Biogazdálkodás

Öko hírek a nagyvilágból!


 

Itt az ökojeans!

A Magyarországon is népszerű Levi’s konszern új termékkel rukkolt elő az amerikai és az európai piacon: megjelent az első 100%-ban ökológiai eredetű farmernadrág, az ökojeans.

 

Biopamutból, burgonyakeményítőből, kókuszhéjból készül a divatforradalmat kirobbantó munkásnadrág. Színét a valódi bioindigótól és a szintén bio-mimózakivonattól kapja. Ausztriában már kapható is, potom 139 euróért. Az alapanyagot az USA-ban „öko fenntartható textilként” hirdetik. A Levi’s óriási sikert remél az ökojeanstől, hiszen kalkulációjuk szerint aki bioélelmiszert fogyaszt, előbb-utóbb bioruházatot fog magára ölteni, és ennek egyik szimbolikus prototípusa pontosan a világdivat jeans kell, hogy legyen.

 

A különbség szembeötlő a hagyományos és az ökojeans között. Ez utóbbi gombjai kókuszhéjból készülnek, a hátoldalon lévő embléma már nem bőrből, hanem szintén ökotextilből készül, rajta a nyomás nem piros, hanem zöld. Ugyancsak zöld színű a kis bevarrt márkajelzés is a hátsó zseben.

 

A hölgyek számára elsőként az 570-es modellt gyártják, míg az uraknak az 506-os dukál.

 

 

Szuper Kecskesajt Izsákról

Izsák eddig csak biopezsgőjéről volt híres, most megjelent a pezsgőhöz is nagyon illő biokecskesajt termékcsalád. A tipikus érlelt és a friss sajtok mellé most takaros kis műanyag kannában lehet kapni a tejszínkrémsajt golyócskákat, melyek elsőként bazsalikomos és metélőhagymás ízesítéssel kerültek forgalomba. Az EU-minősítésű sajtüzemnek látványos tervei vannak a közeljövőre: minél több bioállattartót akarnak megnyerni az ügynek, hogy a napi 5000 literes kapacitásukat jó minőségű alapanyaggal lefedezzék. A sajt máris nagy népszerűségnek örvend az ökopiacon, illetve a bioboltokban.

 

Jó példa arra, hogy bioterméket csak a legmagasabb minőségi osztályban szabad előállítani.

 

 

Biofach 2007

Ismét rekorddal zárult az idei Biofach kiállítás Nürnbergben: 45 ezren látogatták a szakvásárt, ahol egyre több a magyar kiállító és a „csupán” odalátogató. Több mint száz új termék nevezett be a vásárújdonság-versenyre. Tovább erősödik a kényelmi termékek, az élvezeti cikkek, a mélyhűtött áruk piaci pozíciója.

 

Az idei Év Biotermékei:

• Bionade: gyömbér-narancs szénsavas üdítő

• Provamel: Soya Yofu málna-vanília vega joghurt

• La Selva: bazsalikomkrém

• Linea Natura: Bio csokis-csók (prémium édesség)

• Weissenhorn: Zaziki saláta

 

Vivaness kategóriában a következő termékeket díjazták:

• Dr. Hauschka: szemránckrém

• Weleda: Homoktövis vitalizáló tusfürdő

• Logona: Fehér lávaföldből készült mosdókrém lótuszvirággal

• Primavera Life: Aromás roll-on dezodor

• Dr. Hauschka: Ajakfény cseresznyeszínben.

 

A leglátogatottabb kiállítási stand az idén is a hortobágyi régió bemutatója volt, ahol a nürnbergieknek oly kedves szürke marhából készült termékeket kóstolni is lehetett.

 

A XVII. századi nürnbergi nagy pestisjárványt követő éhínségben a hortobágyi hajdúk óriási gulya szürkét hajtottak az 1000 km távolságban lévő városba, melynek lakossága így megmenekült az éhhaláltól. Hálából szobrot is emeltek a nemes állatnak, a húspiac felé vezető kőhíd tövében.

 

 

Indul a turistaszezon

Európa nagyvárosaiban ezekben a hetekben rendezik meg az úgynevezett Utazás kiállításokat. Magyarországon is hagyományosan óriási tömegeket vonz a program. Mindamellett, hogy igazi ökoturizmus-ajánlattal még nemigen találkozhatunk. Pedig a világ egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi ágazatává nőtte ki magát az ökoturizmus. Szállodái szövetségbe tömörültek, a falusi biogazdaságok vendégéjszakát kínáló egységei pedig a bioegyesületeken keresztül hirdetik magukat. Az ökoturizmusnak, a bio-vendéglátásnak meg vannak a maguk szigorú szakmai feltételei. A legfontosabb, hogy ezekben a szállodákban, panziókban kizárólag bioételeket, -italokat szolgáljanak fel.

 

Amennyiben ezek beszerzése nehézségbe ütközne, az étlapon szigorúan fel kell tüntetni a tényt, hogy az adott étek nem bioeredetű.

 

A Magyar Biokultúra Szövetség honlapján hirdeti azon biogazdálkodókat, akik hajlandóak vendéget is fogadni. Ez új szín a palettán. A gazdának pedig azon túl, hogy némi pluszbevételt jelent, további ösztönzést ad munkájához, hiszen közvetlenül is lemérheti tevékenysége sikerét. A tőlünk csupán egy ugrásnyira lévő Ausztriában egyre növekvő propagandát fejt ki az ökoturizmus ágazat, jelentős állami támogatással. Az ökoturizmus az „egészségipar” legfrissebb hatóterülete, amely azon kívül, hogy a gazda által megtermelt élelmiszereket kínálja, ma már komoly relaxációs és kozmetikai szolgáltatást is nyújt. Így az odalátogató testi és lelki felüdülésén túl szépészeti ellátásban is részesül. Természetesen kizárólag ellenőrzött körülmények között.

 

 

Gyógyít a biosör

A kizárólag biomalátából, forrásvízből és biokomlóból készült biosör kedvező élettani hatásait egyre többen értékelik. A biosörök ugyanis jóval több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, mint vegyszeres társaik. Ráadásul az alkoholmentes biosörök védelmet nyújtanak a káros szabad gyökök ellen, méregtelenítő hatásúak, a biobúzasör az immunrendszert is nagymértékben támogatja. A B-vitaminokról nem is beszélve, amelyek a bőr öregedését nagymértékben gátolják. A kóláknál jóval kevesebb kalóriát tartalmazó sör így akár gyógyitalként is felfogható.

 

 

Óriási biokampány Olaszországban

A Biofach kiállítás „Év Országa” az idén Olaszország volt. Az olaszok teljes letámadásban vannak, hiszen „Bio-bennessere” néven óriási kampányt indítottak a bio-wellness térhódítása érdekében. A 7,5 millió eurós projekt felét az EU-büdzsé állta. 11 000 reklámnapot szerveztek a szupermarketekben, ahol kóstolókkal és árakciókkal mintegy 2,5 millió vásárlót tudtak megszólítani. Az összegből futotta még kb. 150 egész oldalas hirdetésre, 100 tv-spotra illetve -műsorra. A vásári bemutatók és konferenciák mintegy félmillió kapcsolatot eredményeztek.

 

Az eredmény nem is maradt el. A vállalkozók kiemelkedően sikeresnek tartották a kampányt.

Frühwald Ferenc
XIII. évfolyam 4. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.