Biológiai fogászat

A szék mellett: Dr. Csiszár Róbert - biológiai fogászati tanácsai

„A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ”


Tisztelt Doktor Úr!

 

Hónapok óta vannak panaszaim. Az Önök tesztjében – biodent.hu – szereplő panaszok 80-90 százaléka. Főként látás-, hallászavar, szédülés, zsibbadás, izomfájdalmak, nyálkahártya-gyulladás, elektromos íz érzése a szájban. Voltam kivizsgáláson, az összes laborleletem normális, de nem érzem jól magamat. 12 amalgámtömésem van. Ezek szerint ezeket ki kéne cserélni nem fém tömésekre. Olvastam, hogy ilyenkor a méregtelenítés is fontos, és hogy nem lehet egyszerre kicserélni az összes tömést. Méregtelenítés alatt mit kell érteni, elég egy általános léböjtkúra, gyógyteákkal? Köszönettel várom válaszát.

 

T. Ágnes

 

 

Kedves Ágnes!

 

Sok mindent kérdez, megpróbálok mindenre válaszolni, de lehet, hogy a téma a következő lapszámba is átcsúszik.

 

A tünetei tipikusnak mondhatók, bár ez nem tudom, mennyire nyugtatja meg Önt. Az első tudományos vizsgálatokat az amalgámtömések lehetséges toxicitásáról Alfred Stock kémikus professzor végezte 1926-ban! Összefoglaló véleményét érdemes szó szerint idézni, már csak a tünetek egyezése miatt is: „A fogászatnak az amalgámról mint tömőanyagról teljesen, vagy legalábbis ahol csak lehet, le kellene mondania. Nem kétséges, hogy sok tünet, mint fáradékonyság, kedvetlenség, ingerültség, fejfájás, szédülés, feledékenység, szájüregi gyulladások, hasmenés, étvágytalanság, krónikus köhögés és hurut, némelykor a higany által okozott, mely a testbe az amalgámtömésekből jut be, ugyan kismennyiségben, de tartósan. Az orvosoknak komolyabb figyelmet kellene erre szentelniük.”

 

Ezt a tünetegyüttest nevezzük mikromerkurializmusnak – alacsony higanykoncentráció okozta tartós mérgezésnek. Ennek az összesített tesztlapját töltötte ki.

 

Egyre több nyugati szerző szerint az elsődleges károsító tényező a „belső környezetszenynyezés”, az egészséges bélflóra és az immunrendszer zavarmentes állapota pedig az egészség biztosítéka. A belső környezetszenynyezés egyik lehetséges forrása a tartósan szájüregbe épített anyagok, így az amalgám alkotórészeinek – oldódás, ionizáció, vegyi lebomlás, diffúzió, elektromágneses viszonyok megváltozása stb. révén – szervezetbe kerülése.

 

A károsító folyamatok következményei lehetnek; a száj- és a bélflóra károsodása, a bélnyálkahártya károsodása, a bélnyálkahártya alatt elhelyezkedő, a felszívódásért és az immunitásért felelős szövetek károsodása.

 

 

„A fogászati amalgám nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, ólommal, rézzel, cinkkel és ezüsttel. Ezek a fogorvost, az asszisztenst és a beteget egyaránt károsítják.

 

Az általános populáció főleg a fogászati tömésekből fertőződik higannyal.

 

A higany a tömésekből is kioldódik, mégpedig higanygőzként. A higanygőz vagy a szervetlen higany főleg a vesékben rakódik le. Az állatkísérletekben a test mérgezettségének 50-90%-át teszik ki. Ugyanakkor a májban, az agyban, a belső elválasztású mirigyekben és a tápcsatorna valamennyi szakaszában előfordul. A higanygőz belélegzése, a szájban a meleg étel hatására oldódó tömésekből, a legfőbb elemihigany-beviteli forrás. Ennek kb. 80%-át megtartja a szervezet.” A részleteket a WHO genfi, 1991-es állásfoglalásából emeltem ki.

 

A „nehézfém-mentesítésben” vagy „méregtelenítésben”, a higany negatív hatásainak kivédésében központi szerepet játszik a szelén.

 

A szerves kötésben lévő szelén az egyik legfontosabb, a nehézfémeket és a szabad gyököket hatástalanítani képes vegyület. Ezért kell minden esetben, ha felmerül a nehézfémterhelés lehetősége, a méregtelenítés alatt 100-150 mikrogr/nap szerves szelént szedni, a tömések cseréje alatt és a befejezés után is még 2-3 hónapig. Erre a célra már több hasonló készítmény van forgalomban.

 

A szelén-nyomelem hatásait a WHO 13 országban lefolytatott felmérései alapján érdemes áttekintenünk:

 

• az öregedési folyamatokat lassítja,

• a sejtkárosodásokat csökkenti,

• a rákos betegségek iránti hajlandóságot csökkenti,

• méregtelenít a nehézfémektől (higany, kadmium, ólom),

• csökkenti a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát,

• segít elhárítani a szabad gyökök támadását (dohányzás, élelmiszer-ipari konzerváló- és adalékanyagok, gyógyszerlebomlás),

• fokozza a vitamintranszportot a sejtfalon keresztül,

• erősíti és védi a májat,

• reuma és ízületi betegségek kezelésében nélkülözhetetlen,

• immunstimuláló hatása van,

• az allergizáló hatást csökkenti.

 

A nehézfémek – higany, ólom, kadmium – okozta mérgezés, mely a szelénkoncentrációt csökkenti, ugyanezen folyamatokra hat, természetesen ellenkező előjelű hatásokat eredményezve.

 

A méregtelenítési előírásokat, javaslatokat a következő lapszámban folytatom.

 

Üdvözlettel, jó egészséget kíván,

Dr. Csiszár Róbert
IX. évfolyam 11. szám

Címkék: biológiai fogászat

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.