Biogazdálkodás

Prince Charles, Anglia biojelképe


  Vigyázat! Génmanipuláció-mentes övezet!” – figyelmezteti az odalátogatót a tábla Károly herceg vidéki rezidenciájának bejárata felett. A legendás biobirtok, a Highgrove House Londontól 160 km-re nyugatra található.

   

  A csigákat inkább futókacsákkal, semmint vegyszeres granulátummal gyérítő Károly herceg ritka sertésfajtákat tenyészt, hogy a biodiverzitást elősegítse. Főkertésze, David Howard már a globális felmelegedésre számítva banánsarjakat is szaporít.

   

  Károly herceg hobbija a sövénytelepítés, körbe is telepítette birtokát a legkülönfélébb bokrokkal, teret adva a fajgazdagság korlátlan szaporodásának. Mindebből következően ádáz ellensége a génmódosítás minden elképzelhető válfajának – Duchy Home Farm nevű birtokát húsz éve művel(tet)i biomódon.

   

  Akkoriban még a biogazdálkodás ellenzői „idiótáknak szánt csökött” zöldségekről beszéltek és Mekk mesternek nevezték előállítóit, mára gyakorlatilag a mezőgazdaság fő áramlatát jelenti, elképesztő forgalomnövekedéssel.

   

  Anglia vezető bioszervezete, a Soil Association rendszeresen szervez látogatásokat Károly herceg otthonába és a kapcsolódó Duchy Organic farmra, hogy megismerhessék a farm kialakulásának történetét és a növények előállításának körülményeit.

   

  Terry Leahy, a Tesco ügyvezetője is a látogatók között szerepelt. Muszáj volt közelebbről is megismernie a kultikus helyet, hiszen a Tesco Angliában tavaly 40%-kal növelte bioértékesítését. A Duchy farm látogatása egyre nagyobb sikk Angliában. Az egyik szerencsejáték-vállalkozás például nyereségéből kisdiákok odautaztatását szponzorálja. Ezeknek a gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogyan készül az élelmiszer – nyilatkozta Patrick Holden, a Soil Association igazgatója. Károly herceg az idei évtől kezdve tanfolyamokat rendez középiskolai menzaszakácsoknak. Nevetséges, de igaz: a tanfolyamon az első lecke a hagyma tisztítása volt. A menzára ugyanis már kockázott állapotban érkezik a mélyhűtött hagyma. A programban részt vesz Jamie Oliver sztárszakács is, akinek szívügye, hogy a gasztronómiában elterjedjen a biominőség élvezete, tisztelete.

   

  Károly herceg egyébként sikeres vállalkozást működtet Duchy Organics néven futó prémiumminőségű, luxusbiotermékek gyártásában, forgalmazásában. A királyi eledeleknek nagy sikerük van Európa-szerte.

  F.F.
  XIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.