zn - 20 mg/nap, C-vitamin - 200-500 mg/nap, folsav - 1-3mg/nap + folyadékbevitel napi 1,5-2 liter.

 

2. Alap II. (3 hónapig) az 1. pontban említettek, plusz A-vitamin - 50000 NE (100 mg), E-vitamin - 100-200 mg/nap, Coenzym-Q 10 - 10-30 mg/nap, Phönix szerek (Phönohepan, Solidago, Antitox, Lymphophön 45 napig, előírás szerint).

 

3. Specifikus (5-8 hónapig) az 1. és 2. pontban említettek, plusz B1-, B6-, B12-vitamin, magnézium-, kalciumpótlás, homeopatikumok: Merc. sol., Zinc. met., Arg. nitr., Arg. met., Arnica. Individuális, tesztelt homeopátiás készítmények, közepes és magas potenciálok és egyéb nehézfém-kivezető szerek és módszerek, pl. biorezonancia, Voll-terápia, mágnesrezonancia stb. (A 3. pontban említett készítmények egyedi, személyre szabott beállításához méregtelenítésben jártas szakember irányítása szükséges.)

 

4. Terhesség és szoptatás alatt csak vitaminkészítmények adhatók!

 

5. Gyerekeknek 14 éves korig csak homeopátiás komplexeket célszerű adni.

 

6. A korábban már említett folyadékbevitel - napi 1,5-2 liter - a teljes méregtelenítés alatt rendkívül fontos.

 

 

Gyógyszerelési előírások

A vitamin-, nyomelemkészítményeket étkezés előtt, alatt és után is bevehetjük, hacsak naponta egyszeri az előírás, azt legjobb reggel 7-9 óra között megtenni, a hatásosabb felszívódás miatt.

 

A homeopátiás gyógyszerek beszedése előtt és után 20-20 percig tilos az étel-, italfogyasztás, a kezelés teljes ideje alatt kerülendők a mentolos készítmények; fogkrém, szájízesítő, rágógumi, a mentatea (a mentol a homeopátiás gyógyszerek felszívódását akadályozza, kaphatók mentolmentes és kifejezetten „homeopátiás” összetételű fogkrémek is, a borsmentatea csak akkor fogyasztható - bélnyálkahártya-védő, regeneráló hatás -, ha homeopátiás szert nem szedünk).

 

A homeopátiás és spagyrikus gyógyszerek mellékhatásmentesek, de egyes váratlan tünetek megjelenése a méregtelenítés folyamatának velejárója: émelygés, szédülés, kipirultság, izgatottság, gyakori széklet, sötét vizelet, bőrkiütések stb. Ezek csak átmeneti jellegűek, és a méregtelenítés előre haladásával fokozatosan megszűnnek.

 

Dr. Csiszár Róbert fogszakorvos, a komplementer/biológiai fogorvoslás honoris causa tanára, vizsgáztatója. A kérdések feltehetők levélben a szerkesztőség címén, és az interneten a www.biodent.hu/Tanácsadás rovatban.

Dr. Csiszár Róbert
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: biológiai fogászat, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.