Biogazdálkodás

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2002. július


Fogfehérítő por dohányosoknak

A házilag elkészített természetes fogporral gyors és látványos hatást érhetünk el mellékhatásmentesen. A házi készítmények előnye a gyáriakkal szemben, hogy nem tartalmaznak allergiát kiváltó tartósítószereket, könnyen elkészíthetők és sok pénzt takaríthatnak meg. Elkészítése egyszerű: 3 maréknyi friss zsályalevelet, 2 maréknyi fodormentalevelet daráljunk le, keverjünk össze annyi tengeri sóval, amenynyit felvesz, és sütőben szétterítve süssük jó keményre. Kávédarálón porítsuk finomra, tegyük zárható üvegedénybe. Este és reggel ezzel a porral dörzsöljük át fogainkat, az eredmény nem marad el. Ez a természetes fogfehérítő eltávolít minden lepedéket, kávé és nikotin okozta elszíneződést, fertőtleníti és erősíti a fogínyt, ráadásul kellemes leheletet biztosít.

 

Elsősegély ájulás esetén

A nyári hőség és a magas páratartalom együttes hatása az arra érzékeny emberek számára elviselhetetlen lehet és eszméletvesztést okozhat. Mindenkinek tudnia kellene, hogyan és mivel kell ájulás esetén elsősegélyt nyújtani, a pofozgatás nem mindig segít. Nagyanyáink idejében kéznél volt a patikapolcon egy egyszerűen előállítható háziszer, melyet így készítettek: 0,5 dl szalmiákszeszt és 1 gramm levendulaolajat egy kis üvegben vagy tégelyben összekevertek. Ájulás, rosszullét esetén néhány cseppet a beteg halántékára kentek és az üvegcsét az orra elé tartották.

 

A levendulás „mentőcseppeket” tartalmazó pici üvegcsét tegyük a táskánkba. Nyaraláskor, utazáskor okvetlen vigyük magunkkal, sőt a gépkocsiban is nélkülözhetetlen. Az igazi levendulaolaj egymagában is hasznos. Migrén, depresszió, reumás panaszok esetén régóta használt népi gyógyszer. Külsőleg bedörzsölőszerként, testápoló, gyulladásgátló krémként használható. Belsőleg, ahogy Lippay János is megírta: „megerősíti az embernek lankadt agyavelejét, a főfájást is elűzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, úgymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést és bénaságot. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember levendulafüvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben és abból igyék egynéhány nap egymás után.”

 

Francia ízek kedvelőinek

Az egyik legfinomabb húsétel, a marhasült fűszerezéséhez most készítsük el virágzásuk és illatuk teljében lévő fűszernövényekből a híres PROVENCE-i fűszerkeveréket, melyet a boltban kaphatóval összehasonlítani sem lehet: 1-1 ágacska rozmaring, kakukkfű, majoránna, borsfű, tárkony; 6 zsályalevél, 10 bazsalikomlevél, 1 szál édeskömény zöldje, 1 szál turbolya zöldje. (A keverék egyéni ízlés szerint kiegészíthető fekete borssal, mentával, petrezselyemmel, oregánóval).

 

A hozzávalókat ropogósra szárítjuk, sötét, zárható üvegben tároljuk. Felhasználáskor csak az azonnal felhasználandó mennyiséget őröljük meg. A provencei-i fűszerkeverékkel fűszerezett marhasülthöz leginkább a „fűszerkert királynőjével”, a rozmaringgal sült burgonya illik, melyet nem bő zsírban, hanem előmelegített sütőben 40-50 percig aranybarnára sütünk.

Makai Anna
VIII. évfolyam 7. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.