Biokörnyezet

Lakás-egészség-feng shui: Éljünk harmonikus környezetben! 1. rész

Hogyan javítsuk közérzetünket a feng shui segítségével?

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, elsősorban harmonikus környezetre van szükségünk. A jól berendezett munkahely például egyformán fokozza a teljesítményt és a kellemes közérzetet. A harmonikus hálószobában jobban és egészségesebben alszunk. Mindezt az ázsiaiak már régóta felismerték. A klasszikus feng shuival olyan tudományt fejlesztettek ki, amely megmutatja, hogyan élhetünk összhangban a környezetünkkel. 


Környezetünkben sok mindent mi magunk is kialakíthatunk a feng shui szellemében, hogy gondoskodjunk jó energiaellátásunkról és kellemes közérzetünkről

 

Amit manapság feng shui néven reklámoznak, annak sajnos nincs túl sok köze ahhoz a klasszikus tudományhoz, amelyet több ezer évvel ezelőtt Kínában fejlesztettek ki. A tulajdonképpeni feng shui, amely szó szerinti fordításban azt jelenti, "szél és víz", először zang shu néven bukkant fel egy olyan kézikönyvben, amely a megfelelő temetkezési helyeket sorolta fel. Számos kínai klasszikus úgy véli, hogy a befolyásos fejedelmek már 2000 évvel ezelőtt egész városokat építtettek a feng shui alapelvei szerint. Az élet minden területének harmonikus kialakításáról szóló tanítás Kínában egészen a legutóbbi időkig csak szájhagyomány útján terjedt mesterről tanítványra. Ezzel magyarázható, hogy a feng shuinak különféle iskolái alakultak ki és terjedtek el. Mindegy, melyik irányzatot követjük, a feng shui elsősorban arról szól, hogyan teremtsünk harmóniát, és ezáltal hogyan érjük el, hogy életünk minden területén érvényesüljön a természetes energiaáramlás.

 

A feng shui tanácsadó egyik legfontosabb munkaeszköze a kínai iránytű, a lopan

 

Képzeljük el, hogy egy domb tetején állunk a szabad természetben, és falat építünk ott. Ezzel a fallal megváltoztatjuk a hely energiáját. Mostantól kezdve állhatunk szélárnyékba, a fal mögé, vagy behúzódhatunk oda pusztán az árnyék miatt. Attól függően, egy épület hogyan helyezkedik el a tájban, támogató szerepet játszhat az ember és a környezet életében, vagy éppen ellenkezőleg. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hová építjük a házunkat vagy milyen lakást választunk. Az elmúlt évek árvízi katasztrófái jól mutatják, milyen tragédiákhoz vezet, ha nem vesznek figyelembe bizonyos egyszerű, alapvető feng shui szabályokat.

 

Az ideális otthon: a tigris és a sárkány között

Az ősi Kínában a ház fekvése döntő befolyást gyakorolt a benne élők életére. Minden embernek védelemre van szüksége - ezt a tényt figyelembe kell vennünk, amikor kiválasztjuk az otthonunkat.

 

"Hátul egy teknősbéka, jobbról egy sárkány, balról egy tigris védi, elöl pedig szabad kilátás nyílik" - egy ház ekkor áll optimális feng shui pozícióban. Ez számunkra azt jelenti, ideális módon akkor érezzük biztonságban magunkat, ha úgy helyezkedünk el, mintha egy karosszékben ülnénk, ahol a hátunkat a támla védi. A három állatot olyan egyéb tereptárgyak képviselhetik, mint a hegyvonulatok, a dombok, örökzöld fák vagy a többi ház.

 

A feng shui felismeréseit a modern Kínában is figyelembe veszik, ha például merész modern épületek kialakításáról van szó. A képen a Bank of China épülete látható Hong-Kongban

 

Az elhelyezkedés szintén kulcsszerepet játszik abban, jól érezzük-e magunkat. Éppen ezért a keletiek többnyire már a telek megvásárlásakor kikérik a feng shui szakértő tanácsát, ő pedig végigkíséri a ház építését a tervezéstől a kulcsátadásig. Ezen kívül fontos figyelembe venni a ház helyén uralkodó energiát is. Elengedhetetlen tehát a radiesztéziai elemzés, a vízerek, energiarácsok vagy egyéb zavaró zónák felderítése.

 

A csi vagy prána mindazokat az energiaformákat jelenti, amelyek körülvesznek minket. Attól függően, hogy gyorsan vagy lassan, egyenesen vagy kanyarogva áramlanak a négy fal között, pozitív vagy negatív hatást gyakorolnak a lakókra. Az érzékeny ember számára a természetes energiaáramlás szubtilis módon mutatja meg, hol vannak a kedvező és a kedvezőtlen helyek. Így például ilyen jel lehet, ha valamelyik családtag nem tud megfelelően aludni egy helyen, vagy ha a lakás valamelyik pontját különösen kedveli.

 

 

Nem minden háznak van ilyen erős „teknősbékája", mint ennek a védő heggyel a háttérben

 

Ideális esetben a csi finom hullámmozgásokkal terjed a telek fölött, majd be a szobákba, ahol jótékony hatást gyakorol a bent élő és dolgozó személyekre. Ha ez az energia túlságosan gyorsan halad át egy házon, akkor romboló hatást fejt ki. Ennek okát jól megérthetjük, ha elképzeljük, hogy a tengerparton vagyunk, ahol süt a nap és szelíd szellő fújdogál. Ha lefekszünk a homokra, igazán el tudunk lazulni. Ha azonban felerősödik a szél, ez a harmónia megbillen. Homok kerül a szemünkbe, bőrünket kellemetlenül lehűti a szél. Nem kell ahhoz feng shui szakértőnek lenni, hogy megértsük, egy ház, ahol így áramlik az energia, aligha nevezhető meghittnek. Ennek ellenére az egymással szemben fekvő ablak és ajtó miatt előállt huzattal majdnem minden modern házban találkozhatunk.

 

 

Az öt elem megmutatja, mely színek jók nekünk

A klasszikus feng shuiban kulcsszerepet játszik a jinről és jangról, illetve az öt elemről szóló tanítás. A jin és jang eredetileg egy hegy napos és árnyékos oldalát jelentette, később azonban életünk ellentmondásosságának jelképévé vált, azoké az ellentéteké, amelyek kiegészítik egymást, és amelyek nem létezhetnek egymás nélkül. Minden házban vannak aktív területek, mint például az étkező vagy a nappali (jang), és passzívak, mint a hálószoba vagy a fürdő (jin), ezeket bizonyos égtájakhoz hozzárendelve kell kialakítani.

 

     

Mind az öt elemnek megvannak a maga különleges igényei. A szobai szökőkút jót tesz a víztípusnak, a zöld növények a fatípusnak, a gyertyafény a tűztípusnak. Az agyagedények harmonizálnak a földtípussal, a csillogó ékszerek a fémtípussal

 

Ha figyelembe vesszük, milyen színek, formák és anyagok illenek az egyes elemekhez, sok kiegyensúlyozatlanságnak a nyomára bukkanhatunk. A megfelelő feng shui szabályokkal és a megfelelő anyagok alkalmazásával (lásd a táblázatot) segíthetünk a dolgon.

 

Minden egyes személyiségben is kölcsönösen kapcsolatban állnak egymással az elemek és a jin és jang. Minden embernek megvan a maga személyes elemkonstellációja, amelyről nem szabad elfeledkezni. Ez az oka annak, hogy a régi Kína feng shui mesterei egy-egy otthon kialakításakor a benne élők horoszkópját is tanulmányozták. A harmónia megteremtésének ugyanis az a célja, hogy tudatosan támogassuk saját magunkat.

 

 

Értékes segítség nyugaton is

A régi Kína érája óta alapvetően megváltoztak az emberek életkörülményei és szokásai. Szintén nagy a különbség a keleti és a nyugati emberek életmódja között. Ennek ellenére az ázsiai feng shui mesterek bölcsességét átültethetjük a mindennapjainkba, feltéve, ha nem akarjuk egy az egyben lemásolni. Számos, nálunk is kapható feng shui segédeszköz tipikusan kínai szokásokon és hagyományokon alapul, és mi semmi hasznukat nem vesszük. Ilyen népszerű eszköz például a "szerencsenyolcas", amit csak fel kell lógatnunk a lakásban, hogy meggazdagodjunk. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy a kínai "nyolc" jelentésű szó majdnem ugyanúgy hangzik, mint a "gazdagság", és csak ezért tulajdonítanak a kínaiak szerencsehozó tulajdonságot a nyolcas számnak.

 

  

A szerencsesárkányok és a feng shui tükrök nagyon elterjedtek Ázsiában. De ezeknek a szimbólumoknak a hatása csak akkor tud kibontakozni, ha valamit összekötünk velük.

 

Ugyanez vonatkozik a nagy számban eladott szerencsebékára, kacsapárra, bambuszflótára vagy lampionra. Ezek a szimbólumok a kínai tradícióból erednek, és csak az adott országban számítanak szerencsehozónak. Nem kell tehát a lakásunkat kínai butikká változtatnunk, ha harmonikus környezetet akarunk kialakítani. Sokkal hasznosabb, ha a nyugati hagyományokhoz ragaszkodunk, és kialakítjuk saját jelképrendszerünket. Nem az a fontos, milyen stílusban rendezzük be a lakásunkat és hol élünk, a feng shui alapelvei univerzálisak, minden területre átvihetők.

 

Csak a megalapozott tanácsadás vezet sikerhez

Roger Keller feng shui tanácsadó szerint a feng shui manapság annyira nagy népszerűségnek örvend nyugaton is, hogy az élet egyre több területén bukkan fel. Mivel a név nem védett, sokan sajnos csak arra használják, hogy megpróbáljanak minél gyorsabban meggazdagodni belőle. Ám sok, nálunk ezzel a címkével ellátott szolgáltatásnak semmi köze nincs a klasszikus tanításhoz. Ennek egyik legjobb példája a szakember szerint a rengeteg feng shui kézikönyv, amely minden lakásprobléma megoldására a bagua-tükröt ajánlja. Hasonló a helyzet az olyan kifejezésekkel, mint a gazdagság, a partnerkapcsolat vagy a karrier sarka. Ezeket a szavakat 1986-ban találta ki egy eszes kínai, aki átlátta, hogy az eredeti tan nagyon bonyolult a nyugati ember számára. Ez az instant megoldás jól mutatja az egész nyugati világ gondolkodásmódját: mindennek azonnal meg kell történnie, csodatabletta kell a fájdalomra, fast food az éhségre és instant feng shui a lélek problémáira.

 

 

A helyiség alaprajza meghatározza az energiaáramlást.
Ha például az ajtó és az ablak egymással szemben helyezkedik el, az energia felgyorsul és nem tud keringeni

 

Nem szabad elfelejteni, hangsúlyozza a tanácsadó, hogy a feng shui eredetileg csak a kínai császári udvarban és az elegáns társaságban dívott, és ezt a tudást többé-kevésbé elzárva tartották mások elől. Manapság csak az eredeti kéziratok tanulmányozása ad lehetőséget a gyökerek megismerésére, erre azonban kevés embernek nyílik lehetősége. A hibalehetőségeket csak fokozza a sok fordítás. Ráadásul aki igazán igényesen akar foglalkozni a témával, annak nem elég néhány könyv és egy hétvégi gyorstalpaló kurzus. A kínaiak ugyanis másképpen tagolják az élet területeit, mint mi. A feng shuinak sok köze van például az asztrológiához, az orvosláshoz, a táplálkozáshoz és az építészethez is. Az ősi hagyományokból az idők során többféle feng shui iskola fejlődött ki, a legtöbb a forma- és iránytű iskola kombinációja. A témát tehát csak az láthatja át igazán, aki egészében fogja fel.

 

A szakember szerint a feng shui tanácsadók munkájára mindenkinek szüksége van, aki szeretné a feng shui segítségével jobban és egyszerűbben elérni a céljait. Minél hamarabb kezdődik egy otthon kialakításához a tanácsadás, annál hatásosabb és drágább lesz a folyamat. A tudományos előny azonban főként a cégeknél óriási lehet, például a harmonikus környezetben dolgozó munkatársaknál a megbetegedés aránya húsz százalékkal csökken. A jól megalapozott tanácsadás sok problémának a nyomára akad és a megfelelő irányelvekkel kiküszöböli őket. A jó tanácsadó az asztrológiai szempontokat is figyelembe veszi, mert az alapos kínai horoszkóp olyan fontos személyes információkat ad, amelyek döntő szerepet játszanak a személyes környezet kialakításában.

 

Ahogyan a strandon a hűvös szél kellemetlen érzést támaszt, úgy a huzat is kedvezőtlen térklímát teremt

 

Az emberek többsége konkrét problémákkal fordul a tanácsadóhoz, aki gyakran egészen egyszerű változtatást javasol, amelynek mégis megvan a kívánt eredménye. Egy házaspár például nem tudott nyugodtan aludni frissen renovált lakásuk hálószobájában. Kiderült, hogy rosszul választották meg a fal színét, és az ágyuk energetikailag kedvezőtlen helyen állt. Hasonló volt a helyzet azzal a fiatal nővel, akinek megmagyarázhatatlan egészségi problémái a lakása átrendezése után megdöbbentő módon hirtelen rendeződtek.

 

 

Milyen formák és színek tesznek jót az öt elemnek?

Elem jin szín jang szín forma anyag
FA finom zöld és kék, sötétzöldes árnyalatok minden erős kék és zöld szín meredek, keskeny, hosszú formák, hangsúlyozott függőleges fa, növények
TŰZ sötétpiros színek, fimon rózsaszín erős pirosak hegyes szögek, éles szegélyek tűz, fény, gyertyák
FÖLD finom föld- és sárgás színek telített és erős sárgás árnyalatok, terrakotta lapított és négy szögletes formák, hangsúlyozott vízszintes föld, agyag, kerámia
FÉM ezüst, bronz, szürke arany, fehér enyhén emelkedő és kerek formák fém, ékszer, pénz
VÍZ fekete, sötétkék, antracit erős kékes színek, azúr, királykék szabálytalan és hajlott formák, hullámvonal víz, kút
         

 

Milyen színek illenek az egyes szobákhoz?

HELYISÉG SZÍNEK
Hálószoba a finom sárgás és föld színek (föld elem) stabilitást sugallnak és laza, pihentető alvásról gondoskodnak
Lakószoba meghittéteszik a föld elem színei, amelyek biztonságos és meleg hangulatot sugallnak
Étkező, konyha a sárgás és pirosas árnyalatok erősítik a föld elemet és ezzel könnyebben megemészthetővé teszik az ételeket a gyomor és a lép számára
Fürdőszoba a fa, fém és víz elem színei tartoznak ide, a piros, sárga és föld színeknek nincs keresnivalójuk itt, mert nem állnak harmóniában az uralkodó víz elemmel
Gyerekszoba a zöld és kék árnyalatok serkentik a gyermeki kreativitást. A barátságos sárga fokozza az ősbizalmat.
Iroda a rend és a strukturáltság hangulatát a fehér teremti meg. Akinek sokat kell kommunikálnia, az a víz elem színeiből válasszon.
   

M. L.
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: feng shui, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.