Biogazdálkodás

Vegák, vigyázat!


A már korábbiakban ismertetett Pepsi-Coca skandalum (Indiában mindkét márka súlyos mérgekkel volt szennyezve) felháborította az indiai közvéleményt. Voltak tartományok, ahol azonnali értékesítési tilalmat rendeltek el. Ugyanakkor egy ennél sokkal gyakoribb, akut és még veszélyesebb folyamatra kevéssé reagált az indiai hatóság: nevezetesen az indiai parasztok és mezőgazdasági munkások növényvédőszer-mérgezéseire.

 

Magyarországon a vegetárius társadalmat mélyen áthatja egyfajta India-mítosz, mely részben az ősi kultúra, vallás hihetetlen vonzerejében rejlik, a béke, szeretet, türelem, alázat, a nem ártás egyfajta szimbolikus egységében. A teljes kultúrkör táplálkozási szokások tekintetében egyértelműen a vegetarizmust jelenti, amely azonban a következő ismeretek birtokában korántsem tekinthető biztonságos megoldásnak.

 

A rendkívüli módon elszaporodott mérgezések elsősorban az indiai agrárproletárok széles tömegeit sújtják, de ha az okozati összefüggéseket nézzük, maguk a fogyasztók sem érezhetik magukat biztonságban, és nem csupán Indiában! A hazai piacon, Ázsia-boltokban, egzotikus keleti bazárokban eredeti indiai élelmiszereket, fűszereket ezek után vásárolni nem kifejezetten egészségbiztosítás. Amennyire vonzó az autentikus alapanyag elérhetősége, ugyanannyira elgondolkoztató az alábbi hírcsomag.

 

Az indiai Fenntartható Mezőgazdasági Központ (CSA) csakúgy, mint a PAN (Peszticidellenes Akcióhálózat) ázsiai munkacsoportja a Bayer konszern vegyszereinek azonnali betiltását követeli. Kavitha Kuruganti, az elsőként említett szervezet szóvivője szerint a Bayer, a DuPont és a Syngenta Indiában egy sereg olyan vegyszert dob piacra, amelyek Európában és az USA-ban hosszú évek óta tiltólistán szerepelnek. A CSA több tucat mérgezést regisztrált, melyek közül több halállal végződött. A szerek közül feltűnően gyakran szerepelt a Bayer Hinosan nevű terméke, melynek hatóanyaga az Edifenfos (szerves foszforsav-észter).

 

Az Ázsia termőföldjein szorgoskodó parasztok milliói a legveszélyesebbnek minősített I. osztálybeli mérgekben fürödve dolgoznak. A Bayer által gyártott Endosulfan és a Syngenta Paraquat nevű terméke a két legismertebb gyilok. Mindkét szerből óriási mennyiségeket használnak nemcsak Indiában, de Ázsia-szerte. A Bayer Crop Science India piacvezető vegyszerszállítója.

 

Rovarölőszerek Gombaölőszerek
BAYRUSIL ALIETTE
BILCYP ANTRACOL
BILPHOS BAYCOR
BIPVIN BAYLETON
BITAM BILZEB
BULLDOCK DEROSAL
CALYPSO HINOSAN
CONFIDOR PROTEGA
CYBIL QUINTAL
DECIS100 Gyomirtószerek
DECIS2.8 ARELON
FOLIDOL AROZIN
HOSTATHION ATLANTIS
LARVIN DRADO
METACID KLASS
METASYSTOX POWER ACT
REGENT GR PUMA POWER
REGENT SC RAFT
SEVIN SENCOR
SHERPA ALPHA SUNRICE
SHERPA CYPER 10EC TOPSTAR
SPARK WHIP SUPER
SPINTOR Vetőmagkezelő szerek
TAMARON GOLD RAXIL
THIODAN GAUCHO600
Növényi növekedésszabályozók GAUCHO70
ETHREL  
PLANOFIX  

 

 

A WHO által extrém veszélyesnek minősített I. a osztály és a csupán nagyon veszélyesnek besorolt I. b osztály teremékei a következők: Thiodicarb, Parathion, Fenamiphos, AzinphosMetyl és a Methamodophos. Ezeket a Bayerrel történő évtizedes viták során sem sikerült száműzni. Így a gyártó cég évről évre több ezer mérgezésért tartozik felelősséggel.

 

A Bayer a szerek nem megfelelő felhasználására hivatkozva próbálja magát menteni. De a szuperveszélyesnek minősített mérgeket egyszerűen nem volna szabad a harmadik világba exportálni, hiszen a körülmények (szegénység, analfabetizmus, trópusi hőség, a védőfelszerelések hiánya stb.) szinte automatikusan garantálják a tragédiák sorát. A környezetvédő szervezetek rá kívánják szorítani az indiai kormányt, hogy lépjen fel a kritikátlan növényvédőszer-reklámok ellen, szigorítsa meg a ma még korlátlanul bárki által hozzáférhető halálos mérgek kereskedelmét és az FAO kódex rendelkezéseinek megváltoztatását, hogy a legveszélyesebb I. és II. kategóriás szerek a déli, trópusi területeken ne legyenek használhatóak. A "Bayer-mérgek elleni koordinációs bizottság" szerint a táblázatban látható Bayer-vegyszerek szerepelnek a német cég indiai honlapjának legfrissebb 2006. augusztus 16i kínálati listájában.

 

Nos, kedves indiai étkeket kedvelő vegetárius barátaim! Nagyon remélem, hogy ezentúl fokozott kritikával vizsgálgatjátok a felhasználásra szánt alapanyagok eredetét, minőségét, beszerzési forrásait. Mert ugye nyilvánvaló, hogy a fentiekben felsorolt vegyszerek nem csupán az azokat a mezőkre-földekre kijuttató szerencsétlen agrárnincsteleneket tizedelik, de a halálos mérgek a terményekbe beépülve időzített bombaként ketyegnek tovább. Ha tehát egy jó dahllencsére vágytok vagy gaurangát szeretnétek készíteni, saját jól felfogott érdeketekben kizárólag ellenőrzött biominőségű alapanyagot használjatok.

Frühwald Ferenc
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.