Biogazdálkodás

Voelkel: a legfinomabb ivólevek egy 150 lakosú minifaluból


A címben szereplő gyártó nevének magyar ejtése: fölkel. S valóban –nomen est omen – nyomban fölkel a vágy, hogy a teljes szortimentet megismerje, mihelyst megkóstolja az ember a több mint 65 éve piacvezető biodinamikus műhely legújabb termékeit. A harmadik generációs családi vállalkozás az utóbbi évek biokiállításain rendre valamilyen díjjal tér haza. Nem volt ez másként az idei Biofachon sem, ahol a téli forró almapuncs nevű italuk a zsűri kifejezett ajánlását érdemelte ki.

 

A termék nem forralt bor, alkoholnak nyomát sem tartalmazza, élénkítő, frissítő hatása azonban azt felül is múlja. A másik elképesztően finom újdonság a legújabb reggeli ital, melyből száműzték a korábban szerepeltetett joghurtot, így a vegánok is élvezettel indíthatják vele a napot. A termék almát, narancsot, mangót, sárgarépát, kaktuszfügét, tönkölycsírát és probiotikus csicsókakivonatot is tartalmaz. Legújabb megoldásként egy méregtelenítő kúrához való hatféle zöldség-gyümölcs lé szortimentet állítottak össze, pontos javaslattal egy 10 és egy 15 napos léböjtkúrára vonatkozóan. A rövidebb kúra a következőképpen néz ki:

 

1. nap – felkészítő nap

Reggeli előtt: 1 pohár ásványvíz

Reggelire: 1 pohár savanyúkáposzta-lé (200 ml), 1 adag nyerskoszt* pl. sárgarépa-saláta almával és dióval

Tízóraira:1 pohár savanyúkáposzta-lé (200 ml)

Ebédre: 1 adag nyerskoszt aludttejjel vagy natúr joghurttal, 1 csésze vegán erőleves

Uzsonnára:1 pohár savanyúkáposzta-lé (200 ml)

Vacsorára: 1 adag nyerskoszt, 1 csésze vegán erőleves vagy 1 pohár zöldséglé

 

*A nyerskoszt lehet 1-1,5 kg alma is 5 étkezésre elosztva. Gyógynövény- vagy gyümölcstea korlátlanul fogyasztható.

 

2–7. nap – a kúra napjai

Csak a következők fogyaszthatóak:

Napi kb. 0,75-1,2 liter szabadon választható zöldséglé öt étkezésre elosztva (150-200 ml/alkalom) lassan, kortyolva fogyasztva

Az emésztés javítása érdekében reggelihez egy kis pohár (150 ml) savanyúkáposzta-lé ajánlott.

Napi minimum 1,5 liter ásványvíz, édesítetlen gyógynövény- vagy gyümölcstea.

 

8. nap – böjtzárás

Az első szilárd táplálékot lassan és nyugalomban fogyasszuk és alaposan rágjuk meg, hogy a gyomorsav ismét aktivizálódjék. Jó hatású a következő étrend:

Reggelire: egy alma

Ebédre: meleg, sószegény zöldségleves friss fűszerekkel, 1 szelet kétszersült vajjal vékonyan megkenve

Vacsorára: 1 natúr joghurt vagy aludttej gyümölccsel

 

 

9–10. nap – a szoktatás napjai

Ezekben a napokban

• kíméletesen enyhe táplálékokat fogyasszunk: gabonaételeket, gyümölcsöt, salátát, zöldséget, savanyított tejtermékeket,

• állati eredetű élelmiszereket (a tejtermékeket kivéve), az erős fűszereket és felfúvódást okozó ételeket kerülni kell.

 

Lehetőség szerint a léböjtkúra teljes ideje alatt Demeter-minőségű vagy más, ellenőrzött biotermékeket fogyasszunk!

 

Stefan Voelkel a következő leveket ajánlja a léböjtkúrához: sárgarépa-homoktövis lé, tejsavas erjesztésű céklalé, tejsavas erjesztésű zöldséglé, zöldséglé-kompozíció (Breuss után), savanyúkáposzta-lé, tejsavas erjesztésű sárgarépalé, kiegészítéshez: zellergumólé.

 

A léböjtkúra segít az anyagcsere-átállításban, zsírlebontásban és testsúlycsökkenésben.

 

A léböjtkúra alatt a szervezetnek rendkívül sok folyadékra van szüksége. Legalsó minimumként napi két liter ásványvizet, gyümölcs- vagy gyógynövényteát fogyasszunk. Zöldséglevet az előírtnál sokkal többet ne fogyaszszunk! Az antropozóf természetgyógyászatban nagyon fontos a négy növényi rész (gyökér, levél, szár és gyümölcs) szerepe, illetve összhangja:

 

Gyökér az idegekért és a gondolatokért.

Levél és szár a szívért, a keringésért és légzésért.

Gyümölcs az anyagcsere-folyamatokért.

 

 

Drága-e az ökoélelmiszer?

Nézőpont kérdése. Attól függ, mihez képest? Kinek mi, mennyit ér meg. Először rövid távon, majd hosszú távon, figyelembe véve az egészség helyreállításának egyre növekvő költségeit is.

 

Hajlamosak vagyunk egyszerűen összemérni az egyébként összemérhetetlent. A valódit a talmival, az aranyat a „gagyi” futtatott rézzel. A márkásat az „utángyártottal”. Élelmiszer esetén ez különösen veszélyes. Ipari példánál maradva, ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a paksi atomerőműbe házilag tákolt fűtőelemeket kellene beszerelni, mert az olcsóbb. Pedig egy műszaki berendezés sokkal érzéketlenebb, mint az eddig ismert legmagasabb rendű organizmus, amit történetesen embernek hívnak.

 

 

Az ember persze gyarló. S gyarlóságának következtében nagyságrendekkel többször botlik meg, mint a nálánál kétszerte több végtaggal rendelkező ló. Gyarlóságai közé tartozik hiszékenysége, mely, ha kapzsisággal és kontár hozzá nem értéssel párosul, félelmetes teljesítményekre képes. Képes például vegyszerekkel teletömött ételek jóízű elfogyasztására.

 

Holott az ökoélelmiszerek megkülönböztetett minőségének a legegyszerűbb összetevője a relatíve vegyszermentes minőség. A jobb íz, a magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalom, a kíméletes feldolgozás, a génmanipuláció-mentesség, a természeti erőforrások ésszerű és kíméletes használata, a csomagolóanyag környezetbarát volta, a széles körű tájékoztatás, az állatságos állattartás, a vegyszeres gyommentesítés tilalma, a rendszeres hivatalos ellenőrzés, az ionizáló besugárzás kizárása, a mérges gázokkal való kezelés elutasítása stb.

 

A jó kis olcsó virsli bőrkéből, húslisztből, szójalisztből, némi húsmaradékból, zsírból, vízből és temérdek vegyszerből áll, hogy az említett anyagokból az ipar mégiscsak valami virslifélét tudjon előállítani. A kérdésre, hogy vajon drága-e az ökoélelmiszer, emberünk rögtön rávágná, hogy rendkívül drága. Ugyanakkor hallom, hogy a gyógyszerek ára meredeken kúszik felfelé. Egyszerű matematikával kikalkulálható, hogy bizony hosszú távon mégiscsak az ökoélelmiszer lesz az olcsóbb, mivel a napjainkban erősen gyorsuló termelési és forgalmazási kedv az ökoélelmiszerek árát lefelé fogja nyomni, míg a jelek szerint a gyógyszerek és a gyógykezelés költsége folyamatosan nő. Nagyon hamar, talán már az idén ki fog derülni, hogy az öko az olcsóbb. Ráadásul még finomabb is.

F.F.
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.