Biokörnyezet

Megnyugtató felfrissülés

Kutak, szökőkutak, tavak


 

Legyenek bár a házon kívül vagy belül, a kutak és tavak vonzzák a tekintetünket, visszaverik a fényt, javítják a levegő nedvességtartalmát, vidám csobogásukkal pedig élénkítik és kellemesebbé teszik a hangulatot. Ráadásul még le is hűtik a felmelegedő levegőt.

 

A víz nemcsak létfontosságú elem, hanem egyben luxuscikk is. Erről árulkodnak a nagy művészi gonddal kialakított vízi létesítmények, az ókori rómaiak akvaduktjaitól az uralkodói kastélyok csodálatos parkjáig. Manapság a szökőkutak vagy mesterséges tavak már nem a gazdagok kiváltságai. Számos lakásban találkozunk szobai szökőkúttal, de a teraszon vagy az erkélyen kialakított minitavak is mind népszerűbbek. A magyarázat kézenfekvő: ezek a kis vízfelületek nemcsak megnyugtató hatásúak, hanem egyben fényforrásként, különleges térelemként, levegőnedvesítőként és frissítő forrásként is szolgálnak.

 

A játszótéri vízköpők vidám és frissítő hatásúak

 

A létesítmény formája, nagysága, kialakítása vagy éppenséggel a benne lévő víz mennyisége ebben nem játszik döntő szerepet: már egyetlen aprócska vízsugár is megnyugtatja az idegeinket, az érzékszerveinket. Mindegy, mi csináljuk-e, vagy készen vesszük, a házi szökőkút, tavacska kialakításakor elsősorban arra a kérdésre kell választ adnunk, hol is álljon pontosan, legyenek-e benne növények, és a mi esetünkben melyik is a legjobb megoldás.

 

Harmóniában a szoba színivel: szobai kút

 

A kút például csodálatos oázissá változtatja a kicsi kerteket, ezért elsősorban olyan, túlzottan nem szem előtt lévő részekre tegyük, mint a nem feltűnő sarkok, zugok. A mesterséges vízesés is igen hatásos, megfelelően alkalmazva a legcsúnyább falat is vonzóvá teszi, és még túl sok helyre sincsen szüksége. Az is pozitív, hogy a víz csak viszonylag kis távolságra fröcsköl el. Nem könnyű megépíteni, de nagyon hatásos egy-egy kicsi vízesés vagy ügyesen vezetett patak, amely visszatükrözi a természetet. Ha nem túl feltűnő helyre tettük, csobogásukkal magukra vonják a figyelmet. Ha a kertünk lejtős, a magasság különbséget lépcsős vízesések kialakítására használhatjuk fel.

 

Egy irányba tereli az energiát: vízi golyó

 

A víz jelenlétéről az erkély- és terasztulajdonosoknak sem kell lemondaniuk, viszont szem előtt kell tartaniuk bizonyos szabályokat. Így például a minitavak súlya és tartóedényük vastagsága döntő szerepet játszik. A beton például alkalmatlan erre a feladatra. Ha vízzel és földdel töltünk fel egy betontartályt, túlságosan nehéz lesz, és meg se tudjuk többé mozdítani. Ezen kívül a beton hajlamos hidegben szétrepedni. Sokkal strapabíróbbak és szebbek is a fából készült dézsák, a cserépedények vagy egy jó minőségű akvárium.

 

Vonzza a tekinteteket: piramisformájú üvegkút

 

A csobogó szobai szökőkút nemcsak a tekinteteket vonzza, hanem a szobai levegőt is tisztítja és friss energiával tölti fel. A feng shui tanítása szerint a tiszta víz az egészség, a szerencse és a jólét jelképe. A szobai szökőkutak ennek köszönhetően pozitív hatást gyakorolnak a környezetükre, mivel a tiszta folyadék mozog, de nem folyik el. Különösen élénkítő hatású a dolgozó területen elhelyezett vízelem, de ugyanilyen megnyugtató a lakószobában is.

 

A szökőkút hangsúlyos eleme a kertnek

 

A szobai szökőkút egyik alternatívája a vízzel teli tál. Ha úszó gyertyákat teszünk bele, ugyancsak számos területet pozitív energiával tölt fel: a gyertyafény aktivizálja és irányítja az emberek energiáját, a csit. Éppen ezért a vízzel teli tálak alkalmasak arra is, hogy felélénkítsék a sötét sarkokat és zugokat. Mindemellett még a szobai levegő nedvességtartalmát is növelik. Adjunk néhány csepp illóolajat a vízhez, ezzel felfrissítjük a levegőt, és ellazítjuk az idegeinket, a lelkünket.

- nori -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: biokörnyezet

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.