Biokörnyezet

Feng shui a gyógyításban

Lakás - Egészség - Feng shui


A mistelbachi kórház

 

A kórházaknak elvben olyan helyeknek kellene lenniük, ahol minden elem, így a környezet is a gyógyulást szolgálja. Ausztriában már akad is példa arra, hogy néhány elkötelezett építész, orvos és kórházmenedzser jóvoltából az intézmény az erő és a gyógyulás helyszínévé változott.

 

Az első osztrák feng shui kórház a Bécs Lainz negyedében álló klinika volt, itt a helyiségeket a távol-keleti tanítás szellemében úgy alakították ki, hogy erőt adjanak a betegeknek és hozzásegítsék őket a felépüléshez. Az ötlet Claudia Schumm építésznőtől származott, aki elsőként az urológiát vette kézbe.

 

Más kórházakkal összehasonlítva az ellentét égbekiáltó. Már a lépcsőházban is látszik ez: a félköríves üvegajtón keresztül hívogatóan integetnek a látogató felé a megkönnyebbülés érzését sugalló, világos rózsaszín falak. A padlóba helyezett mandalák azonnal a megfelelő irányba vezetik az érkezőt, aki a recepciós részlegnél egy megnyugtató hangon csobogó márványkút mellett halad el. A színek itt elevenebbé válnak. Míg a többi emeleten fehér-szürke találkozóhely fogadja az embereket, itt eleven és ellazító hangulatú "főtér" alakult ki, megfelelő helyszínt szolgáltatva ezzel a találkozásra és a beszélgetésre. Az óriási, szögletes oszlopok masszív tömegét tarka függönyök takarják el, a sarokban akvárium áll, az oszlopfőket energiaáramlást serkentő mobilok díszítik. Az ápolónők, szemben más kórházakkal, itt nem bújnak el súlyos függönyök mögött, hanem nagyvonalúan kialakított, virágokkal díszített, neon helyett nappali fényt adó lámpák fényében dolgoznak a recepciós területen.

 

 

Több fény és egyéni kialakítás

A szeretettel kigondolt apró részletek a kórtermekhez vezető úton is folytatódnak: finom, de eleven színű függönyök, aszimmetrikus, de harmonikusan elrendezett mennyezeti lámpák, az ágyak fölött gyógyító formákból kialakított képek, egyénileg beállítható olvasólámpák, apró zugok, ahol az ember eltűnhet a szomszédja tekintete elől, színes fürdőszobák. A páciensek saját bevallásuk szerint úgy érzik magukat, mintha egy négycsillagos hotelbe kerültek volna, és a nővérek is sokkal szívesebben végzik a munkájukat a kellemes hangulatú környezetben.

 

A Bécsben található lainzi kórház szív-intenzív osztálya

 

A hagyományos kórházi környezet a maga vakító lámpáival, piszkosszürke színeivel és mogorva személyzetével senkinek nem jó - erre nem nehéz rájönni. Otthon senki nem alakítana ki magának ilyen környezetet, ott pedig, ahol csupa szenvedő ember fekszik, még nagyobb szükség van a meghittségre és a jó közérzetet biztosító hangulatra. Ezt ismerte fel az urológia főorvosa, dr. Heinz Pflüger, és amikor néhány évvel ezelőtt napirendre került az urológia teljes felújítása, az új koncepció mellett döntött. Miután megismerte a feng shui építésznőt, és sikerült annyi szponzort találnia, hogy a felújítás nem került többe az eredetileg tervezettnél, belevághattak a megvalósításba. Mára pedig az osztály nem győzi fogadni a világ különböző pontjairól érkező, érdeklődő delegációkat.

 

A nagy érdeklődés azzal a lassan mindinkább terjedőben lévő felismeréssel függ össze, hogy az ember több, mint szimpla biokémiai gépezet, és ezért a gyógyulás is több, mint ennek a gépnek a megjavítása. Aki ezt a holisztikus szemléletet képes bevonni az orvosi munkába, annak nemcsak a páciensei lesznek elégedettek, hanem a kórházat fenntartó menedzserei is, mivel csökkennek az ápolás költségei. Ezt három, tudományosan igazolt eredmény is alátámasztja:

 

• A lainzi kórházban 2001-ben végzett felmérés szerint az urológia páciensei közül meglepően sokan számoltak be szorongásuk csökkenéséről, jó közérzetről és egészségesebb érzésekről.

 

• A Sao Pauló-i egyetem kutatói azt találták, hogy az agy képes a például balesetben megsérült területeinek funkcióit átadni más agyterületeknek, és ezt a folyamatot alapvetően a környezet határozza meg. Ebből a szempont ból a legkevésbé serkentő hatású környezetnek a kórház számít, állapították meg a kutatók. A steril, személytelen atmoszféra gátolja az agy reorganizáló munkáját, míg a meleg, személyes atmoszféra ösztönzi azt.

 

 

A Bécsben található lainzi kórház szív-intenzív osztálya

 

• Egy dán felmérés során több mint 2000, intenzív osztályon ápolt beteg sorsát kísérték figyelemmel, és azt figyelték, hogyan hat felépülésükre a kellemes környezet (ott nem feng shui, hanem zene segítségével teremtették meg ezt). Az eredmények szerint a zenével átharmonizált környezetben nemcsak a komplikációk aránya csökkent és ezzel együtt a kórházban töltött napok száma, hanem a dolgozók közérzete is javult.

 

Az Egyesült Államokban már létezik egy olyan, részben állami finanszírozású társaság, amely az érdeklődő kórházaknak segítséget nyújt ahhoz, hogy a környezetet művészi módon alakítsák át, Németországban a berlini Charité vagy a heidelbergi egyetemi klinika pszichológiai osztálya mutat példát a gyógyítást elősegítő környezetre, az előbbi a kertjével, az utóbbi művészi kialakítású környezetével. A salzburgi saludArt szintén a kórházak művészi és zenei átalakításához ad ötleteket: az általuk kialakított sanuMeda rádió például arra ad lehetőséget, hogy a dolog iránt érdeklődő páciens harmonizáló hatású zenét hallgasson, akár éjjel-nappal. Ugyanez a szervezet segítette a salzburgi tartományi idegklinika átalakítását a „bohócdoktorként” ismert amerikai orvos, a nevetés gyógyító hatását kihasználó Patch Adams elvei szerint.

 

Ausztriában azóta számos kórház követte ezt a példát, például a mistelbachi, ahol szintén a feng shui szellemében történt a felújítás.

 

 

Holisztikus alapelvek

A végeredményt jellemzően mindenki, beleértve a kórházigazgatót is, lelkesedve fogadja. Ennek pedig a feng shui szellemét követő építésznő szerint mélyebben fekvő okai vannak a puszta esztétikai élménynél. Az embert és a világot egybefogó láthatatlan egység ugyanis mély megkönnyebbüléssel tölti el a lelket. A tiszta, szabályos geometrikus formák az isteni rendbe vetett hitet adják vissza, míg a diszharmónia a teremtő szellem sérülését sugallja. Ezért jó hatásúak a kórházakban elhelyezett mandalák, mert rendező hatással vannak a tudattalanra, és ott hatnak, ahol a betegség eredete rejtőzik. Emellett viszont az eleven, az életenergiát áramlásban tartó formák az ember öngyógyító erejét erősítik, és a forma és szín egyfajta homeopátiájaként hatnak.

- emel -
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: feng shui

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.