Biológiai fogászat

Mikrorendszerek 4. - A biológiai fogászat alappillérei

Komplementer orvoslás – biológiai fogorvoslás VIII. rész

A sorozattal a biológiai fogorvoslás teljes területét szeretnénk bemutatni, részletesen kitérve az egyes tudományterületekre, az alternatív orvoslás kapcsolódási pontjaira, a legújabb diagnosztikus és terápiás ismeretekre. Célunk, hogy az érdeklődő olvasók és a szakemberek is pontos információkhoz jussanak, akár munkájukhoz, akár személyes problémájuk megoldásához várnak segítséget.  


A végtagok helyzetete. A fül mikroszisztémája követi a magzat méhen belüli elhelyezkedését

 

Mikrorendszereknek nevezzük a test azon körülhatárolt területeit, melyek a tapasztalatok és a mérési eredmények szerint megfelelnek az egész test, az egész szervezet vetületeinek. Ezek a területek a fej és egyes részei: az orr, az ajkak, a szájüreg, a nyelv, a hajas fejbőr (skalp), a fül, a kéz és a láb. Egy adott mikrorendszerben az emberi test mindig meghatározott rendszer szerint tükröződik. Ezeknek a területeknek az elváltozásai – elszíneződés, nyomásérzékenység, elszarusodás, kifekélyesedés stb. – diagnosztikus értékűek.

 

 

Fülakupunktúra – a fül mikrorendszere

A fül mikrorendszerének megismerése, a fül akupunktúrás kezelése az 1950-es évek végétől került előtérbe. Annak ellenére, hogy csaknem olyan régi, mint a kínai testakupunktúra, újrafelfedezését egy francia neurológus orvosnak, Nogier-nek (ejtsd: nozsié) köszönhetjük. Az ő tudományos elemzése, a pontok rendszerbe állítása során vált ismerté a fülkagyló pontjainak a mikroszisztémája, vagyis, hogy a szervek vetületei egy – az anyaméhben fejjel lefelé elhelyezkedő – embriót mutatnak.

 

A pontok elhelyezkedése – vetület

A fül akupunktúrás pontjainak átmérője – 0,2-0,5 mm – kisebb, mint a testakupunktúrás pontoké. Ezért a diagnózisra, illetve mérésre használatos készülékek érzékelője is finomabb felépítésű, mint a testakupunktúrában megszokott. A terápiás tűk is kisebbek, vékonyabbak.

 

A kutatások során kiderült, hogy az egyes szervek vetületein a bőr elektromos ellenállása változik, követve az adott belső szerv energiazavarait, akut vagy krónikus folyamatait, alulműködéseit vagy túlműködéseit. Ez természetesen vonatkozik a testfelület egyéb akupunktúrás pontjaira is.

 

A legegyszerűbb didaktikai megközelítés szerint a fülkagyló „belső része” az emésztés, a légzés területe. A külső rész a keringés és a kiválasztás, a kettő közötti középső pedig a központi idegrendszer, a gerinc és a végtagok megfelelése. A belső szervek „térben” tükröződnek a fültesten, vagyis az adott szerv elöl és hátul is vetül. Az elülső felszínen az érzőzónák, a hátulsón a mozgatózónák találhatók.

 

 

A szervek, szervrendszerek vetületei a fülön

 

A méréseknek köszönhetően három egymástól elkülönülő réteget is felfedeztek: a mélyréteg (a belső szervek valódi vetületei), a középső réteg (a szerv idegi kapcsolatai) és a felszíni réteg (szellemi, lelki pontok, öröklött hajlamok rétege). A legújabb kutatások szerint a fülben is megvannak az energetikai csatornák, a meridiánok.

 

 

Szervtérkép

A diagnózisra és terápiára a világszerte alkalmazott szervtérkép használatos, melyen több mint 100 pontot különböztetnek meg. A fülön tulajdonképpen nem pontok, hanem a pontoknál nagyobb területek, sávok képviselik az egyes szerveket és azok funkcióit. A diagnózis során a szakember megvizsgálja a fülön lévő elszíneződéseket, hólyagocskákat, repedéseket, hámló területeket és az egyes részek „deformitásait”. Ezek a krónikus betegségek első tünetei lehetnek. Diagnózissal szolgálhat a nyomásérzékeny pontok feltérképezése is. Tehát a fülakupunktúránál preventív diagnózisra is lehetőségünk van.

 

Alkalmazása az általános gyógyászatban

Sok vita folyik a fülakupunktúráról, mivel a hagyományos idegi ingerület elmélettel nem lehet bizonyítani a hatásmechanizmusát. A kutatások és a gyakorlat viszont bizonyítja a mindennapi hatásosságát. Ilyen terület az érzéstelenítés, a fájdalomcsillapítás és a vegetatív működések befolyásolása. Világszerte eredményesen alkalmazzák a kábítószerek elvonási tüneteinek csillapítására, a dohányzásról leszoktatásban, az étvágy csökkentésére. Jól használható még gyomor-bél rendszeri gyulladásoknál, belső elválasztású mirigyek működési zavarainál, idegrendszeri problémáknál, vérnyomás-szabályozásban, szédüléseknél, álmatlanságban stb.

 

 

A napi praxis pontjai

Néhány pont, melyeket a mindennapi praxisban használhatunk:

 

 

Fájdalomcsillapító hatás

Az általános és helyi fájdalomérzést felfüggesztő hatás miatt a Távol-Keleten sok százezer műtétet végeznek évente akupunktúrás, fülakupunktúrás érzéstelenítésben. Ilyenkor a tűs kezelést vagy önállóan, vagy az általános anesztézia (érzéstelenítés) kiegészítéseként alkalmazzák. Természetesen elsősorban a nem megfelelő egészségügyi körülmények, a szakellátástól való nagy távolságok teszik szükségessé, de kórházakban is rendszeresen alkalmazzák. Főleg, ha műtét közben szükséges a beteg együttműködése – például szemműtét, strúmaoperáció –, de más esetekben is gyakori, például tüdőműtét, terhesség alatti műtétek, szülés megkönnyítése és természetesen az érzéstelenítőszerekre való allergia, ill. érzéstelenítőszerek hiánya esetén. További előnye, hogy műtét alatt stabil marad a vérkeringés, így elkerülhető a műtét alatti shock, illetve a vérzési rendellenesség.

 

A fülakupunktúra legszélesebb felhasználási területe a mindennapi fájdalomcsillapítás a különböző izom-, ízületi csontfájdalmak esetén.

 

 

A fogászat területe

A fogászati kezelés során a fájdalom csökkentésére, a feszültség-idegesség-félelem oldására, a szövődmények megelőzésére, az allergiás folyamatok kezelésére, a vérzés csökkentésére, az ínygyulladások, az állkapocs-ízületi folyamatok, gyulladások, idegfájdalmak, bénulások, idegsérülések terápiájára használják.

 

A kezelést az orvos akupunktúrás tűvel vagy lézeres pontbesugárzással végzi. Az azonnali gyors hatás a tűs módszertől várható, a lézer hatása elnyújtottabb és elsősorban a krónikus folyamatoknál ajánlott.

 

 

Gyerekfül

 

A fájdalomcsillapító pontok ismerete segítheti a beteget is, hogy a kezelés előtt vagy alatt magát „akupresszúrázza”. Ez a pontok körömheggyel vagy valamilyen nem hegyes eszközzel történő „pulzáló” nyomását jelenti, mely természetesen nem olyan pontos, mint a tűszúrás, de mivel a pontok esetében – mint korábban említettem – inkább mezőkről, területekről van szó, ugyanúgy hatásos.

 

 

Azonos oldal és kezesség elv”

A pontok kezelésénél általában az „azonos oldaliság” a jellemző, vagyis amelyik oldalon fáj, azt a fülpontot használjuk. Sok esetben azonban a „kezességoldal” a domináns. Ez azt jelenti, hogy a jobb- és a balkezeseknél a jobb, illetve a bal fül „működik” jobban. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, tekintettel kell lennünk a „rejtett kezességre”. Ugyanis korántsem biztos, hogy aki jobbkezes, az valóban az is. Egy egyszerű gyakorlattal mindenki megállapíthatja a „rejtett kezességét”; összekulcsoljuk a két kezünket, amelyik oldali hüvelykujj felül lesz, az a rejtett kezes oldalunk és az a fülünk az aktívabb.

Dr. Csiszár Róbert
XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: biológiai fogászat, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.