Biogazdálkodás

Sana 2006


 

Tizennyolcadik alkalommal nyitotta minden eddiginél tágasabbra kapuit Olaszország legjelentősebb egészségvására, a Sana.

 

Ellentétben a Biofachhal, itt a minősített termékek mellett az egészségesnek tartott tradicionális olasz élelmiszerek is felvonultak, csakúgy, mint a természetgyógyászati praktikák eszközei.

 

A 85 000 négyzetméteres felületen nem csupán az 1500 kiállító helyezkedhetett el kényelmesen, de jutott hely a vásáron berendezett szupermarket számára is, ahol a kiállított termékeket meg is tudták vásárolni a kíváncsi látogatók. Természetesen e rovat olvasóit elsősorban a biotermék-kiállítás érdekli, számukra jó hír, hogy a messze földön híres eredeti parmezán sajt, pármai sonka, grappa, a szicíliai citromfélék már mind szigorúan ellenőrzött biominőségben is kaphatók, sőt kapható a bioellenőrzés alá vont területekről származó szarvasgomba többtucatnyi ínyenc módon elkészített különlegessége is.

 

sana2.jpg 

Olaszországban amúgy a biotermelés összterülete meghaladja az egymillió hektárt, a mi 120 ezer hektárunkkal szemben, s ennek megfelelően a fogyasztás is lényegesen nagyobb, főleg az északi tartományokban. Ezzel a termőterülettel Olaszország az összeurópai felületek több mint 1/4-ét mondhatja magáénak. A közel 45 000 termelő produktumai egész Európában kaphatók, így némelyik idehaza is. Az éves 750 millió eurós termelési érték az összélelmiszer-termelésből származó bevétel 7%-át adja, ami az ágazat kiemelkedően jó jövedelmezőségét jelenti.

F. F.
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: homeopátia, kiállítás, Materia Medica, vásár

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.