Biogazdálkodás

Zöld forradalom


 

A közhiedelemmel ellentétben a biogazdálkodásnak alapvető szerepe van a világméretű éhség felszámolásában. A megállapítás tudományos megalapozottságát a Greenpeace publikálta a Valódi zöld forradalom című kiadványában, mely Nick Parrott, a Cardiffi Egyetem kutatója munkája. A tanulmány rámutat, hogy az ökológiai mezőgazdaság a harmadik világ országaiban óriási eredményeket produkál, sokkal magasabb hozamokat, mint a korábbi gyakorlat során. Főként azokban a régiókban, ahol a források alacsony szintűek, ahol a gazdaságokat tradicionális módon, kemény vegyszerek és GMO nélkül működtetik.

 

A tanulmányt a Greenpeace az IFOAM-mal együtt mutatta be az idei Biofachon Nürnbergben, és még aznap Renate Künast miniszter asszonynak is átadták. A Greenpeace ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális agráripari óriások a növények és vetőmagok szabadalmi jogain keresztül kőkemény nyomást gyakorolnak a termelőkre.

 

Oliver Knowles, a Greenpeace brit szóvivője kijelentette, hogy ellentétben a korábban szívesen hangoztatott nézettel, miszerint a világot nem lehet bioélelemmel ellátni, és hogy ennek világméretű éhínség lesz a következménye, a biogazdálkodás igenis kitűnően alkalmazható a harmadik világban. Az éhínséget éppen hogy a génmanipulált élelmiszerekkel nem lehet legyőzni, hanem a régió tapasztalatait figyelembe vevő, szociális és kulturális értékeket is megőrző organikus gazdálkodással, mely elsősorban a hagyományos szakértelemre épít.

 

A tanulmány számos esetben konkrét számadatokkal is bizonyítja az organikus gazdálkodás elvitathatatlan fölényét. Pl. Madhya Pradesh indiai tartományban az ökológiai gyapottermelés 20%-kal hatékonyabb, mint a szomszédságában folyó hagyományos gazdálkodás esetében. Madagaszkárban a rizstermés közel duplája volt a hagyományosnak, köszönhetően egy új ökológiai eljárásnak (intenzív rizstermesztési rendszer).

 

A világ földterületének több mint negyede mezőgazdasági célokat szolgál. Az utóbbi ötven évben azonban ennek az irdatlan földterületnek a 2/3 részén vészes lepusztulás figyelhető meg. A legfontosabb okok: a talajerózió, a savasodás és tápanyag-kimerülés. A lepusztulásban éppen a sokat emlegetett „zöld forradalom” volt az egyik meghatározó tényező: óriási propagandával (óriási pénzzel és haszonnal) az agrárvegyipari hiénák elárasztották a fejlődő országokat magas terméshozamú fajták vetőmagjaival, műtrágyákkal, növényvédő szerekkel, majd legvégül a génmanipulált szervezetekkel. Az ipari mezőgazdaság tehát, mint a „világéhínség” felszámolója, csúfosan megbukott! Sőt, táplálékunk alapvető bázisai, mint pl. a termékeny talaj, a tiszta víz, az állat- és növényfajok sokfélesége kerültek komoly veszélybe.

Frühwald Ferenc
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: biogazdálkodás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.