Biogazdálkodás

Orgasmic organic!

Az igazi szeretők bióval ünnepelnek!

Valentin-napi jó tanácsok 

Készíts romantikus vacsorát, és varázsold el kedvesed ízlelőbimbóit!

Független brit felmérések szerint a vásárlók túlnyomó többsége a jobb íz miatt vásárol biotermékeket. 90%-uk ugyanis ezt tartja a legfontosabbnak. Csupán egy érv nyom még erősebben a latban, ez a vegyszermentesség. A megkérdezettek 95%-a ezáltal szeretné elkerülni a káros adalékokat és szermaradványokat. Ugyancsak 95%-uk szerint az íz és a minőség az első szempont, ha szeretteinek főz. A vélemények teljesen függetlenek a szociális viszonyoktól. Még a legszegényebbek is 94-65 arányban szavaztak a minőségre az alacsony árral szemben. Az ökopiacokon és a jobb bioboltokban minden megtalálható a csodálatos vacsora elkészítéséhez!

 

Az ünnepi pezsgő, amennyiben biominőségű, garantálja, hogy fejfájás nélkül ébredjünk! Kéntartalma legfeljebb a negyede a hagyományos borokénak, pezsgőkének!

 

Egy már többször hivatkozott dán tanulmány szerint a rendszeresen bioélelmet fogyasztó férfiak sokkal termékenyebbek, mintegy két és félszer annyi életképes ondósejttel rendelkeznek, mint a hagyományos (vegyszeres) koszton élők. A közönséges kerti permetszerek alaposan vádolhatók a férfiak nemzőképességének hanyatlásával, hiszen ezek hatására csökken a tesztoszteron (nemi hormon) szintje. Az USA-ban végzett felmérés szerint a legalacsonyabb tesztoszteron-szintet mutató férfiak szervezetében az átlagnál jóval magasabb növényvédőszer-szintet mértek (pl. Klórpirifoszt). Köztudott, hogy ilyen szereket biogazdák nem alkalmaznak.

 

 

Védjük a még meg sem születetteket!

Már korábban is említettük, de érdemes megismételni: várandós kismamák génmanipulált élelmiszerekre különösen érzékenyen reagálnak, hiszen magzati kockázatot jelent fogyasztásuk. Egy frissen végzett orosz kísérlet szerint a génmódosított szójával etetett patkányok fele háromhetes korában elpusztult. Ez hatszor több, mint a normáltáplálékon tartottak értéke. A génmódosítás minden módját tiltják a bioszabványok.

 

 

Szereteted áradjon ki a földre!

Aki teheti (és az ökopiacokon erre van mód!) vásároljon bio vágott virágot szerelmének! Ezzel bolygónkat is védi. Kevesen gondolják, de az iparszerű vágottvirág-termesztés rendkívül mérgező növényvédő szerekkel és műtrágyákkal dolgozik. Ezek nem csak a környezetre, de az előállítással foglalkozó dolgozókra is komoly veszélyforrást jelentenek. Ráadásul a téli hónapokban kapható virágok zöme (pl. a rózsák tekintélyes része) a földteke másik feléről érkezik, átlag 2500 km légi utazás után.

Frühwald Ferenc
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: biogazdálkodás, szerelem

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.