Biológiai fogászat

Csípőízületi fájdalmak

A szék mellett... Dr. Csiszár Róbert biológiai fogászati tanácsai

„A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ.”


Tisztelt Doktor Úr!

 

Kezembe akadt egy akupunktúra könyv, és abban azt olvastam, hogy a csípőízület fájhat ízületi kopás nélkül is. Nekem is szinte állandó fájdalmaim vannak, gyakran már sántítok, a vizsgálatok szerint a csípőízületem tulajdonképpen ép, és fájdalomcsillapítókat javasoltak. A fogaimmal is rengeteg problémám volt, van. Vannak hídjaim, amalgámmal tömött fogaim és az első-felső 6 fogam egy kivétellel kiidegeltek. Lehetnek-e a fogaim a csípőfájdalmaim hátterében?

 

Üdvözlettel: S.-né B. Mária

 

 

Kedves Mária!

 

Lehetnek. A hidak is, az amalgám is, a szájban lévő fémek elektromos tevékenysége is, a gyökértömések is. A mozgásszervi betegségek hátterében gyakran fellelhető a fogászati összefüggés. Ezeket a folyamatokat három betegségcsoport befolyásolja:

 

* A gócos fogak direkt és indirekt „távol hatásai”. Ezek közül az elsőt szokták - a góckeresés alkalmával - vizsgálni. A gócos fogak lehetnek az elhalt gyökerek, a rossz gyökértömések, az ún. granulómák (gennyes tasakok), a ciszták. Az indirekt hatás az akupunktúrás meridiánokon keresztül valósul meg és gyakorlatilag az adott meridián lefutása mentén, bárhol okozhat fájdalmas folyamatokat, ok nélküli gyulladásokat.

 

* Az amalgámtömésekből származó higany és a levegőszennyezésből a tüdőbe kerülő ólom, kadmium vándorlása és lerakódása az ízületekben. Sok esetben ez az oka az anatómiai elváltozások nélküli ízületi fájdalmaknak.

 

* A fogfolyamatok direkt hatása az egyes ízületekre, izmokra, csigolyaszelvényekre (a gerincről majd legközelebb), szintén az akupunktúrás meridiánok révén. Ebbe a csoportba tartoznak a fogágy betegségei - gyulladásai, a fogágy sorvadása és a szájban lévő fémekből eredő elektromos feszültségek. Ez utóbbiak, ha az 50-60 mV-os értéket meghaladják, kórosnak tekinthetők.

 

Ugyanakkor a folyamatok nem egyirányúak, nem csak a szájüreg felől okozhatnak elváltozásokat, hanem a hatás „visszafelé” is működhet; egyes belső szervi betegségeknél, izomfolyamatoknál, ízületi gyulladásoknál, a szájüregi nyálkahártyán gyulladásos folyamatok léphetnek fel, vagy fogfájdalmak, fogérzékenységek jelentkezhetnek. A fogak, azok nyálkahártyája (az íny) és fogat körülvevő szövetek funkcionális egységet képeznek, ez az úgynevezett „odonton”, és ez a virtuális szöveti struktúra áll kapcsolatban az akupunktúrás csatornákkal.

 

Mivel az egyes fogak, fogcsoportok meghatározott meridiánpárokhoz kapcsolódnak, pontosan ismerjük az egyes szájüregi területekhez tartozó testfelületeket, ízületeket, régiókat. Ezeken az adott meridián fő csatornája áthalad, vagy egy mellékágat ad le. A fogcsoportokra vonatkozó leggyakoribb ortopédiai betegségek a következők:

 

Metszőfogak: - láb és térd hátsó része, csípő.

Szemfogak: - láb belső oldala, térd, csípőízület.

Felső kisőrlők, alsó nagyőrlők: - váll, könyök, kar, alkar - kéz külső oldala.

Felső nagyőrlők, alsó kisőrlők: - alsó végtag elülső felszíne, térd elöl kétoldalt.

Bölcsességfogak: - nyak, váll, kar oldalsó része - fájdalom.

 

Mint láthatja, a csípőízületi problémák kétszer is érintettek. A metszőfogakhoz tartozó akupunktúrás meridiánok, csatornák közül az ún. húgyhólyag-meridián, a szemfogaktól pedig az epemeridián adnak ágakat a csípőízülethez.

 

Ezeknek a rendszereknek az ismeretében nyilvánvaló, hogy minden krónikus fogfolyamat állandó terhelést jelent az adott akupunktúrás körben, és ennek távol hatásai megjelenhetnek ortopédiai betegségek formájában is. Sokszor a makacs, nehezen gyógyítható ízületi betegségek hátterében egy gócos fog, egy hibás gyökértömés, egy visszamaradt foggyökér, egy krónikus ínygyulladás, egy hibás korona vagy híd, egy magas feszültségű fémpótlás, egy idült ideggyulladás áll.

 

Mi lehet ilyen esetekben a megoldás? Először is mindig ki kell zárni a szervi eredetet, vagyis mint az Ön esetében, a negatív ortopédiai lelet ismeretében kell megnézni az egyéb lehetséges okokat. Egy szájüregi állapotfelmérés és elektromos mérés után kezelési tervet kell készíteni és a szükséges beavatkozásokat el kell végezni. Ezek lehetnek: a gócos fogak eltávolítása, az amalgámtömések és a fém fogpótlások cseréje, kiegészítve a szükséges gyógyszeres-homeopátiás kezelésekkel.

 

Üdvözlettel, jó egészséget kíván,

Dr. Csiszár Róbert
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: biológiai fogászat, csípőízület, fájdalmak

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.