Biokörnyezet

Virágzó terek

Lakás – Egészség – Feng shui

A virágzó szobanövények minden évszakban energiát adnak. A feng shui ősi kínai művészete elárulja, a különféle növények segítségével hogyan vihetünk új energiát életünk egyes területeire.


 

Valamennyi növény sajátos, önálló energetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért a lakáson belül ideális megoldást jelent a különféle szobanövények sokoldalú, kiegyensúlyozott elhelyezése. Ezzel az eltérő elemek, színek és formák olyan kellemes látványt nyújtó kombinációját kapjuk, amely a feng shui elmélete szerint nagy mennyiségű jótékony hatású energiáról gondoskodik, és a borúsabb napokat is felderíti.

 

A feng shui elvei ügyelnek az ablakok, ajtók, bútorok elrendezésére, a színek és képek kiválasztására, a növények elhelyezésére és még számos szempontra. Ezek az elemek ugyanis valamennyien befolyásolják a lakásban az életenergia minőségét, a csit. A harmónia, egészség és kellemes közérzet előfeltétele tudniillik a csi-energia szabad és akadálytalan áramlása.

 

 

Útmutató a lakásban a pozitív feng shuihoz

A feng shui azon a felismerésen alapul, hogy környezetünkkel folyamatos, kölcsönös kapcsolatban állunk, és hogy környezetünk nagy hatást gyakorol a fejlődésünkre. A túlságosan sok bútorral telezsúfolt lakás például fékezi a csi szabad áramlását, a sötét vagy nem gondozott helyiségek általánosságban véve gátolják a tér energiájának áramlását. A hosszú, egyenes folyosók vagy az egymással pontosan szemközt lévő ajtók és ablakok ezzel szemben fölöslegesen gyorsítják fel a csi-áramlást. A következmény pedig nyugtalanság és stressz lesz.

 

A partnerkapcsolat zóna kedvező elrendezését a párosan kitett tárgyak és a tüzes színű díszcserepek jelentik

 

Az energiaáramlás ideális iránya a körzés, hasonlóképpen a tájban harmonikusan folyó patakhoz. A lakás átrendezése a feng shui szakértő segítségével azonnal valami újat hoz az ott élők életébe. A lakás minden részének, minden zónájának megvan a maga speciális jelentése. Bizonyos életproblémák megoldását aktívan segítheti az egyes zónák tudatos átrendezése. Ebben a feladatban a szobanövényeknek kiemelt szerep jut, mivel ők a lakásban a pozitív feng shui útmutatói és segítői.

 

Minden egészséges növény elsősorban a természet buja növekedését és erőteljes elevenségét jelképezi. Éppen ezért optimális, ha sok egészséges növényt helyezünk el a lakás különböző pontjain, főként ott, ahol gondoskodni tudunk a fejlődésükről. Ha a növények láthatólag jól érzik magukat, akkor különösen kedvező kisugárzást biztosítanak.

 

 

A növények a fémből készült tárgyak erősítik a segítőkész barátok baguazónáját

 

Ezzel szemben a haldokló szobanövényeknek ellentétes hatásuk van, legyengült csi-jük és bánatos külsejük negatívan befolyásolja a környezet energiáját. Ezen kívül szomorú látványuk azt a bizonytalan érzést kelti a szemlélőben, hogy valami nincs rendben.

 

 

A megfelelő helyre helyezve a növények és a jól kiválasztott tárgyak növelik a helyiség energiáját

 

Ilyenkor a bagua energiahálója ad felvilágosítást: ha az érintett növény például a partnerkapcsolat-zónában található, akkor a következő kérdések adódnak: "Vajon a növény egy bizonyos személyre vagy egy jelentőségteljes helyzetre emlékeztet engem?", vagy "Mi változott meg az utóbbi időben a partnerkapcsolatomban?", vagy "Várható-e esetleg küszöbönálló változás a kapcsolatomban?"

 

 

Virágzáskor kibontakozik a maximális életerő

A növények aktuális helyüktől, öntözésüktől és tápszerezésüktől függetlenül minden hangulatra reagáLnak. Eddig még fel nem derített módon rendkívül érzékenyen reagáLnak a belső összefüggésekre, és közvetlen kapcsolatban állnak az emberekkel és szituációkkal. Ennek megfelelően a már fennálló vagy éppen lejátszódó változásokat ugyanúgy visszatükrözik, mint az emberek közötti feszültségeket.

 

 

A szobahárs ideális megoldás a karrierzónában

 

A növényekre minden évszakban szükségünk van, de főként télen, amely a mi éghajlatunkon hideg és sötét. Ilyenkor különösen sok virággal kellene díszítenünk a lakásunkat, hogy hozzájussunk a megfelelő mennyiségű energiához. Egy erőteljesen nyíló amarillisz például a hideg évszakban is gondoskodik az olyannyira nélkülözhetetlen tűzenergiáról. Az amarillisz a legjobban a hírnév zónába illik, de a karrier és a taj-csi (a központ) zónák kivételével minden egyes területen erőt és energiát sugároz. A legjobb hatást akkor érjük el, ha hosszan hagyjuk virágozni. De hasonló jótékony befolyást gyakorol környezetünkre az azálea, a primula, a kamélia, míg a hálószobába a "szerelmi növényként" ismert, narancssárgán viruló klívia való.

 

 

Az ideális bagua-növények

Íme néhány szobanövény, amely alkalmas az egyes bagua-zónák energiájának aktivizálására:

 

• Karrierzóna: • Gyerekekzóna:
Szobahárs Szobai azálea
Levendula Primula
Gloxínia Kúszó filodendron
Zöldliliom Ibolya
Madárfészekpáfrány Kislevelű fikusz
  Afrikai ibolya
• Gazdagságzóna:  
Páfrány • Partnerkapcsolatzóna:
Hortenzia Egynyári rózsás meténg
Klívia Kanári sárkányfa
Őszi napfényvirág Könnyező pálma
Kroton Hamvaska
Pompás kutyatej Filodendron
Lantlevelű fikusz  
  • Segítőkész barátok zóna:
• Taj-csi zóna: Szobai azálea
Kanári sárkányfa Primula
Könnyező pálma Kúszó filodendron
Hamvaska Afrikai ibolya
  Kislevelű fikusz
• Tudászóna: Ibolya
Kanári sárkányfa  
Könnyező pálma • Hírnévzóna:
Ham vas ka Koronás liliom
  Virginiai csucsóka
• Családzóna: Amarillisz
Törpenebáncsvirág Flamingóvirág
Pafárny Díszananász
Hortenzia Szégyenlősvirág
Klívia Bromélia
Kroton  
Pompás kutyatej  
Lantlevelű fikusz  

 

Így energetizáljuk a bagua-zónákat

Az egészséges és erőteljes növények ideális módon, ámde egyszerűen energetizálják a gyengébb bagua-területeket. A bagua valamennyi lakóterülethez meghatározott jelentést rendel hozzá, nagyjából úgy, ahogyan a testünkben minden szervnek megvan a maga feladata. A baguát mindig úgy fektessük le, hogy az alapvonal a tudás, a karrier és a segítőkész barátok zónával annál a falnál legyen, ahol a bejárati ajtó található. Ez ugyanis a csi „szája”, és a további energiaelosztás szabályozója. Ha a lakás többszintes, akkor mindig a lépcső számít bejáratnak. A többajtós szobáknál pedig az az ajtó, amelyiket a legtöbbet használjuk.

 

A bagua segítségével kilenc területre oszthatjuk a lakást

 

Alapszabályként az áll, hogy minél szabálytalanabb a lakás alaprajza, annál dinamikusabb és mozgalmasabb a benne lakók élete. Az a mód, ahogyan a helyiségeket kialakítjuk, illetve lakásunk alaprajza szimbolikus felvilágosítást ad a személyiségünkről. A bagua nyolc külső mezője életünk fontos területeit jelképezi: a gyerek-, partnerkapcsolat- és karrier- (hivatás, életút) zónák megmutatják, mi a helyzet életünk egyes területeivel. A további zónák is árulkodó neveket viselnek: segítőkész barátok, tudás, hírnév (vagy tekintély), központ (taj-csi), gazdagság (vagy teljesség) és család. Döntő, hogy valamennyi zónában megfelelő mennyiségű csi, azaz életenergia áramoljon. Az ideális lakásban mind a kilenc zóna tökéletesen rendelkezésre áll, vagyis a legkedvezőbb alaprajz a négyszög vagy a téglalap. Ugyanakkor a szabálytalan alaprajzú lakásban is lehetséges egyensúlyt teremteni.

tgym
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: feng shui, virág

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.