Biológiai fogászat

Higany 3. - A mérgezés tünetei

A szék mellett... - Dr. Csiszár Róbert biológiai fogászati tanácsai

„A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ.”


Tisztelt Doktor Úr!

Munkám napi 8-10 órában a számítógépekhez köt. Először arra gyanakodtam, hogy a fokozatosan kialakuló tüneteim: émelygés, vérnyomás-ingadozás, időnként szapora pulzus, verejtékezés, kéz-, lábzsibbadások, depressziós hangulatok a monitorsugárzás következményei. Ezért egy éve már lapos monitort használok, rendszeresen tornászom, és próbálok egészségesebben étkezni, de a tünetek egyre rosszabbak. A belgyógyász nem talált semmit, azt javasolta, forduljak pszichiáterhez. Az interneten találtam rá a biodent.hu honlapra, és a „nehézfémterhelésteszt” eredménye 42% lett, valóban van 4 vagy 5 amalgámmal tömött fogam, és a tünetek kb. akkor kezdődtek, mikor az utolsó higanyos tömést kaptam.

 

K. Gábor

 

 

Kedves Gábor!

 

A 42% valóban magas érték. A „nehézfémterhelés-teszt” működéséhez tudni kell, hogy a higany-, ólom-, kadmium mérgezés tünetegyüttesét jelenti, de statisztikailag a higanymérgezés súlyozottan jelentkezik - az online kiértékelő programban - százalékban jelezve a mérgezés valószínűsíthető mértékét. Hasonló értékeket fog mutatni egy amalgámtömésekkel terhelt beteg, mint egy amalgámmentes, de egy kipufogógázban rendszeresen forgalmat irányító rendőr vagy egy - napi 5-10 amalgámtömést eltávolító - fogorvos is.

 

 

Higanymérgezés

A tüneteket több csoportra lehet osztani aszerint, hogy melyik szervrendszer terhelése dominál, mennyire „mély” a mérgezés, jelentkeznek-e idegrendszeri tünetek, mennyire sérült a test természetes méregtelenítési funkciója. A következő idézetek a WHO (Egészségügyi Világszervezet - 1991, Genf*) anyagából származnak:

 

Amalgámtömésekből származó higanykoncentráció a testszövetekben, kísérleti állatoknál, a tömés után 29 nappal (Hahn)

 

ng Hg/g / nanogramm / higany/gr birka majom
teljes vér    9,0 5,8
vizelet    4,7 17,7
vázizomzat 10,1 1,9
áll csontok 318,2 7756,1
gyomor 929,0 18,4
vékonybél 28,0 68,9
vastagbél 63,1 983,1
epe 19,3 243,1
széklet       4489,3 3490,2
vese  7438,0 3053,5
     

Idézet a tanulmányból: „A higanygőz vagy a szervetlen higany főleg a vesékben rakódik le. Az állatkísérletekben a test mérgezettségének 50-90%-át teszi ki. A belélegzett higanygőz 80%-át megtartja az emberi test. A vörösvértestből a vérplazmába oldódás aránya az embernél magasabb, mint az állatoknál. Az anya szervezetében lévő higany egy része a magzatba megy át.” (1.7. Human exposure - WHO)

 

1991-ben az Egészségügyi Világszervezet orvosszakértői megállapították, hogy az általános populáció higanyfelvételének legnagyobb része a fogtöméseiből jön létre. A fogászatban alkalmazott amalgám 50%-a higany, mely a tömésekből a rágás, az oldódás, az ionizáció hatására folyamatosan felszabadul, és a szervezet legkülönbözőbb részeiben (a bélrendszertől a csontokig) lerakódva helyi és általános tüneteket, működészavarokat okoz.

 

A leggyakoribb higanymérgezéses tünetek: fejfájás, általános gyengeség, alvászavar, koncentrációcsökkenés, kimerültség, felső légúti hurutok, gyomor- és bélpanaszok, hízási hajlam, allergiás tünetek megjelenése, ellenállóképesség csökkenése, szédülés, hallás-látás zavar, szapora szívverés, zsibbadás, remegés stb. A tünetek egy része - főleg az idegrendszeri jellegűek - valóban hasonlítanak a tartós „elektroszmog” által kiváltottakhoz. De míg az utóbbiak az elektromos terhelés megszüntetésével elmúlnak, a higanymérgezés által okozottak megszűnését csak a higanyt tartalmazó fémtömések eltávolításától és a méregtelenítéstől várhatjuk.

 

Legközelebb a fogorvosok és a fogászati asszisztensek higany okozta munkahelyi ártalmaival és a méregtelenítéssel foglalkozunk.

 

Üdvözlettel, jó egészséget kíván,

Dr. Csiszár Róbert
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: biológiai fogászat, higany

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.