Egészséges életmód

A nemzetközi rákkutatás legújabb hírei - 2002. május


  Új mellrákvizsgálati módszer: lényegesen kevesebb sebészeti beavatkozás

  Primarius prof. dr. B. Schwaighofer, a bécsi Evangélikus Kórház orvosa beszámolt a digitális mammotómiával három év alatt szerzett tapasztalatairól. Hatból öt esetben a műtét elkerülhető, ha mellrákgyanú esetén digitális mammotómiát alkalmaznak.

   

  A korai szűréseknél eddig Ausztriában műtéti eljárással kellett egyértelműen tisztázni, hogy a mammográfiával megállapított szövettani elváltozás egy jóindulatú daganat vagy rákos elváltozás, melyet, amilyen gyorsan csak lehet, operálni kell.

   

  A digitális mammotómiával kb. 45 perc alatt, helyi érzéstelenítéssel, majdnem fájdalommentesen egy ambuláns vizsgálat keretében lehet megállapítani, hogy jóindulatú elváltozásról vagy rákról van-e szó. Ha kiderül, hogy a leszívott anyag jóindulatú, semmi más vizsgálatra, kezelésre nincs a betegnek szüksége. Ez az új eljárás a 35 évesnél idősebb asszonyoknál megkönnyíti az évi mammográfiás vizsgálatra vezető utat, és megszüntetheti a félelmet az operációtól.

   

  A digitális mammotómiánál a szakorvos röntgenkontroll alatt vékony kanülökkel kórszövettani próbákat vesz, és azokat azonnal analizálja.

   

  Ha az analízisnél rosszindulatú daganat látható, akkor a sebész pontosan meg tudja határozni a műtét adatai alapján az operáció kiterjedését.

   

   

  Rákmegelőzés célzott halfogyasztással

  Svéd kutatók okozati összefüggést tudtak kimutatni a halfogyasztás és a rák gyakorisága között. Azoknál az asszonyoknál, akik hetente 6-8 uncia (1,8-2,4 kg) zsíros halat (hering, ill. lazac) fogyasztottak, 40%-kal kevesebb méhnyakrákot lehetett megállapítani. Az eredmények alapján látható, hogy a zsíros halak fogyasztása csökkentheti a méhnyakrákos megbetegedések számát. A kutatók gyanítják, hogy az omega-3 olajnak, mely a zsíros húsú halakban található, van rákmegelőző hatása.

   

  A múlt évben a Lancet című orvosi szaklap közölt olyan tanulmányt, ami leírta, hogy azoknak a férfiaknak, akik nagymennyiségű halat fogyasztanak, ötven százalékkal csökken az esélyük a prosztatarák kialakulására. Tehát a halfogyasztásnak nemcsak méhnyakrák-, hanem prosztatarák-megelőző hatása is van. Ha valaki rendszeresen halat fogyaszt, megelőzheti a szívroham veszélyét is.

   

  Antibébipille és a méhnyakrák

  Francia kutatók, dr. S. Franceschi és munkatársai Lyonból olyan asszonyokat vizsgáltak, akik már humán papilloma vírussal fertőzve voltak (Magyarországon is rendkívül elterjedt a HPV – a szerk.). A humán papilloma szeretkezéssel átvihető vírus, a méhnyakrák első számú okozója. Azok az asszonyok, akik öt éven át vagy ennél is hosszabb ideig szedtek terhességmegelőző tablettát, háromszor gyakrabban betegedtek meg méhnyakrákban, mint azok, akik soha nem szedtek ilyet. Ez a klinikai vizsgálat az első a világon, amelyik határozottan állítja, hogy a HPV mellett a fogamzásgátlóknak is szerepük lehet ennek a daganattípusnak a kialakulásában. Másrészt a terhességmegelőzés a petefészekrák veszélyét felezi.

   

  A tanulmány foglalkozott a méhnyakrák olyan lehetséges okaival is, mint az összes szeretők száma, az első szeretkezés időpontja, életkor, gyermekek száma. A statisztikai analízis kimutatta, hogy:

   

  1. azoknak az asszonyoknak, akik 5 évnél rövidebb ideig használtak fogamzásgátló tablettát, nincs megnövekedett méhnyakrákrizikójuk;

  2. azok az asszonyok, akik 5 és 9 év között szedtek antibébi-tablettát, háromszor gyakrabban vannak méhnyakrákkal veszélyeztetve;

  3. azok az asszonyok, akik 10 évnél hosszabban alkalmazták a tablettát, négyszeresen vannak méhnyakrákkal veszélyeztetve;

  4. azoknak az asszonyoknak, akiknek 5 vagy több gyerekük van, szintén emelt méhnyakrákrizikójuk van;

  5. a méhnyakrák lassan növekszik, ezért korai kimutatása a Pap-kenettel rendkívüli fontosságú, hogy kellő időben kezdjük el a kezelést.

   

   

  Rákjelző felfedezése

  Dr. M. Berrington és munkatársai az amerika Jefferson Medical College-ben felfedeztek egy különleges proteint (guanylyl cyclase), melynek segítségével a nyelőcső és gyomorrák korai stádiumban kimutatható. Dr. Berrington szerint nagyon nagy szükség lenne olyan eljárásra, mellyel legalább e két ráktípus korai diagnosztizálását és sikeres kezelését elősegíthetjük.

   

  A nyelőcső- és gyomorrák túlélési lehetőségei nagyon csekélyek, ezért fontos egy specifikus molekuláris marker megtalálása, mely egy bizonyos daganat növekedésével függ össze.

   

  Melanoma megelőzése

  Angliában az utolsó hat évben dramatikusan – férfiaknál 12%-kal, az asszonyoknál 2,1%-kal – emelkedett a melanomások (nagyon agresszív bőrrákosok) száma.

   

  Dr. L. Walkernek, az Egyesült Királyság rákinformációs központja igazgatójának fontos javaslatai ezzel kapcsolatban:

  1. aki teheti, kerülje a napot délelőtt 11 és délután 3 óra között;

  2. ne égjen le a bőr;

  3. akinek feltétlenül a szabadban kell tartózkodnia, az keresse az árnyékot;

  4. fokozottan vigyázzunk a gyermekek egészségére.

  assoc.prof.prof.h.c.mag.dr.Dávid Tamás, CoD™ Rák Információs Központ
  VIII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.