Biokörnyezet

Életerőt adó bútorok

Lakás - Egészség - Feng shui

A feng shui újabban a bútoripart is meghódítja. Egyre több tervező és asztalos veszi figyelembe ezeket a távol-keleti elveket. Termékeiket kerek formák, természetes anyagok és pozitív energiát adó, speciális méretek jellemzik.


René Nieuwendijk, a Leo lux üzletkötője. A cég hozta forgalomba többek között az öt elemnek megfelelő színekben a Chi névre hallgató fotelt. Az ülőbútor meditálásra csábítja gazdáját és hangulatát pozitív irányba befolyásolja

 

"Íróasztalunk pontosan azt adja önnek, amit a neve ígér: sikert. A gazdagság és a növekedés szempontjaihoz igazított méreteinek köszönhetően tulajdonosa mindig egy orrhosszal mások előtt járhat. Finom formái elősegítik a helyiségben az energia áramlását, és szelíd csi-vel veszik körül a munkahelyet" - ilyen csábító ígéretekkel csalogatja vevőit a dél-németországi Sulzbergben élő asztalosmester és feng shui tanácsadó, Andreas K. Bechteler, akinek Siker névre hallgató irodabútor-családja (kapható bükk-, nyír-, éger-, juhar- és cseresznyefa-változatban) a tudatosan gondolkodó és lakó ember számára a bútoripar csúcsát kell hogy jelentse.

 

A szakember Németország-szerte teljes bútorprogramot kínál, amelynek tagjai mind feng shui elvek alapján terveződnek és készülnek. A különféle ágyak, étkezőasztalok, szekrények, komódok és irodabútorok jellemzői a szelíden gömbölyödő formák, a meghatározott méretarányok és a természetes alapanyagok. Készítőjüknek célja, hogy olyan eleven tereket teremtsen, amelyek optimizmust, életörömet és dinamikát sugároznak, pozitív hatást gyakorolnak az egészségre és a kreativitásra, és valamennyi érzékszervnek kellemes élményt jelentenek. Ám nem ő az egyetlen asztalosvállalkozó, aki ilyen jellegű bútorokat kínál.

 

A térrendezés ősi kínai tudománya nemcsak a könyv- és a tanácsadópiacon egyre népszerűbb, hanem mindinkább felfedezik a benne rejlő lehetőségeket a formatervezők és a bútorgyártók is. Ez utóbbiak például feng shui tanácsadókkal, geomantiával foglalkozó szakemberekkel működnek együtt, emellett pedig festők és művészek készítenek olyan "harmonizáló hatású" faliképeket vagy festett paravánokat, amelyek jól használhatók a feng shui otthon kialakításában.

 

  

Kávéházak, éttermek és üzletek belső kialakítására specializálódott A. Gleissner

 

Andreas Gleissner feng shui szakértő szerint ebben a tanításban az a legmeglepőbb, hogy valóban működik. A szakember ugyancsak ilyen elvek alapján készült bútorok gyártásával foglalkozik, a lényegesre redukált, tiszta formák szem előtt tartásával. Festőművész segítője eközben feng shui és zen-motívumokkal díszített festményeket és paravánokat készít, amelyeknek távol-keleti motívumai, szimbólumai és kalligráfiái energetikai erőforrásként visznek harmóniát, szépséget és életörömet a térbe.

 

Egy feng shui ágy valóságos orvosságként hat - ezt már az osztrák asztalos, Hermann Neulinger állítja, akinek fémmentes, Feng Shui 88 névre hallgató ágyai kezeletlen nyers fából készülnek, méghozzá olyanból, amelyet a megfelelő holdfázisban vágtak ki, ezért nem esik áldozatul semmiféle farontó károsodásoknak. A bútorok erdei fenyőből készülnek, mert ez a fa a természetgyógyászat szerint az életerő, a hosszú élet és a kitartás jelképe. Még jó idővel a feldolgozása után is kellemes illatot áraszt, amelyről azt tartják, hogy oldja a gyászt és bizakodást sugall. A fejrész belső felére feng shui jelképek kerülnek, például a dupla nyolcas, a jólét és az egészség szerencsehozója.

 

Andres Bechtelers Siker nevű íróasztala elősegíti a csi áramlását

 

Az ágyak igazi különlegességét azonban az jelenti, hogy valamennyi részük jobbra csavarodik, a kivágott fa természetes energia- és nedváramlásának megfelelően. A törzs (jin) és a csúcs (jang) ilyen jellegű póluselrendezésével az alvásra szolgáló bútorokban harmonikus és folyamatos energiaáramlás érhető el. Az ágy tulajdonosa úgyszólván a fa középpontjában alszik, és rezonanciában van a fa finom anyagú energiaáramlásával. Ennek köszönhetően az alvó könnyebben eléri a mélyalvás szakaszát, testének vérellátása fokozódik, hát- és végtagfájdalmai csökkennek, görcsei oldódnak.

 

Ezek a merész kijelentések nem légből kapottak. A cég az osztrák Retzben található Műszaki Fizikai Kutatóintézetben vizsgáltatta be az ágyat: tíz kísérleti személy reakcióit hasonlították össze egy olyan ágyban mért eredményekkel, amelynek szintén fenyőfából készült a kerete. A Voll-féle elektroakupunktúra alkalmazásával és kerek 600 agyhullámmérés alapján a kutatóközpontban "lényegesen kiegyensúlyozottabb agyhullámokat" mértek a kísérleti személyek halántékán azoknál, akik a törzs-csúcspólus elrendezéssel, erdei fenyőből készült ágyban aludtak. Természetesen az ágyakhoz teljes kiegészítő felszerelés is kapható: matracok, takarók és párnák, mind olyan természetes anyagokból, mint a latex, a kókuszrost, a birkagyapjú és a pamut. A matracok steppelése rózsamintát alkot, ami a feng shui szabályai szerint ugyancsak harmonizáló hatású.

 

A Bechteler-műhelyből kikerült Dynamik nevű ágy lábrészének forgatható golyója a csi-áramlás középpontjának jelképe

 

Hermann Neulinger több mint húsz éve foglalkozik bútorgyártással, és legújabb darabjai között egy nyolcszögletű bagua formájú fenyőágy is szerepel.

 

A fa természetes energia- és folyadékáramlásának figyelembevételével készült Harald Kunstowny asztaloscégének polarizált energiaágya is. A vörösfenyő gyantájának balzsamával kezelt ágy alapanyagát ugyancsak fenyőfa szolgáltatja. Andreas K. Bechteler Happy nevű ágya a modern design szellemében fogant, és enyhe ívek, finom színek és tömör fa alapanyag jellemzi. Antorpozófiai inspirációjú a cég Dinamika elnevezésű darabja, lábrészében egy forgatható golyóval, amely a feng shui szerint azt a középpontot jelenti, amelyből kifejlődik a csi.

 

Ugyancsak a fa energiaáramlásának figyelembevételével készült feng shui tömörfa ágyat alkotott Martin Franz Decker asztalosmester. Hogy az ágyat a vásárlói valóban az energetikailag megfelelő helyre állítsák, a szakember egyben a hálószoba, illetve az egész lakás radiesztéziai elemzését is felkínálja, összekötve feng shui tanácsadással. Az asztalos azonban elsősorban feng shui konyhák kialakítására specializálódott: a szelíd formákat és a drága fa alapanyagokat teljesen a megrendelő igényei alapján használja fel. Decker a saját irodáját és műhelyét is feng shui elvek alapján rendezte be, és ez igencsak jó hatást gyakorolt a munkahelyi klímára, állítja.

 

A cirbolyafenyőből készült Oktarvia nevű dohányzóasztal megfelel a harmonikális szabályoknak

 

Szintén feng shui elvek alapján született meg Ruth Wolf belsőépítész és feng shui szakértő bútorcsaládja. Az íróasztal félhold alakú, és kiegészíthető tárolórekeszekkel és szekrényekkel. A Tiao névre hallgató program különféle fából készült változatokban kapható. A távol-keleti szempontok alapján bútort tervező további szakembereknek is ugyanaz a céljuk: vevőik számára olyan harmonikus környezetet teremteni, amely erősíti az életenergiát, az egészséget, a boldogságot, és ebből adódóan a jólétet és a sikert. "Harmonikális rezonanciabútorok" tervezésére szakosodott Josef Höllbacher asztalosmester is. Bútorainak méretei megfelelnek a zene szabályainak. Minden egyes formának adott, meghatározott, radiesztéziailag mérhető rezgése van, amely a helyiségen belül kölcsönhatásba lép az emberi rezgéssel. A mester ezt a rezgést akarja erősíteni a bútoraival, például nyolcszögletű dohányzóasztalával, a cirbolyafenyőből készült Oktarviával. A törékeny, erős fenyőillatot árasztó bútordarab közepén egy üveglap található, amely alatt, annak pontosan a középpontjában kis fapiramisba helyezett drágakő golyó erősíti az energiaáramlást.

 

Az egyéni vállalkozók mellett nagy bútorcégek is látnak fantáziát a feng shuiban. A holland Leolux cég például több jó nevű designert foglalkoztat, ennek eredményeként született meg például Dick Evers Chi (azaz csi) névre hallgató fotelje. Az alacsony, feltűnően kerek formájú kis ülőbútor a maga igen magas, védő háttámlájával használóját meditációra csábítja, pozitív irányba stimulálja, és egyéni igények alapján kiválasztott színével is gazdájának kellemes közérzetét fokozza. A feng shuira is jellemző, öt elemről szóló elmélet szerint minden emberhez hozzárendelhető egy-egy elem, amelynek megint csak megfelel egy-egy bizonyos szín. A Chi fotel az öt elem színeiben kapható: zöld (fa), piros (tűz), sárga (föld), szürke (fém) és kék (víz). A vevő a saját személyes színében készült fotelje háttámlájának belső borítását „stimuláló színének” megfelelően választhatja meg, hogy ezzel is erősítse tetterejét. A zöld fa elem mellé társuló víz elem kék színe például "növeszti a fát".

Hermann Neulinger terápiás hatást tulajdonít Feng shui 88 nevű ágyának

 

A Dick Evers Design Team több feng shui szakértőt foglalkoztat, akik mind közel állnak a Kaliforniában élő kíani professzor, Thomas Lin Yun tanításaihoz. A szakember munkássága jelentős befolyást gyakorolt a nyugati világ feng shui trendjére. A csapat számtalan cég számára tervezett már speciális irodabútorokat: lekerekített, kívül-belül elegáns, egymással kombinálható íróasztalokat, valamint harmonikus formájú, egymástól válaszfallal elkülönített egyszemélyes munkahelyeket. Ezek is serkentik az életenergia áramlását, javítják a közérzetet, és ezzel megteremtik az egészség, a boldogság, a harmónia és a jólét előfeltételeit.

 

Hogy mindezek nemcsak üres szavak, arra nézve Evers lenyűgöző referenciákkal szolgál: miután csapata Hollandiában feng shui elvek alapján átépített és berendezett egy szociális ügyekkel foglalkozó irodát, a látogatók agressziós szintje körülbelül 25 százalékkal csökkent. Egy számítógépes cégnél hasonló jellegű átalakítás az alkalmazottak megbetegedési arányát csökkentette a korábbi tíz százalékról egy százalékra.

 

 

A Dick Evers Team által tervezett irodabútorok

 

Mind egyértelműbbé válik, hogy a feng shui egyre fontosabb gazdasági tényezővé válik. Ez azért is örvendetes, mert így széles körben ismertté válik, milyen nagy hatást gyakorol a harmonikus, energiában gazdag lakó- és munkahelyi környezet az emberre. Ennek köszönhetően a bútorcégek kereskedelmi érdekei összetalálkoznak az embereknek azzal az igényével, hogy harmonikus környezetet alakítsanak ki maguknak.

 

A sikert elősegítő méretek

A feng shui láb (42,96 cm) vagy a ting lan vonalzó olyan méretarányok, amelyek sikert hoznak – vagy épp az ellenkezőjét. A vonalzó nyolc, egyenként 10,8 cm-es egységre oszlik, amelyek egy-egy adott területe (siker, növekvő jövedelem, szerencsés vizsgázás) vagy negatív (betegség, veszekedés, válás) jelentéssel bír. Ezek a pozitív és negatív tulajdonságok 42,96 cm-enként megismétlődnek. A német ágyméretszabványok éppen a válás- és a veszteségzónába esnek.

- emel -
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: feng shui, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.