Biokörnyezet

Problémája van?

Segít a feng shui!

Ha találomra kinyitunk egy lakberendezési magazint, bizonyára találkozunk egy jókedvű lakás tulajdonossal, akinek vidámsága lakásának harmóniáját sugallja. Aztán, ha közelebbről szemügyre vesszük a berendezési tárgyakat, nem tűnik olybá, hogy ehhez az elrendezéshez a legkisebb köze lenne egy kínai feng shui szakértőnek, és ez nem is baj. A szakértő számára nyilvánvaló, hogy az egészség és a boldogság érzetét keltő lakások öntudatlanul is a feng shui szabályai szerint vannak berendezve, jól lehet nem nézhetnek ki úgy, mint egy kínai étterem.


 

Hogyan érezhetjük lakásunkban az életenergia (csi) áramlását?

 

1. A csi nyomában

Az univerzális életerő a lakásban is áramlik, melyet a bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak blokkolnak, vagy éppen ellenkezőleg, gyorsítják a mozgását. Az életerő áramlását mi magunk is megtapasztalhatjuk, ha kellően elmélyülten végigsétálunk a lakásban. Meg fogjuk érezni, hol érezzük magunkat jól, és hol nem. Ennek oka pedig, ha hiszik, ha nem, a csi megfelelő vagy nem megfelelő áramlása.

 

2. Az életterületek elemzése

Vegyünk elő egy papírt és osszuk 9 mezőre. Ezekbe írjuk be fentről lefelé haladva:

 

gazdagság, dicsőség, párkapcsolat, család, egészség, gyerekek, tudás, karrier, barátság. Ezt a térképet (baguát) fektessük a bejárati ajtó küszöbére úgy, hogy kiindulópontul a karrier szolgáljon. Ha tehát tudjuk, hogy a karrier területe a bejáratnak és az előszobának felel meg, már behatárolhatjuk, hogy melyik szoba melyik életterületünkkel analóg.

 

 

Problémák, melynek megoldásában segíthet a feng shui

Miért nem valósulnak meg a terveim?

Ellenőrizze a karrier területét otthon és irodájában!

 

Bagua

A karrier területe az előszoba. Ügyeljünk arra, hogy belépve egy lakásba, ne rendetlenség fogadjon bennünket.

 

Színek

A világos színek segítik a gondolkodást, ám egy kis vörös és bíbor hangsúlyozzák az elismerést inspiráló tűzenergiát.

 

A baguatérkép segít abban, hogy az életenergia áramlásához megfelelő feltételeket teremtsünk a lakásban

 

Bútorok

Az ovális, fából készült íróasztalok ösztönzik a csi áramlását. Az éles sarkok kedvezőtlen hatását úgy ellensúlyozhatjuk, ha növényeket rakunk eléjük.

 

Kiegészítők

A tükör, a sok fény és a mozgást szimbolizáló képek elősegítik a csi áramlását. Ennek érdekében ügyeljünk arra, hogy a lakásba belépéskor megfelelő tér fogadja a látogatót.

 

Miért nem vagyok boldog párkapcsolatomban?

Ha állandó veszekedések rontják meg párkapcsolatát, netán úgy érzi, mindig rossz partnert választ, a hálószobára és a párkapcsolati zónára ráfér egy kis feng shui segítség.

 

Bagua

A párkapcsolat zónája a bejárati ajtóhoz viszonyítva a jobb hátsó felén fekszik a lakásnak. A hálószobában a szobaajtóhoz képest délnyugatra eső területre figyeljünk.

 

Színek

A barack és a burgundi vörös árnyalatok aktiválják a szexuális életet. A kék és a türkiz árnyalatok a párkapcsolati harmóniát segítik. A fehér, a szürke, az élénk rózsaszín pedig színt visznek a fáradt kapcsolatba.

 

Bútorok

A hálószobában a lágy és kerek formák kívánatosak. A hegyes bútorélek alvás közben is leszívják energiáinkat, agresszívvá tesznek. A hálószoba energia áramlását segítik a tükröződő bútorfelületek.

 

Kiegészítők

Gyertyák, delfinek, szép kövek - de csak párosan! Ezek jelképezik az örömteli együttlétet, jó, ha minél több ilyen szimbólum van a hálószobában a párkapcsolat területén.

 

Miért nem értjük meg egymást a szüleimmel?

Ha a szüleivel való találkozások rendszerint veszekedéssel végződnek, és emiatt bűntudata van, vizsgálja meg a bagua család területét. Elképzelhető, hogy itt az energiaáramlással nincs minden rendben.

 

Bagua

Az egészség és a család területe a ház közepétől balra fekvő rész. Építkezés során célszerű erre a területre tervezni a nappalit, ami a kommunikáció színtere.

 

Színek

A nappaliban a sárga árnyalatú pasztellszínek stimulálják az életenergia áramlását.

 

 Tiszta vonalak és erős színek a nagyobb sikerért

 

Bútorok

A nappalit ne zsúfoljuk túl, és válasszunk kellemes, lágy huzatú ülő garnitúrát. A bőrgarnitúra egy lakásban túl hideg. Jó, ha a televíziót is egy tetszetős szekrénybe rejtjük, amíg nincs bekapcsolva.

 

Kiegészítők

A mértani alakzatokat felvonultató mintás párnák, csillogó kiegészítők (sárgaréz vagy ezüst) serkentik a tűz energiáját és növelik a vitalitást.

 

Pénzügyi helyzetem aggasztóvá vált?

Abban azért ne reménykedjünk, hogyha lakásunk gazdaság sarkát a feng shui alapelvei szerint rendezzük be, akkor megnyerjük a lottó ötöst. Ám abban bízhatunk, hogy a jövőben nagyobb optimizmussal várhatjuk meggazdagodásunkat.

 

Bagua

A gazdagság sarok a bejárathoz képest a lakás bal alsó sarkában, a délkeleti területen helyezkedik el.

 

Színek

A sötétzöld és zöldeskék árnyalatok jelképezik a növekedést, az életerőt, az intenzitást és az állandóságot. Az arany pedig aranyat vonz.

 

Bútorok

A gazdagságnak nagy kiterjedési terület kell. Ezért válasszunk nagy bútorokat és kiegészítőket. Ha ez nem lehetséges, akkor ügyeljünk arra, hogy a lakásnak ezt a részét semmi esetre se pakoljuk tele felesleges dolgokkal.

 

Kiegészítők

Serkentsük ezt a területet egészséges növényekkel és víz motívumot ábrázoló jelképekkel. Ha valaki ezt nem szereti, helyezzen ide olyan tárgyakat, amelyek boldogságot és bőséget szimbolizálnak számára.

 

Miért vagyok ideges, miért nem tudok koncentrálni?

A hangulati mélypontok és a rossz egészségi állapot mindenképpen azt követelik, hogy a lakás energetikai centrumában (taj-csi) segítsük az életenergia áramlását.

 

Bagua

Az életenergia központja a lakás és minden helyiség középpontja.

 

Színek

Ha a lakás centrumának energiaáramlását fallal vagy bármilyen tárolóhelyiséggel blokkoljuk, azt a területet élénkítsük sárga színnel vagy más meleg árnyalatokkal.

 

Bútorok

A lakás középpontját lehetőleg hagyjuk üresen, és adjunk lehetőséget minél több fény beáramlására.

 

Jobb áttekinthetőség, több lazaság

 

Kiegészítők

A középpontot, pl. a tető középpontját stukkó szerkezettel vagy beépített motívumokkal, pl. csillag mozaikkal hangsúlyozhatjuk. Lehetőleg függesszünk ide mandalát vagy más, geometriai alakzatokat ábrázoló képeket, esetleg szivárvány kristályt.

 

Szükségem van valakire, akire számíthatok?

Úgy érzi, nem kap elég támogatást? Vegye szemügyre a barátság zónáját a baguatérképen.

 

Bagua

A bejárattól nézve jobbra lent található a segítőkész barátok sarka. Ügyeljünk a lakás észak-keleti részére, a konyhára és az étkezőre is.

 

Színek

A világos, áttetsző színek ennek a területnek barátságosságot és könnyedséget kölcsönöznek. A konyhához legjobban a sárga passzol.

 

Bútorok

A kerek étkezőasztalok az intimitást erősítik a páros együttlétek során. Az ovális alakúak nagyobb társaságban sugallnak örömöt, nyitottságot. Ideális az intenzív kapcsolattartásra a lakószoba-étkező-konyha, ahol együtt lehet főzni és enni. A konyhában lehetőleg figyeljünk arra, hogy a mosogató és a tűzhely ne egymás mellett helyezkedjen el, mert a víz kioltja a tüzet, azaz az életenergiát elmossa a víz.

 

Kiegészítők

Ajánlottak az ólomkristályból készült tárgyak, a barátok képei vagy a védőangyal-szimbólum.

 

Nem vagyok kellően kreatív?

Nincsenek ötletei? Nyögvenyelősen teljesíti a fantáziát követelő feladatokat? Jó, ha ellenőrizzük a kreativitás területét a lakásunkban.

 

Bagua

A lakás közepétől jobbra helyezkedik el a gyerekek és a kreativitás területe.

 

Színek

A piros, a sárga és a narancs az ihletettséget és az életörömöt jelképezi. A gyerekágy körül azonban a lágy és a nyugtató árnyalatok kívánatosak, mint a kék, a világoszöld és a rózsaszín. A szingliknek viszont azt ajánljuk, hogy erre a területre tüzes színeket válasszanak az életenergia megfelelő ösztönzéséhez.

 

 

Bútorok

Erre a területre természetesen gyermekekre méretezett, nem túl sok és nem túl hatalmas bútorok ajánlottak.

 

Kiegészítők

Különösen jól illenek ide azok a tárgyak, amelyek az öt érzékre hatnak: illatos virágok, zene, képek, kövek, kagylók és gyümölcs az egészséges nassoláshoz.

 

Nehezemre esik a tanulás?

Mindenért keményen meg kell dolgoznia, semmi sem hullik az ölébe? A tudás terület változtatást igényel!

 

Bagua

A lakás északkeleti oldalán fekszik az a terület, ami a tudást is jelképezi. Ügyeljünk azonban a lakás északnyugati részére is.

 

Színek

Ne legyen túl színes a tudászóna. Az a legjobb, ha ez a terület nyugodt környezetet biztosít.

 

Bútorok

Ideális esetben egy könyvtár vagy egy olvasósarok van ezen a területen. Ügyeljünk azonban arra, hogy a könyvespolcok a szoba nagyságához passzoljanak, azaz ne domináljanak a kelleténél jobban.

 

Kiegészítők

Minden tárgy ajánlott, ami a csendet jelképezi: pl. téli tájat ábrázoló képek, illetve üres edények, szekrények és dobozocskák.

 

Gyakorta átnéznek rajtam?

Nehéz esetnek számít, akárhogy is próbálkozik együttműködő és barátságos lenni? Kevés az önbizalma és a meggyőző ereje? A dicsőség zónában is keresheti a probléma okát.

 

Bagua

A lakás középpontjával szemben északra helyezkedik el a dicsőség terület.

 

Színek

Bíbor vörös, narancs és arany. Ha ez túl rikító önnek, válasszon ilyen színű kiegészítőket.

 

Bútorok

Tekintve, hogy a feng shui szerint ez a terület szimbolizálja az ember mélyen rejlő képességeit, itt "ragyogó" légkört kell teremteni.

 

Kiegészítők

Nap szimbólum, piros takarók, kristályok.

- emese -
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: biokörnyezet

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.