Biokörnyezet

Biológiai növényvédelem a kiskertben

A természetes növényvédelem is hatékony és sokoldalú

  Mint minden élőlény, a növények is megbetegedhetnek, illetve gyengélkedhetnek. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy azonnal erős vegyszerekhez kellene folyamodnunk. A biológiai védekezésnek számos módja létezik, amelyekkel távol tarthatjuk növényi kedvenceink kártevőit.


   

  A kertészeti termékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel szemben támasztott fogyasztói követelmények az utóbbi években folyamatosan növekednek. Az alma legyen hibátlan, ragyogóan fényes, ígéretesen piros, és lehetőleg egyenletes, egyforma méretű. Hasonló igények nyilvánulnak meg a zöldségekkel és a bogyós gyümölcsökkel szemben – minél szebbek, annál jobban fogynak.

   

  A nagyüzemi módszerekkel dolgozó termelők mindeme igények kielégítése érdekében bonyolult technológiai és növényvédelmi módszereket, illetve vegyszereket fejlesztettek ki. A kiskertben megtermelt zöldség és gyümölcs soha nem fog tudni lépést tartani a nagyüzemi módszerekkel nevelt termésekkel. A növényeit támadó betegség bármely jele láttán a gazda gyakran folyamodik szintetikus növényvédő szerekhez. Nagy a csábítás, nehéz ellenállni neki, a ma kipermetezett tetűirtótól a tetvek másnapra már el is pusztulnak. Elég a csigamérget szétszórni a kertben, és a csigainvázió valóban egy csapásra megszűnik.

   

  A természetes növényvédelem is hatékony és sokoldalú, de sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket. Mivel a kiskerttulajdonosra nem nehezedik olyan gazdasági kényszerítő erő, mint a profi kertészre, semmi nem indokolja, hogy utóbbi módszereivel éljen. A biológiai növényvédelem lassabb, mint a vegyszerek, és előfordul, hogy nehezebben birkózik meg a kártevőkkel, ezért alkalmazásukhoz kitartás és türelem szükséges. Cserébe sok tapasztalatot gyűjthetünk a természetben zajló folyamatokról, és sok ismeretre tehetünk szert. Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy a növényvédelemhez használt növényi kivonatok maradéktalanul lebomlanak, és nem ártanak sem a növénynek, sem az embernek.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXIV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.