Biokörnyezet

Együtt a természet erejével

Lakás - Egészség - Feng shui

Egyszerűség, tisztaság és szépség - ezeket az alapelveket valósította meg Sönke Thiesen ácsmester Husum (Németország) melletti ún. "ősfedelű háza" felépítése során. Spirituális élmények hatására ezeréves, szinte már feledésbe merült építészeti eljárások előnyeit ötvözte a mai technika adta lehetőségekkel.


„Az ősfedelű ház” kizárólag a környezetből vett természetes anyagokból épült

 

A dán határ közelében, 15 kilométerre Husumtól épült a világviszonylatban is egyedülállónak tekinthető ház. E ház szinte csak tetőből áll, és kizárólag a természetes környezetből vett anyagokból készült (fa, agyag, nád), cölöpök tartják és úsztatható.

 

Ha autóval érkezünk, egy kavicsos mellékúton a ház mögötti udvarra jutunk és egy "bálna" mellett parkolhatunk. Legalábbis ahhoz hasonlít az építmény hatalmas, kerek nyílásával, íveltségével, valamint sötét "bőrével", mely náddal van beborítva. Falépcsők vezetnek két oldalról egy verandára. Hatalmas üvegajtókat pillantunk itt meg, melyeken betekintve már a hívogató belső tér tárul elénk. Az utcáról vezet egy keskeny híd a nehéz, vastag bejárati ajtóhoz, mely csúcsos oromzat alatt helyezkedik el.

 

A fríz nádfedél olyannyira zseniális, mint amennyire régi fedélforma. Lélegzik, taszítja a hideget és a nedvességet
 

Ha belépünk, figyelmünket megragadja egy ívelt, fehér fal a tágas nappali- és étkezőhelyiség közepén, amely kellemes meleget áraszt. "A ház szíve - magyarázza a tervező -, egy kemence, masszív agyagfalakkal. Fával, de a falban lévő vízmelegítő csöveken keresztül is fűthető. Mindent, ami masszív, a középpontban helyeztem el, ezzel szemben a külső falak könnyűek." Azok csak agyaggal bevont, szigetelő nádfonatokból készültek, mivel alapjaiban véve minden a hatalmas nádfedél védelme alatt áll. Még egy háromnapos folyamatos eső után is csupán a ház külső felülete válik nedvessé. A víz lefolyik szalmaszálról szalmaszárra. Ha ezt a zseniális, évszázadokon keresztül alkalmazott fedélformát a megszokott cseréptető nem szorította volna teljesen a háttérbe, akkor most nem lelkesednének érte a turisták - vélekedik Thiesen. A falu lakói inkább szegénységi bizonyítványnak tekintik a nádfedelet. Tűz esetén az egész épület perceken belül leéghetne, ha a nádtető belülről nem lenne agyagbevonattal szigetelve. "Ezt az Allianz biztosítótársaság már egy 1910-ben végzett teszt során bebizonyította - meséli. - Ha a fedél alatt nem lenne védelmet nyújtó agyagréteg, akkor a biztosítás ötször annyiba kerülne, mint egy megszokott, cseréptetejű ház biztosításának összege."

 

Vörösfenyőből készült a tetőszerkezet

 

Mi késztette Sönke Thiesent az "ősfedelű ház" megalkotására? "Nem ökológiai, hanem inkább spirituális élmények vezettek. Láttam a Lázadás a Bountyn című filmet, s talán éppen a film hatására lettem hajóács, és jártam a tengereket hosszú éveken keresztül. De a szigetekre, mint pl. Tahiti, csupán néhány évvel ezelőtt látogattam el, amikor személyes problémáimmal küszködtem."

 

Ott különböző családoknál élt, és nem csak házépítésben, hanem egy történelmi maori hadihajó rekonstrukciójának elkészítésében is segédkezett. Mélyen megérintették az istentiszteleteken hallott énekek: "Abban az éneklésben leírhatatlan öröm van, amely magával ragadott. Elkezdtem új utat keresni, az ott megtapasztalt örömet a saját magam életében is igyekeztem megtalálni és továbbadni." Miután egy egészen félreeső szigetcsoporton a bennszülöttek eredeti házait megpillantotta, máris tudta, mit fog tenni. A házak, amelyek szinte csak nádfedélből álltak, Észak-Frízországra emlékeztették: "Csakúgy, mint a hazámban, itt sem volt már jelentősége a tradíciónak. A fiatalok nem akartak az idősebbekkel együtt lakni. Falapok és fém váltották fel a természetes építőanyagokat. Az ott lakók maguk is elismerik, hogy a lakások most forróak, fullasztóak, viszont modernek."

 

Thiesen lelki szemei előtt megjelent, hogyan valósítsa meg a régi és a mai építészeti eljárások előnyeit. Első terveit egy Cook-szigeteki kis szállodai létesítmény számára készítette, majd hozzálátott Németországban az "ősfedelű ház" megépítéséhez.

 

A csúcsok az „ősfedelű ház” tipikusan fríz elemei. A tetőszerkezet az egész házban látható (alsó képen a konyha). A természetes anyagok tisztasága egészséges klímáról gondoskodik
 

Egyszerűség, tisztaság és szépség - ez a három alapelv érezhetően megvalósult a ház kivitelezésében. Az egész épületben látható vörösfenyő faszerkezet visszatükrözi az ácsmester odaadó gondosságát. Kézműves barátainak sok-sok ötlete valósult meg a fantáziadús berendezés során: az ívelt konyhaelválasztó bárpult, a padlóba beépített fa fürdőkád, a kemence melletti hangulatos pad, valamint egy álló írópult az "orrfedélzeten". Onnan tekint a hajóskapitány a csúcsos ablakok egyikéből a messzeségbe.

 

A távolban a tengerpart fényei látszanak. Ha egyszer - mint azelőtt oly gyakran - a tenger egészen idáig kiöntene, akkor a ház "felhúzná horgonyait" és úszna - ez egy régi fríz szabadalom, amelyet Sönke Thiesen ügyesen felhasznált elképzelései megvalósításakor. Az eleven játék a ház és a természeti erők között a legfontosabb eleme az építészeti elgondolásnak. A természetes anyagok tisztasága a belső tér egészséges klímájáról gondoskodik. A falak taszítják a szelet, a hideget és a nedvességet, ugyanakkor képesek lélegezni. Sőt vihar esetén elasztikusan mozognak. Nappal a belső terek világosak, éjszaka biztonságot nyújtanak a benne lakóknak.

- zsolt -
XII. évfolyam 12. szám

Címkék: feng shui, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.