Biokörnyezet

Az új trend: Természetes otthonok

Lakás - Egészség - Feng shui

Az­ ökológiai­ építkezés­ és­ az­ ilyen­ otthonok­ kialakítása­ mind­ népszerűbb.­ A­ természetes,­ tömör­fából­készült,­ az­ illatos­ olajakkal­ kezelt­ bútorok­ is egyre­ nagyobb­ számban­ fogynak,­ és­ a­ piacon­ jelen­ lévő­szolgáltók­ száma­ szintén­ nő.­ 


Minden egy fedél alatt: a munka- és lakóterületet természetes határok választják el

 

A biológiai építkezés tudja, mire van szükségünk: olyan terekre, amelyekben a hő, a levegő nedvességtartalma, a légmozgás, a színek, az illatok, a hangok, a szilárd anyagok és a növények együttese harmonikus, eleven klímát alkot. Ezeknek a követelményeknek kevés lakás felel meg, éppen ellenkezőleg: a falfestékekben lévő nehézfémek, a lakástextilekben található növényvédőszer- és rovarölőszermaradványok, a kárpitozott vagy farostlemezből készült bútorokban előforduló formaldehid mind-mind veszélyezteti az egészségünket. A környezetszennyezési botrányok hatására már a 80-as években megszülettek bizonyos határértékek, és a Földünk természeti kincseit megóvni akaró ökomozgalmakkal párhuzamosan olyan építészek is feltűntek, akik egészséges épületekről és otthonokról álmodtak.

 

„Az az érzés, hogy a természethez tartozzunk és annak része legyünk, fontos része az ökológiai felfogásnak, azzal az elképzeléssel együtt, hogy Földünk, mint Gaia eleven lény, ahogyan a régi görögök földistennője is mindig arra törekedett, hogy megteremtse és megtartsa az életet” – írja a brit építész, David Pearson A természetes ház című könyvében. Pearson alapító tagja a Gaia-mozgalomnak, amely a 80-as évek óta képviseli világszerte a holisztikus szemléletű építészetet. „Az emberek mindig is építettek természetes házakat teljesen ösztönösen – írja –, csak a modern korban távolodtunk el ettől a tudástól. Ám ahhoz, hogy támogassuk saját egészségünket és a Föld nevű bolygót, olyan otthonokra van szükségünk, amelyek a környezetet nem károsítják, és amelyek a test, a szellem és az egész bolygó gyógyulását elősegítő helyeknek számítanak.”

 

 

Egészséges otthoni klíma

Az ilyen otthonokban központi szerep jut a nyersanyagok közül a fának. Az illóolajakkal és viasszal kezelt felületű, tömör fabútorok nemcsak érzékszervi élményt nyújtanak, hanem valósággal „légleznek”, ezáltal hozzájárulnak a tér egészséges klímájához. Ezenkívül évszázadokig is szolgálnak, ezáltal megkímélik a természeti forrásokat. A természetes anyagból készült függönyök és szőnyegek segítenek stabilizálni a helyiség levegőjének nedvességtartalmát és hőmérsékletét, és megelőzik a sztatikus elektromosság felhalmozódását, amely műszálas anyagoknál gyakran előfordul.

 

A 80-as évek óta számtalan környezetbarát termék és eljárás került forgalomba: napkollektorok, víztakarékos vécék, kezeletlen fából készült bútorok. Ám ez utóbbiak aránya még mindig igen alacsony. Az ilyen bútorok előállítói közé tartozik az osztrák Team 7, amelyet 1980-ban alapított Erwin Berghammer. Amikor először állította ki gyógynövényolajaktól illatos, égerfából készült bútorait, a szakemberek kinevették, a közönség azonban nagy tetszéssel fogadta a tárgyakat.

 

Hálószobabútor a Furos sorozatból

 

A Team 7 kezdetektől fogva egy egész ház berendezésében gondolkodott. Különösen fontos szerepet szántak a konyhának, ahol a fafelületeket olajjal és viasszal kezelték. Időközben bebizonyosodott, hogy a fafelületek nemcsak kiszűrik a szagokat, hanem a helyiség klímájára is pozitív hatással vannak, sőt antibakteriális tulajdonságuk is van. A Team 7 legújabb kollekcióinál egyszerű, tiszta formákat és változatos alapanyagokat alkalmaz, például bükköt és juharfát.

 

 

A svéd példa

A Wasa nevű (egy nemesi család után elkeresztelt) cég 1979 óta állít elő bútorokat. A cég vezetője, Ger­hard Auer eredetileg a sportcikkkereskedelemben dolgozott, de miután egyik kollégája a munkájából kifolyólag lelte halálát, életét gyökeresen megváltoztatta. Ma a nagyon sikeres Wasa vezetője, amely természetes fabútorokat gyárt, köztük a legnépszerűbb a Furos nevű, bükkből és olajozott juharfából készült vonal. Mivel a cég elkötelezte magát amellett, hogy felelősségteljesen bánik korlátozott természeti erőforrásainkkal, a vásárlók visszaadhatják régi bútoraikat, amelyek árát beszámítják az új bútor árába.

 

Funkcionális és eszétikus: konyha juharfából készült előlapokkal és főzőszigettel

 

Szintén hazai fákból, bükkből, juharból, fenyőből készülnek a Grüne Erde (Zöld Föld) bútorai, amelyeknek felületét csiszolás után gyógyfüves lenolajjal és méhviasszal kezelik. A gyártók teljesen lemondanak a szintetikus kémia szerek használatáról. Tömör fabútorokból tehát nagy a kínálat, ma már minden magára valamit adó bútoráruház katalógusaiban megtalálhatjuk őket. A minőség azonban változó, bár az Öko-Control vizsgálatai szerint „a piac viszonylag magas színvonalon stagnál”.

-emel-
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: fabútor, feng shui, környezetbarát , ökológiai építkezés, természetes otthon, természetközeli

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.