Biogazdálkodás

Tiszta élelmiszerek?


Újabb varázsszó a piacon! Eddig a natúr, reform, öko, bio elnevezések okoztak zűrzavart. Végre a többségnek sikerült megtanulnia, hogy a két utóbbi gyakorlatilag ugyanaz, és elvben semmi köze a két előbbihez, noha akár egyszerre is lehet egy termék reform és öko.

 

No de mi a csuda ez a tiszta élelmiszer? Eddigi tudomásom szerint vallási indíttatású elnevezésről lehet szó, akár az iszlám, akár az ortodox zsidóság így különbözteti meg a rítus szerint megtermelt, feldolgozott élelmiszert a „körön” kívüli, tehát a tisztátalanok által előállított és ebből következően értelemszerűen tisztátalan élelmiszerektől. Ennek legismertebb képviselői a kóser élelmiszerek, melyek előállításának nagyon szigorú technikai és jogi feltételei vannak.

 

No, de a legújabban elharapózó divatszó, attól tartok, egészen mást takar. Ismerőseim mesélték, hogy egy nemrégen megnyílt étterem kínálatában csupán tiszta ételeket kínálnak. Kérdésemre, miszerint ezek garantáltan vegyszermentes, ellenőrzött bio alapanyagokból készülnének, kitérő választ kaptam. Magyarán, nem feltétlenül. No de akkor mitől tiszták? Esetleg számlára vásárolt, tehát adózott termékek? Akár ettől is lehetnének tiszták, megkülönböztetve a szürke- vagy feketebeszerzésből származó, tehát nem tiszta eredetű alapanyagoktól. Vélhetően azonban korunk nyelvújítói valami ellenőrizhetetlen fogalmat próbáltak kreálni, ami egy „beavatott” csoport számára jelent közös megegyezésen alapuló, elfogadott minőségi kategóriát. Természetesen minden objektív mérce nélkül.

 

Mert végül is foglalkozhatnak mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással, ételfőzéssel szent életű, „tiszta” emberek, ettől a portéka még hemzseghet a gondatlanságból vagy szándékkal kijuttatott vagy egyéb módon alkalmazott vegyszerektől, manipulatív anyagoktól. Ez esetben a „tiszta” szándék nem magyarázat.

 

Még kevésbé garancia. Ha tehát valaki valóban „tiszta” élelmiszereket akar vásárolni, akkor se égen, se földön nem talál megbízhatóbb megoldást, mint az ellenőrzött ökológiai élelmiszereket, ahol nem csupán a szintetikus vegyszerek használata tilos, de a „gázosítás” és az ionizált besugárzás is. A génmanipulációról már nem is beszélve.

 

Az öko vágóhidakon természetesen nem követelmény, hogy a zsidó kóser elveknek megfelelően legyenek leölve az állatok (amely nem állatvédelmi kérdés!), így szerintük ezek nem is tiszták, ám az is igaz, hogy minden más rendszerrel ellentétben az ökohús garantáltan GMO-, BSE-mentes, a hormonmentességről már nem is beszélve.

 

Miután a napokban kaptam egy körlevelet, mely szerint csatlakozhatnék egy tiszta élelmiszereket előállító szövetséghez, gondolom, jó néhányan vannak, akik már ma is ilyen tiszta élelmiszereket állítanak elő. Könyörgöm, segítsenek kitörni a tudatlanság homályából és világosítsák meg elmémet, miként és milyen szabályok szerint állíthatnék elő én is ilyen „tiszta” élelmiszereket!

 

 

Ökogyógynövények

Abban mindenki egyetért, hogy a gyógynövényekkel történő gyógyítás szelíd, természetes módszer, a mellékhatásokat tekintve rizikómentesebb, mint a szintetikus gyógyszerekkel történő orvoslás. Elméletileg ez rendjén is volna.

 

Még a rendszeres gyógyteafogyasztók közül is kevesen tudják azonban, hogy a gyógynövényeket ma iparszerű termesztésben előállítók ugyanazokat a mezőgazdasági vegyszereket használják, mint a kukorica, búza vagy uborka termesztésénél, azaz sok esetben „kőkemény” szintetikus készítményeket. Hiszen a gyógynövényeknek is vannak kártevőik, betegségeik, kórokozóik, logikus tehát, hogy ellenük hatékony mérgekkel védekezzenek.

 

A hír valószínű sok olvasónk számára sokkoló hatású, hiszen míg az előbb említett élelmiszerek a normális táplálkozás részei, a gyógynövényeket kifejezetten gyógyulási szándékkal fogyasztjuk. Na már most azért mégis csak agyrém, hogy vegyszerezett gyógynövényektől akarjunk gyógyulni!

 

Nem sokkal jobb a helyzet a vadon gyűjtött gyógynövényekkel sem, hiszen szó szerint úton-útfélen gyűjtik. Leginkább az út menti árok partján, településhez közeli területeken, a hatékonyság jegyében. Nem egy esetről hallottam, hogy egyszerűen kivágják a fákat és ledöntve a földön szedik róla a virágot, rügyet, termést, hiszen fára mászni macerás dolog. Így aztán szép lassan ki is pusztul jó néhány hajdan híres gyógynövényünk. Már csak mutatóban lehet például pemetefüvet találni, éppen a garázda gyűjtés következtében. A szántóföldek közelében lévő erdős-ligetes részek egy-egy helikopteres permetezés után ugyancsak kapnak a nem kívánt „áldásból”. Ezektől akarunk mi gyógyulni? Európa nyugatibb felén már előszeretettel fogyasztják az ellenőrzött, minősített ökogazdálkodásból származó vagy az ellenőrzött ökoterületekről gyűjtött gyógynövényeket. Akár herbaként, akár kivonatként vagy illóolaj formájában. A megfelelő minősítésű natúrkozmetikában is szigorú szabályok írják elő az ökogyógynövények, illóolajok használatát. Itt még elég, ha valaki ráírja, hogy natúr, esetleg, hogy állatitermék-mentes, és máris kész az előző cikkben említett „tiszta termék”.

 

F. F.
VIII. évfolyam 3. szám

Címkék: biogazdálkodás, tiszta élelmiszerek

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.