Biokörnyezet

Szobanövényekkel kellemesebb az élet

Kiváló klíma otthon és a munkahelyen

  A szobanövények látványa jót tesz a szemünknek és a lelkünknek egyaránt. Semlegesítik a levegőben lévő mérgező anyagokat, megkötik a port és elviselhetőbbé teszik a helyiség száraz levegőjét. Mindezt mára tudományos vizsgálatok is igazolták, és még számos olyan felfedezés létezik, amelyről nem is hallottunk korábban.


   

  A legtöbb ember szeret sétálni a természetben. A zöld színek megnyugtatják a lelkünket, a friss levegő megtisztítja a tüdőnket. Ösztönösen érezzük, hogy a növények pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Bizonyára ez az egyik oka annak, hogy a lakásunkban vagy a munkahelyünkön is szívesen vesszük körül magunkat növényekkel. Ezzel megpróbáljuk behozni a természet egy darabkáját abba az egyébként művi közegbe, ahol életünk jelentős részét töltjük.

   

  A szobanövények ma különösen népszerűek, és rájuk is szorulunk, jobban, mint korábban. Ennek az a fő oka, hogy belső lakótereinkben csupa modern anyag vesz minket körül, és a szőnyegekből, bútorokból, falfestékekből kipárolgó vegyületek egyre több embert zavarnak. A helyzet az irodákban sem jobb, sőt ott a vegyszerekhez jön még a száraz levegő és a többnyire karbantartás nélkül működtetett klímaberendezés.

   

  Az Európa északibb részén élő ember életének átlagosan 90 százalékát zárt terekben tölti. Télen pláne ritkán nyitjuk ki az ablakot, így a levegőben lévő káros anyagok koncentrációja megnő. A tüdőgyógyászok figyelmeztetnek rá, hogy telente megemelkedik a szobalevegőben az olyan, allergiát kiváltó anyagok aránya, mint a poratka, a házi por, a háziállatok szőre, a penészgombából származó endotoxinok, illetve a különféle háztartási gépek által kibocsátott nitrogén-dioxid.

   

  Az ipar manapság számtalan lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk a szoba vagy az iroda levegőjének minőségét. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer azonban a szobanövények alkalmazása. Ezeknek a növényeknek ugyanis számtalan olyan fajtája létezik, amelyek igazoltan képesek átalakítani a levegőben lévő mérgező anyagokat ártalmatlanná, illetve szabályozni a levegő nedvességtartalmát.

   

   

  A növények mint károsanyag-semlegesítők

  A folyamat lényege, hogy a zöld növények a levegőben lévő káros anyagokat gázokként kötik meg a leveleiken. Ezeket a gázokat azután vagy speciális enzimek megkötik a leveleken, vagy továbbvezetik a gyökérbe, ahol elraktározódnak, és táplálékul szolgálnak az ott élő mikroorganizmusok számára. Ezek az úgynevezett gyökérmikrobák, amelyek felszívják és természetes módon lebontják az olyan káros gázokat, mint a formaldehid, a benzol vagy a metán. A borostyán például valódi károsanyaggyilkos. Megbízhatóan kiszűri a le vegőből a lakkokból és ragasztóanyagokból származó formaldehidet, a benzolt és a triklór etilént, majd enzimjei segítségével lebontja őket. A borostyán különösen jól érzi magát az irodai helyiségekben, mivel a félárnyékot kedveli.

   

  A borostyán és a zöldike kiválóan megszabadítják a levegőt a káros anyagoktól

   

  A biológusok már 1985-ben igazolták, hogy a csüngő csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum elatum) valóban képes javítani a szobalevegő minőségén. Ha ebből a növényből 8-15 darabot elhelyezünk, akkor ez már elegendő mennyiség ahhoz, hogy egy közepes nagyságú lakás levegőjéből kiszűrjék az olyan káros anyagokat, mint a formaldehid és a szénmo noxid, szintjüket elviselhető mértékűre csökkentve.

   

   

  Hogyan hat a zöld a pszichére?

  A növényeknek a káros anyagok szintjét csökkentő képessége mellett vizsgálatok azt is tanulmányozták, hogyan hatnak a szobai virágok a közérzetünkre, a lelkünkre és az egészségünkre. Ha például a betegek friss zöldet láthatnak, hamarabb kikerülnek a kórházból, és eleve kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, mint azok a társaik, akik a kórterem ablakából betonrengetegre vagy házfalakra látnak.

   

  A könyvtárnak is lehet zöld szíve

   

  Egy másik vizsgálat szerint ha az irodát zöld növényekkel dekorálják ki, az egyértelműen javítja az ott dolgozók közérzetét. Egy norvég iroda egyik felét feltöltötték szobanövényekkel, a másik fele viszont kopár maradt. Kikérdezve az alkalmazottakat kiderült, hogy a virágosított irodarészben dolgozóknál sokkal ritkábban léptek fel olyan tünetek, mint fejfájás, a bőr kiszáradása, köhögés, száraz szem szindróma. Ezen kívül az illetők több örömüket lelték a munkájukban, kevésbé érezték magukat leterheltnek, és általában véve is jobb közérzetről számoltak be, mint a friss zöldet nélkülözni kényszerülő kollégáik.

   

  Mire ügyeljünk a zöld környezet megteremtésekor?

  Felmerül a kérdés, vajon akkor járunk-e el helyesen, ha minél többféle növénnyel töltjük  fel a szobánkat, az irodánkat. A szakértők szerint a válasz egyértelműen nem. Fölösleges különféle fajokkal telezsúfolni a szobát, már csak azért is érdemes vigyázni, mert bizonyos fajok nagy mennyiségű vizet párologtatnak bele a levegőbe. Ez száraz levegő esetén előny, máskor viszont hátrány lehet. Ha túl sok a növény és túl nedvessé válik a levegő, akkor a falak penészedni kezdhetnek.

   

  Az egészségesen nedves levegő ezzel szemben pozitív hatást gyakorol az egészségi állapotunkra. Csökkenthető például ily módon a légúti fertőzésekre való hajlam. Ezzel egyidejűleg az elektromos feszültség is kompenzálható. Hogy ez utóbbi milyen kellemetlen lehet, azt megtapasztalhatjuk telente, amikor a külső és a belső levegő egyaránt nagyon száraz. Ilyenkor fésülködés közben valósággal száll a hajunk, és a tárgyak úgy feltöltődnek elektromossággal, hogy megráznak minket, ha megérintjük őket. Ez az állapot azért alakul ki, mert a levegőben nagyon kevés a vízpára, és emiatt a tárgyak elektrosztatikusan feltöltődnek, majd kisülnek, és ez például komolyan károsíthatja a számítógépeket. Éppen ezért tanácsos megmérni a levegő nedvességtartalmát. Ideális esetben ez 40 és  60 százalék között van.

   

  A növények jótékony hatása csak akkor érvényesül, ha gondosan ápoljuk őket

   

  Ha élvezni akarjuk a növényeknek a szoba klímájára gyakorolt pozitív hatását, akkor tanácsos utánanéznünk, melyik növény mekkora mennyiségű vízpárát bocsát ki. Ma már léteznek olyan cégek, amelyek vállalják a lakás vagy az iroda szakszerű „bezöldítését”, és ezekkel az adatokkal is tisztában vannak. A legmodernebb megoldás, hogy nem egyenként helyezik el a virágokat, hanem üveggel körülvett pufferzónákat alakítanak ki. Itt a növények locsolása automatikusan történik, majd az öntözővíz 97 százaléka újra elpárolog. A növények által termelt párát központilag összegyűjtik, és speciális szerkezetek révén egyenletesen elosztják az egész térben. A fölösleges nedvességet pedig a szabadba vezetik ki. Mindezt nem feltétlenül szükséges az egész házra kiterjeszteni, egyetlen helyiségen belül is meg lehet oldani. Erre szolgál például az úgynevezett zöld fal, a növénybeültetés egy speciális formája, amely akár térelválasztóként is alkalmazható.

   

  Hogyan válasszuk ki a megfelelő növényeket?

  Vannak olyan növények, amelyek jól kiszűrik a káros anyagokat, míg mások kiváló szén-dioxid-megsemmisítő vagy légnedvesítő hatásukról ismertek. Fontos, hogy olyan növényt válaszszunk, amelyet szeretünk, mert ha nem tetszik, akkor a közérzetünket sem fogja javítani. A legtöbben azokat a növényeket kedvelik, amelyek nem burjánzanak el megállíthatatlanul. Arra is gondolni kell, hogy a szobanövények gondozást igényelnek: rendszeres öntözést, tápozást, portalanítást, időről időre a talaj cseréjét.

   

  Általánosságban véve elmondható, hogy a nagy levelű növények (például a szobahárs vagy a díszbanán) különösen alkalmasak a levegő nedvességtartalmának növelésére. A különféle páfrányok ezzel szemben a párás helyiségekben, például a fürdőszobában szabályozzák jól a páratartalmat. Mivel a szoba és az iroda levegője általában tartalmaz káros anyagokat, az ezek semlegesítésére való növények is nagyon hasznosak.

   

  Az üveggel körülvett zöld helyiség javítja az irodai klímát

   

  A lakásban vagy a munkahelyen elhelyezett zöld növények nemcsak dekoratívak, hanem fontos részei a berendezésnek, hiszen manapság aligha tudjuk elkerülni a levegőben lévő káros anyagokat. Ugyanakkor sokat tehetünk az egészségesebb klíma kialakításáért, amenynyiben igyekszünk ökológiai szempontokat figyelembe vevő termékeket választani, és nem használunk túl sok elektronikát. A szobanövények segítenek javítani a helyiség klímáját, és behozzák a természetet a négy fal közé. Ettől ugyan még nem fogjuk úgy érezni magunkat, mintha kint sétálnánk az erdőben, de a növények hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat otthon és az irodában egyaránt.

   

  A levegő méregtelenítésére bevált növények

  Sugárarália (Schefflera arboricola)

  Többek között lebontja a formaldehidet, és megtisztítja a cigarettafüstös levegőt. Világos helyre állítsuk, de a félárnyékot is eltűri. Hetente egyszer öntözzük, és ügyeljünk rá, hogy a cserepében ne álljon a víz.

   

  Márványos szobalián, Csüngő csokrosinda, Filodendron

  Márványos szobalián (Epipremnum pinnatum aureum)

  Szintén hatékonyan semlegesíti a formaldehidet, de a benzolt és a szén-dioxidot is. Nem szereti a direkt napfényt, télen pedig nyugalmi fázisban van. Ilyenkor ritkábban kell öntözni.

  Sárkányfa (Dracaena draco)

  Kedvelt növénye az irodáknak, és egy sor káros anyagot képes kiszűrni a levegőből, köztük a benzolt, a formaldehidet és a triklór-etilént, amely megtalálható többek között a favédő szerekben. Világos vagy félárnyékos helyet kedvel, és nagyon rosszul tűri a huzatot és a kiszáradást.

  Csüngő csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum comosum)

  Az első olyan szobanövények közé tartozik, amelyekről bebizonyították, hogy képes megtisztítani a levegőt. Megbízhatóan megköti a formaldehidet és a szén-monoxidot. Nem utolsósorban azért kedvelik, mert gyorsan nő, és nem bonyolult gondozni.

   

     

  Sugárarália, Kislevelű fikusz, Anyósnyelv

  Filodendron

  A fák barátjának is nevezik, mert természetes környezetükben bizonyos fajtái szívesen nőnek egy fa törzse körül. Lebontja az olyan káros anyagokat, mint a formaldehid és a benzol, és javítja a levegő nedvességtartalmát. Nem bírja a közvetlen napfényt és a huzatot, egyébként könnyen gondozható, hálás szobanövény.

  Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

  Az egyik legkedveltebb szobanövény. Kiválóan lebontja a levegőben található méreganyagokat, főként a formaldehidet. Rosszul tűri azonban a cserepében pangó vizet, a közvetlen huzatot és a direkt napfényt.

  Anyósnyelv (Sansevieria)

  Megbízható, éjszakánként aktív szén-monoxid- semlegesítő, ezért hálószobai növénynek is nevezik. Könnyű gondozni, hosszabb ideig kibírja öntözés nélkül, kevés fénnyel is megelégszik, ezért irodai növénynek is alkalmas. A levegő nedvességtartalmát javító szobanövények.

   

  Sárkányfa, Vízipálma, Díszbanán

  Szobai hárs

  Nagy, puha leveleinek köszönhetően gondoskodik róla, hogy a levegő nedvességtartalma ideális legyen. Gyorsan nő és szép virágokat hoz. Állítsuk világos helyre, öntözzük rendszeresen és tápoldatozzuk.

  Vízipálma (Cyperus alternifolius)

  Kiváló biológiai légtisztító, gyorsan nő, ha világos helyre állítjuk. Mivel mocsári növény, fontos, hogy a talaja mindig nedves legyen. Díszbanán Bár trópusi növény, a díszbanán nem kedveli a túlságosan nagy meleget. Világos helyre állítsuk, és öntözzük rendszeresen, de ne hagyjuk, hogy álljon alatta a víz. Ha ezt betartjuk, gyorsan nő, és kiválóan megtisztítja a levegőt.

  -nori-
  XVIII. évfolyam 4. szám

  Címkék: otthoni klíma, szobanövények

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.