Biogazdálkodás

Rákkeltő csipszek?


Óriási felbolydulást keltett az utóbbi időben napvilágot látott svéd megállapítás, miszerint feltételezhető, hogy a forgalomban lévő hagyományos burgonyacsipszek java része rákkeltő vegyületet tartalmaz. A kárhoztatott vegyület, az acrylamid állítólag károsítja az örökletes tulajdonságokat is. A svéd élelmiszer-hatóság áprilisban nyomatékkal felhívta a figyelmet a veszélyre.

 

A stockholmi egyetem kutatói vizsgálatukban a vegyiparban használatos acrylamidból 980 mikrogrammot találtak egy kiló burgonyacsipszben, sokkal többet, mint a veszélytelennek tartott határérték. A kapott eredményeket azonnal továbbították a megfelelő szakintézetekhez. Németországot is sokkolta a hír, és a szövetségi fogyasztásvédő minisztérium Alaxander Müller vezetésével vizsgálatokat rendelt el. Az EU-bizottság is megbízta Müllert a körültekintő vizsgálatokkal, amiről a kereskedelmet haladéktalanul tájékoztatnia kell.

 

További svéd kutatók, mint az élelmiszertudós Jan-Áke Gustaffson (Novum, Huddinge) és a toxikológus Magnus Ingelmann (Károly intézet, Stockholm) a „Svenska Dagbladet” hasábjain arról nyilatkoztak, hogy a kutatók a rákveszélyről felelőtlenül drámai helyzetet festettek. Az epidemiológus Anders Abholm a Károly Intézetből azt állítja, hogy a vészjósló híradás nem bizonyult „megalapozottan veszélyesnek”, hiszen ezeket csak állatkísérletekre alapozták (sic!).

 

A svéd hatóság az eddig nem tapasztalt ipari méretű fertőzést annak tulajdonítja, hogy a csipszek sütése során az olajat túl magas hőmérsékletre hevítik. A sült krumpli különböző hőfokon való sütése közben a rákkeltő anyag koncentrációja 201 és 1104 mikrogramm között ingadozott. A WHO érvényben lévő rendelkezései szerint a megengedhető legmagasabb napi beviteli érték (ADI) 1 mikrogramm!

 

A svéd „bombariadó” után a WHO-nak is állást kellene foglalnia. A német szövetségi minisztérium elrendelte, hogy a gyártók ezentúl mérjék az acrylamidterhelést és veszély esetén változtassák meg a technológiát. Az acrylamid, mint a műanyagok egyik „építőköve”, szerepel a gyakorlatban, és az sem kizárt, hogy tovább bonyolítva a helyzetet, még a csomagolóanyagok kiválasztása is hozzájárulhat a lesújtó „eredményhez”. Német vélemények szerint a német csomagolóanyag-felhasználás szigorúan ellenőrzött.

 

A svéd médiumok megkérdezték a leginkább érintett gyártókat, a Wasa kétszersültgyártót és a csipsz-előállító Estrella konszernt, amelyek meglepetésüket fejezték ki és egyben jelezték szándékukat az ügy tisztázására. Az élelmiszer-hatóság nyilatkozata szerint az érintett termékben jelentkező rákveszély Svédországban a statisztikák szerint évente néhány száz halálesettel végződik.

 

A svéd „Dagens Nyheter” lap tudományos rovata szerint a nyilvános információk további végeláthatatlan sorával kell számolnunk. Pontos tények nélkül ugyanis megrendül a bizalom.

 

Mit lehet ezek után ajánlani? Jöjjenek ki szombatonként a Marczibányi téri Öko piacra, vásároljanak garantáltan vegyszermentes ökoburgonyát, és főzzék-süssék kedvük szerint, elkerülve az ipar láthatatlan, éppen ezért aggályos iparkodásait annak érdekében, hogy néhány percet megspóroljanak Önöknek.

 

Higgyék el, amivel többe kerül a bioburgonya, az bőven megtérül az elkészítés biztonságában.

Frühwald Ferenc
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: biogazdálkodás, rákkeltő csipszek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.