Egészséges életmód

A perui sámán ösvénye

  Abban az élményben volt részünk, hogy két csodálatos dél-amerikai ember érkezett Magyarországra, hogy megossza velünk tudását. Ezt Szemereyné Nagy Melinda és Szemerey István támogatásának köszönhetjük.


  Malku és Evelin története regénybe illő. Egy jól szituált brazil családból származó lány, Evelin befizet egy különleges élménnyel kecsegtető perui útra, ahol bár még nem tudja, de valóban az ember életében csak egyszer előforduló élményben lesz része, és egész további életét meghatározó döntést kell hoznia. Összeakad két szempár, az érdekes, fura idegenvezető Malku és Evelin tekintete, és ez a két szempár soha többé nem engedi el egymást. A 10. nap végén, a csoport hazautazása előtt Malku odafordul a lányhoz, és 20 percet ad neki, hogy eldönthesse, hazautazik és folytatja polgári létét, vagy élete további részét Malku oldalán tölti egy sámán feleségeként járva a világot, megosztva tudásukat az emberekkel, boldogságban együtt. Evelin már a kérdés pillanatában tudja a választ, de visszavonul, hogy jövendő csodás életéről álmodjon. Ez 3 évvel ezelőtt történt, de egymásra figyelő tekintetük azóta sem fakult, mindennap boldogság a részük. Ez a romantikus történet arra tanít, hogy nem az számít, mid van, csak az, ami benned van.

   

  Mi is a sámáni ösvény?

  Malku ősei a mucsik, akik a preinka társadalomból származnak. Nagyon sok sámán jött ebből a társadalomból, legfontosabb feladatuk a polaritás megőrzése, a férfi és női energiák egyensúlyba hozása volt. A nyugati világ azt hiszi, hogy sámánnak lenni kiváltságos dolog. Amikor Malkut kérdezzük, mindig egyszerű válaszokat ad. Sámánnak lenni annyi, mint követni a szív hangját, egyensúlyban és harmóniában élni a környezettel, megtalálni saját bensődet, tudatában lenni feladatodnak, küldetésednek. Mielőtt a sámáni ösvényre lépett volna, ő is úgy gondolta, hogy csak akkor járható ez az út, ha remeteként éli életét. Öt évet töltött a dzsungelben, egy fa tetején lakott. Ilyen magasságban a vadállatok nem képesek megtámadni. A mozdulatlanul töltött éjszakák megedzették, hiszen egy rossz mozdulat akár az életébe is kerülhetett volna, egyensúlyérzéke fantasztikusan kifejlődött. Ma a Macchu Picchu négyezer méter feletti csúcsain fél lábbal képes a szikla szélén állni, anélkül, hogy megbillenne. A sámáni út következő lépcsője az volt, hogy megtanulta a testét uralni, a szerveit irányítani. Tarantulák, mérges pókok közé zárva töltött 24 órát, egyetlen mozdulat akár halálos csípéssel végződhetett volna, éppen ezért a halál állapotát kellett színlelnie, amikor még a lélegzete sem érződhetett. Malku azt mondja, hogy az a legcsodálatosabb az ember életében, amikor képes legyőzni önmagát. A sámáni ösvény fantasztikus kihívása a magas hegyeken élni, az időjárással, a magaslati tényezőkkel, az állatokkal konfrontálódni, és közben folyamatosan érzékelni, hogy egy az univerzummal. Ez folyamatos kihívás, ugyanakkor nagy lehetőség is az ember életében.

   

   

  Malku megszólaltatta sámánkürtjét

  Szombaton a Kombucha Napon 500 fáradt, elcsigázott embert két perc alatt átrezgetett, átformált a sámánkürttel. Félelmetesen bánik az erőkkel és a rezgésekkel. Mi a titka, hogyan tud bánni az energiákkal?

   

  Malku és Evelin

   

  - Pontosan az az út, amit megtettem a sámáni ösvényen, az juttatott el erőmnek és tudatomnak teljes birtokába - mondja erről. - Olyan erő van bennem, amely sugározza azt a magabiztosságot, hogy nem lehet kibillenteni az egyensúlyomból. Tudom birtokolni az erőket, de a jó értelemben. Soha nem hívom ki az erőket, hanem alázattal közeledem hozzájuk, együtt mozgok velük, és együtt használom a szél, a víz, a tűz, a levegő energiáját. A Pututu, a kürt, a sámáni ösvény egyik legfontosabb jelzőeszköze. A kürt az óceán mélyéről került felszínre, nem tesz mást, mint a víz hatalmas erejét kombinálja a hang által produkált rezgéssel, a levegő energiájával, és így ég és föld között megteremti azt az egységet, ami az emberi testben a legfontosabb jelzés. Az univerzum egyesül a lélekkel, és ezt a rezgést minden emberi lény egyformán jól veszi és fantasztikus élményeket él meg általa.

   

   

  Az érzelmeimet táncban mondom el

  Mi ért fontos, hogy mozgásban fejezhessük ki magunkat, és hogyan élhetjük meg érzelmeinket a táncban? - kérdeztük Evelint.

   

  - A nők a családfenntartók - mondta. - A férfiak dolgoznak, de a nők teremtik meg a hátteret. Sok fájdalmat, megaláztatást, bűntudatot cipelnek magukban, ami folyamatosan az alhas tájékára rakódik, ezáltal gátakat emelve ott. A szexcsakra is ezen a részen található, ezért ezek a hatalmas gátak elsősorban a szexualitás területén jönnek elő. Ezt befolyásolhatja a társadalmi környezet, a dogmák, a családi hagyományok, de ezek a problémák minden nőnél az alhasra tevődnek. Szerintem a legfontosabb, hogy a nő megélhesse a szabadság érzetet. A másik, hogy alázattal közeledjünk az élethez, a férfihoz és önmagunkhoz elsősorban. Szeretettel kell fordulnunk önmagunkhoz, hogy alázattal tudjuk mindezt megtenni. A mozgások, amelyeket én végzek, szent táncnak nevezett mozgáskombinációk, amelyek elsősorban az alhas, a csípő környékét mozgatják meg. Minden egyes mozdulatban benne kell, hogy legyen a szépségünk, a belső szépségünk által kisugárzott jelzés, és minél többször gyakoroljuk, annál inkább tudatába kerülünk nőiségünknek, annak, hogy egyediek és megismételhetetlenek vagyunk ezen a Földön. Azt javaslom minden nőnek, hogy minél több időt töltsön el saját testének megismerésével. Ha nem ismeri önmagát, nem tudja szeretni, ha nem tudja szeretni, más sem tudja őt szeretni. Ezek a mozdulatok megtanítanak bennünket feloldani, kioldani magunkból az előzőleg bennünk elhelyezett gátakat, akadályokat.

   

  Felszabadítva önmagunkat, a szexualitást meg tudjuk élni úgy, ahogyan egy szabad nőnek kellene, bűntudatok, negatív energiák, fájdalom és félelem nélkül.

   

   

  Malku könyve megjelent Magyarországon

  Az is meg tudja ismerni azt a szellemiséget, amit Malkuék képviselnek, aki a közel 10 nap során nem tudott velük találkozni. Nemrég fordítottunk le egy könyvet magyar nyelvre, aminek a címe Inka beavatás, avagy a Puma ébredése. Az eddig elhangzott alapszituációk mind megtalálhatók benne. Furcsán hangozhat, hogy beavatási könyv, de mégis az, mert az inkák három szent állata, a puma, a kígyó és a kondor tanít meg bennünket az élet alapvető elemeinek a tiszteletére és a szabadságérzet elsajátítására.

   

  A szabadság tánca

   

  Először a kígyó szintjén éljük meg mindennapjainkat, de a könyv biztat, hogy váljunk igazán kígyóvá és ne csak csússzunk-másszunk a földön, hanem engedjük bőrünket levedleni időről időre, megújulni, mint ahogyan a kígyók teszik, és ez által lehetőségünk lesz eljutni nemcsak a földi síkokra, hanem az Ég és Föld között mozgó területekre, amelyet a Puma testesít meg. A puma az inka kultúrában az erőt fejezi ki, azt a tudatosságot, amelyet az ember már az Ég és Föld közötti dimenziókban tapasztal meg. Fontos, hogy soha se szálljunk el igazán. Ennek birtokában képessé válhatunk a puma csodálatos mozgásának utánozására az életünkben. Napokig nem száll le a fáról, ég és föld között van, de mindennapjaihoz mégis fontos a talaj érintése. És ha mindennek a birtokában vagyunk, akkor jutunk el talán a sámáni ösvény legmagasabb szintjére, amire csak a legnagyobb mesterek képesek, a kondor szabadságán keresztül eljuttatni az emberiségnek a szabadság, a béke, a szeretet és a fény üzenetét.

  Jakab István
  XII. évfolyam 5. szám

  Címkék: Szemerey István, Szemereyné Nagy Melinda

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.