Biológiai fogászat

Homeopátia a fogászatban – A biológiai fogászat alappillérei

Komplementer orvoslás - biológiai fogorvoslás IV. rész

A sorozattal a biológiai fogorvoslás teljes területét szeretnénk bemutatni, részletesen kitérve az egyes tudományterületekre, az alternatív orvoslás kapcsolódási pontjaira, a legújabb diagnosztikus és terápiás ismeretekre. Célunk, hogy az érdeklődő olvasók és a szakemberek is pontos információkhoz jussanak, akár munkájukhoz, akár személyes problémájuk megoldásához várnak segítséget.  


 

Homeopátiás anamnézis

A homeopátiában az anamnézis, a diagnózis és a kezelés szerves egységet képez azáltal, hogy a homeopátiás diagnózis és a leendő gyógyszer nem képzelhető el egymás nélkül. Az anamnézis mindenre kiterjed, ami a beteggel kapcsolatos, akár lényegesnek tűnik, akár alárendelt szerepű. A hangsúly nem egy-egy betegségen van, hanem a betegen, minden testi és lelki adottságával és panaszával, környezetével, életkörülményeivel, szokásaival. Az első anamnézis felvétele mindig időigényes. Az összegyűjtött és rendszerbe foglalt (hierarchizálás) tünetekhez választja az orvos a tünetileg hasonló szert, a hasonszert (simile remedium). 

 

A homeopátiás kezelés hatásossága

Egy adott kezelés hatásosságát az allopátiában, vagyis a hagyományos gyógyszertanban a nagy esetszámra vonatkozó, statisztikailag értékelt eredmények határozzák meg. Azáltal, hogy a homeopátia nem a betegséget, hanem a beteget kezeli, a kezelés eredménye nehezen értékelhető a hagyományos klinikai farmakológia módszerei alapján. A homeopátiás kezelés eredményessége még azért is nehezen számszerűsíthető, mert a szakosodott klinikák, szanatóriumok, kórházi osztályok általában nem fogadják el a kettős vakpróbaként ismert módszert, mert nem akarják megfosztani a kontrollcsoportot a gyógyszeres kezelés és a gyógyulás lehetőségétől.

 

A homeopátia az idők folyamán már mindenfajta jelzőt kapott; placébóterápia, pszichoterápia, de a csecsemők és az állatok kezelésében elért eredmények a leghangosabb kételkedőket is elbizonytalanították.

 

 

A homeopatikumok mellékhatásai

A homeopátia fő előnye, hogy nem okozhat gyógyszerártalmat. A homeopátiás kezelés során is jelentkezhetnek mellékhatások, de ezek múló jellegűek és esetleges fellépésük miatt a kezelést általában nem kell abbahagyni. A kezelés első napjaiban a beteg panaszai fokozódhatnak, ez annak a jele, hogy az enyhe inger – amit a homeopatikum jelent – hatására a szervezet erőteljesen reagál, tehát a megfelelő szert választottuk.

 

 

Indikációk és határok

A homeopátia alkalmazása javallott a legtöbb olyan betegség esetén, melyek a körzeti-családi orvosok mindennapos munkájának fő részét alkotják (lásd részletesen az előző cikkben). A homeopátiás kezelés eredményeire akkor számíthatunk, ha a szervezetnek van kellő tartaléka ahhoz, hogy válaszoljon, reagáljon a homeopátiás szer kiváltotta ingerre. Tehát az immunrendszernek bizonyos mértékig működőképesnek kell lennie. Vannak az orvoslásnak olyan területei, ahol nagy a valószínűsége annak, hogy a homeopátiás kezelés eredményes lehet. Ilyen a konkrét okra vissza nem vezethető krónikus fájdalom tünetegyüttes, a psycho-vegetatív-szomatoform (testi tünetek is) tünetegyüttesek, az idült fáradtság, a szorongás, a szédülés, a fülzúgás stb.

 

 

Az alkalmazás határai, vagyis ahol nem célszerű homeopátiás kezelést alkalmazni:

• valamely betegség különösen súlyos formája,

• akut életveszély,

• daganatos betegségek,

• minden olyan betegségnél, amelynek specifikus, biztosan ható gyógyszere van.

 

Így a homeopátián kívül eső betegségek például: tbc, vérhas, malária, akut vakbélgyulladás stb.

 

Összefoglalásként kimondható, hogy bizonyos esetekben a homeopátia lehet az átütő erejű terápia. Más esetekben kiegészítő terápiaként jöhet szóba, és megint más esetekben kontraindikált, nem javasolt.

 

 

Fogászati homeopátia

A fogorvoslás területén kifejezetten javasolt a homeopátiás szerek alkalmazása az akut és krónikus gyulladással és fájdalommal járó kórképekben, valamint a fogászati beavatkozások elő- és utókezelésében. Leggyakrabban az úgynevezett bevált indikációk szerint választunk gyógyszert, de a homeopátiás szer alkalmazásával soha nem helyettesíthető a fogászati kezelés.

 

Általános szabály a homeopátiában, ez a fogászatra is vonatkozik, hogy tüneti szerekkel az akut betegségek gyógyítása, a krónikus betegségek tünetmentesítése érhető el, míg krónikus betegségek gyógyításához ún. alkati szereket kell adnunk. Az alkati szer kiválasztása nem lehet rutinszerű, és homeopátiás jártasságot igényel. A fogászat, szájsebészet területén használt homeopátiás szereket a következőképen csoportosíthatjuk:

 

1. Tüneti kezelés – bevált indikációk szerint

A leggyakoribb, idetartozó kórképek: vérzés, fájdalom, injekciós szövődmény, sebészeti beavatkozás, duzzanattal járó kórképek, szájzár, gyulladások, gennyesedések, tályogok, sipolyok, előtörő bölcsességfog körüli gyulladások, szájnyálkahártya és nyelv gyulladásai, afta, herpesz, fogzás, szorongás, félelem. 


 

Általános szabály, hogy inkább alacsony vagy közepes potenciában gyakran ismételve adjuk, de ha kifejezetten egybevág a hasonlóság (a szer tünetei és a beteg tünetei szinte azonosak, érvényesül a simile-szabály), lehet magasabb potenciában, viszont ritkábban ismételve. A leggyakrabban használt szerek:

 

Arnica – vérzéscsillapító, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, rutinszerűen alkalmazott szer, tömés utáni fájdalom esetében is hatásos.

Hypericum – nagy fájdalom, elsősorban az érzőidegekre hat.

Gelsemium, Aconit, Argentum nitricum – félelem, remegés, a drukk legfontosabb szerei.

Ruta, Symphytum – csonthártya-érintettség, pl. injekciós szövődmény, csontműtét után.

Belladonna – akut gyulladás, lüktető fájdalom, kivörösödés, láz.

Hepar sulphuris – akut gennyesedés, tályog.

Silicea – krónikus, visszatérő gyulladások, sipolyok.

 

2. Alkati kezelés

Közös jellemzőjük, hogy inkább krónikus esetekben, krónikus betegségeknél használjuk a szereket többnyire magas potenciában, ritkán ismételve, a tünetek változásának függvényében. Alkati, ún. konstitucionális kórképek például:

• ideggyulladások, idegbénulások, neuralgiák az arc-fej területén,

• állkapocs-ízületi kórképek,

• fogzás, fogelőtörési problémák,

• szuvasodási hajlam,

• fogágybetegségek,

• amalgám-nehézfém terhelt beteg méregtelenítése (a későbbiekben részletesen).

 

3. Lokális szerek alkalmazása

Általában oldatok, krémek rendelői vagy otthoni használatra. Lehet közvetlenül az elváltozás helyén vagy pedig szájöblögetőként alkalmazni, pl.:

Calendula – hámképző, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, sebgyógyulást serkentő hatású.

Propolis – gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású.

Berberis – szájüregi gombás folyamatok kiegészítő kezelése.

 

Részletesebben a következő betegségcsoportokat tekintjük át: fogzási problémák, fogfájdalmak, gyulladások. 

 

Fogzási problémák

A tejfogak áttörésének folyamatát nevezzük fogzásnak. Ez általában 6 hónapos kor körül kezdődik és a 3. év végéig tart. Sok babánál csak az első fogak megjelenése okoz problémát, és a következő fogak áttörése – a helyi ínypirosodáson és hangulatváltozáson kívül – nem okoz tüneteket. Ugyanakkor jó néhány kisgyerek és szüleik életét megkeseríti a fájdalmas íny, az ingerlékenység, az éjszakai nem alvás, a hasmenés. A fogzási problémák megoldására az egyik leggyakrabban alkalmazott szer a Chamomilla, de sok csecsemőnek nem alkalmas. A tünetek gondos megfigyelése és mérlegelése segít a megfelelő szer kiválasztásában. Néhány általános szempont a homeopátiás szerek alkalmazására:

 

 

Chamomilla – ha a fogzás ingerlékenységgel jár (ez nagyon igénybe veszi a környezetét), az arcnak csak egyik fele piros, hideg borogatásra a tünetek javulnak, melegre rosszabbodnak, és inkább éjjel jelentkeznek, a sírás éles, hangos, csak az nyugtatja meg a kisbabát, ha felveszik, hasmenés kíséri, általában spenótszínű. Adagolás: D30 félóránként (vagy gyakrabban 5-10 percenként – D6-D12) 1-1 golyócska, max. 6-8 adag.

 

Belladonna – ha az egész arc forró és piros, sokat iszik, melegre javul és lefekvéskor jelentkezik, ha felül vagy felkel a gyerek, a tünetek csökkennek. A láz is felszökhet. Gyakran aktív és a láz ellenére sem elesett. Adagolás: D30 félóránként (vagy gyakrabban 5-10 percenként – D6-D12) 1-1 golyócska, max. 6-8 adag.

 

Aconit – ha lázas, zöldes, vizes hasmenés és hányinger is lehet, ha nyugtalan és sír, sokat iszik, melegre rosszabbodik, az ablak kinyitására, friss levegőre, alvástól javul. Adagolás: D30 félóránként (vagy gyakrabban 5-10 percenként – D6-D12) 1-1 golyócska, max. 6-8 adag.

 

Arsenicum alb. – ha lázas és kimerült, kevés szagtalan hasmenés is lehet, a fej meleg, a végtagok fáznak és fájnak (ezeket melegen, szárazon kell borogatni), éjfél után jelentkezik, hideg italok hatására rosszabbodik. Adagolás: D6-D12 félóránként vagy gyakrabban 1-1 golyócska, max. 10 adag.

 

Magnesium phos. – ha bélgörcsök jelentkeznek, a has puffadt, melegre vagy meleg fürdő után a tünetek javulnak, éjszaka, hidegre vagy a jobb oldalán fekve a tünetek rosszabbodnak. Adagolás: D6 vagy D12, 5-10 percenként 1-1 golyócska, max. 10 adag.

 

Calcium carb. – a gyerek szomorú, indítékszegény, savanyúan izzad, nedves a párna, savanyú a széklet, hidegre rosszabbodik az állapota. Adagolás: D30 félóránként (vagy gyakrabban 5-10 percenként – D6-D12) 1-1 golyócska, max. 6-8 adag.

 

Cina (kina) – a tünetek nagyon hasonlóak a Chamomillánál leírtakhoz, a csecsemő nagyon izgatott, állandóan fel kell venni, ringatni kell, folyamatosan mozog, arca izzó vörös, sokszor szintén csak az egyik oldalon. Adagolás: D30 óránként 2-3 golyócska.

 

Kreosotum – a tünetek nagyon hasonlóak a Chamomillánál és a Cinánál leírtakhoz, nagyon nyugtalan, a hasmenéses széklet maró és erősen bűzös, a végbél környéke vérbő és felmaródott, az íny kékesen duzzadt. Jellegzetes tünet, hogy az áttört fogak gyorsan szuvasodnak vagy fekete foltosak. Adagolás: D30 négyóránként 2-3 golyócska.

 

 

Rheum – a csecsemő nagyon erősen savanyú szagú, a hasmenéses széklet is savanyú és maró, nagyon nyugtalan és nyűgös. Adagolás: D30 naponta háromszor 2-3 golyócska.

 

Silicea – a baba székrekedésre hajlamos és a fogai is nehezen törnek elő, gyakori a lázas hörghurut, panaszosan, beletörődötten sír, nem ingerlékeny. Adagolás: D30 naponta háromszor 2-3 golyócska.

 

Mercurius solub. – a nyelv duzzadt, ha vannak fogak, azok benyomata a nyelv szélén megmarad, a fogzást erős nyáladzás és szájszag kíséri, a forró és hideg ételek is rosszabbodást eredményeznek, az ágymelegre is rosszabbodnak a tünetek. Adagolás: D6 vagy D12, 5-10 percenként 1-1 golyócska, max. 10 adag.

 

Fontos! Ha a baba hány vagy hasmenése van, sápadt és gyenge, azonnal hívjunk orvost.

 

 

Fogfájdalom

Belladonna – lüktető, égő, fogidegfájdalom.

Mercurius solubilis – koronai szuvasodások, nyálzás, tömés utáni érzékenység, fémes szájíz.

Aconit – hideg hatására kiváltódó fájdalom.

Magnesium carbonicum – bölcsességfog- és neuralgiás jellegű fogidegfájdalom.

Aconitum – heves, hirtelen jelentkező fájdalom.

Belladonna – hirtelen kezdődő és véget érő fájdalom, nagyon szomjas a beteg, a bőr fényes, vörös, legkisebb érintést sem tűri.

Arsenicum album – száraz száj, a beteg forró vizet kortyolgat, gyenge, betegsége miatt aggódó, szájbűz jellemzi.

Hepar sulphuris – a legkisebb fájdalomra elájul, gyengeség-, „puhaság”-érzet, szúró, döfő fájdalom.

Mezereum – a beteg túl hosszúnak érzi a fogát hideg levegőn, valamivel érintkezve a fájdalom fokozódik, étkezéskor enyhül.

Staphysagria – nagyon érzékeny fogak, fájdalom foghúzás után, rosszabbodás terhesség alatt, éjjel, pihenéskor.

Conchiolium – érintésre érzékeny fogak, csontfolyamatok, sérülések, húzások után.

Chamomilla, és Coffea cruda – repülőgépen a nyomáscsökkenésre jelentkező fogfájdalom.

 

 

Gyulladásos kórképek

Belladonna – hirtelen, lüktető fájdalom, kipirosodás, a beteg izgatott, szomjas, érintésre, nyomásra, mozgásra rosszabbodik az állapota.

 

Hepar sulphuris – érintésre, hidegre érzékeny, szúró fájdalom, enyhe gennyes duzzanat, kezdeti stádiumban alacsony potenciában, a genny kiürülését segíti, magas potenciában összehúzódást okoz és bent tartja a gennyet.

 

Silicea – hosszan tartó gennyesedések, nyirokcsomó-duzzanat, reggeli szájbűz, ínygyulladás, szájsarokgyulladás, fogtályog.

 

Mercurius solubilis – lepedékes szivacsos nyelv, fogbenyomatokkal, nyálzás, szájbűz, éjjeli rosszabbodás, szomjúság, nagyon érzékeny minden hőhatásra, rágásra, lüktető, elviselhetetlen fájdalom.

 

Pyrogenium – a beteg lázas, a fog gennyes vagy genny ürül belőle.

Dr. Csiszár Róbert
XIII. évfolyam 4. szám

Címkék: biológiai fogászat, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.