Egészséges életmód

A szexualitás taója

Praktikus tippek a szerelmi élet beteljesüléséhez

A régi kínaiaknál a szexuális erő az egészség, a kreativitás és a spiritualitás alapjának számított. A nyugati világban ma a szex mindenhol jelen van, ennek ellenére társadalmunkban egyre inkább csökken "a világ legszebb dolga" iránti érdeklődés. Cikkünk ahhoz ad tanácsokat, mit tehetnek ebben az esetben a nők.


 

Az emberi életben a szexualitás mindig is a szaporodáson messze túlmutató, központi szerepet játszott. Akár az ókori Egyiptomban, Indiában vagy Kínában éltek, az emberek tudták, hogy a beteljesült szerelmi élet javítja az életerőt és az egészséget. Éppen ezért a különféle kultúrák olyan technikákat és praktikákat fejlesztettek ki, amelyek segítségével a férfiak és nők egyaránt fokozhatták vitalitásukat, személyes vonzerejüket és életminőségüket. Ez a tudás azonban az évszázadok folyamán feledésbe merült. A szexuális egyesülés a világ számos táján a mai napig nem szent dolognak számít, hanem kulturális hozzáállástól függően piszkosnak, erkölcstelennek, sőt egészségkárosítónak.

 

A nyugati világban ma mindenhol jelen van a szex. Segítségével bármilyen áru eladható, így az interneten és a magazinokban, a tévékben és a plakátokon óriási a választék hiányosan öltözött lányokból. Ez azonban teljesen tönkreteszi a szexualitásról kialakult képünket. A mindenhonnan ránk ömlő erotika és az ideálképek, amelyekkel nehezen lehet felvenni a versenyt, odáig juttatták az embereket, hogy társadalmunkban "a világ legszebb dolga" iránti érdeklődés fokozatosan csökken. Ezenkívül a még mindig elevenen élő morális meggyőződések is rontják a testi szerelemben lelt örömet. Elsősorban a nőknek nincs manapság sem kedvük, sem idejük arra, hogy intenzíven foglalkozzanak saját szerelmi életükkel. A mindennapi élet taposómalma, a munka és a gyereknevelés olyan sok energiájukat veszi el, hogy lassanként eltűnik a szexuális egyesülés utáni vágyuk. Holott olyan egyszerű lenne kilépni ebből az ördögi körből!

 

 

A szexualitás gyógyító taója

Az ősi Kína taoista mesterei már több évezreddel ezelőtt foglalkoztak olyan gyakorlatok kidolgozásával, amelyek hozzájárulnak az egészséghez, a hosszú élethez és a harmóniához. Rájöttek, hogy minden élőt egyetlen energia mozgat, ez a csi. Azt is felismerték, ennek az energiának az áramlása milyen egyszerű módszerekkel serkenthető, erősíthető és mennyisége hogyan szaporítható. Ebben fontos szerepet játszott a tanítás a jin-jangról, illetve az öt elemről.

 

Annak idején az emberi szervezet fő csi-forrásának a szexualitás számított. Éppen ezért számtalan taoisztikus módszer foglalkozott ennek az energiának a megőrzésével és finomításával. Ezért aztán nem csoda, hogy a tao mesterei az ősi kínai császári udvarban különös tekintélynek örvendtek. A császárok és császárnők titokban tanácskoztak velük, hogy beavatást nyerhessenek szexuális praktikáikba. Ez nem csak azt jelentette, hogy minél nagyobb szexuális élvezethez jussanak, hanem azt is, hogy hosszú és egészséges életet érjenek el.

 

Az igazán élvezetes nemi élethez a jin és a jang egyensúlyára van szükség. A férfi princípium (jang/tűz) nem nyomhatja el a nőit (jin/víz)

 

A taoista felfogás szerint a szexuális energia a legerősebb energia, amely a testünkben hat, mert képes új életet teremteni. Ez az alapja a kreativitásnak, a művészeti alkotásnak, a vitalitásnak és a spiritualitásnak. A taoista módszerek arról is szólnak, hogyan alakíthatjuk át a szexuális energiát spirituálissá, és hogyan segíthetjük elő a testben való keringését. Ennek során a férfi és a nő megtanulja, hogy a herék és a petefészkek energiáját megsokszorozzák, és a gerinc kis energia-körforgásán keresztül az agyba, a mirigyekbe és a belső szervekbe juttassák. Ennek eredményeként belső öngyógyító és fiatalító folyamat indul be, amely serkenti a szervezet vitalitását és friss életenergiával árasztja el a sejteket.

 

 

Egyensúly a jin és a jang között

A kiteljesedett szexuális élet kulcsa a jin és jang erők. A férfi princípiumnak (jang/tűz) nem szabad a nőit (jin/víz) elnyomnia vagy legyőznie. Az egészséges szexualitáshoz mindkét oldalra szükség van, mert a jin és a jang csak akkor ad ki egy egészet, ha kiegészítik egymást. A két erő kölcsönhatása azonban nem csak a partnerrel való csere folyamán játszódik le, hanem először mindannyiunkban belül, egyedül. Valamennyien egyesítjük ugyanis ezt a két erőt, még akkor is, ha néha észre sem vesszük.

 

A jin és a jang, azaz a női és a férfi princípium ősi kínai ábrázolása

 

Ha mindkét oldalt kiéljük, egymással összekötjük és kiegyensúlyozzuk, akkor megteremtjük a beteljesült szexualitás alapját. A férfinak tehát nem kell kemény és legyőzhetetlen szerepben megjelennie, ahogyan a nőnek sem kell folyton puha és engedékeny oldalát előtérbe helyeznie, hanem lényének jang-vonásait is aktívan kiélnie a szexualitásban.

 

 

Férfi és nő különbsége

A férfi természetesen közelebb áll a jang princípiumhoz. A jang extrovertált, céltudatos, racionális és rövid életű. A férfi szexualitását többnyire inkább a gondolatok határozzák meg, nem az érzések. Ezzel szemben a nőknél a szexualitás legbensőbb érzéseikből ered, és a finom jin határozza meg. Ha egy nő szexuálisan átadja magát egy férfinak, akkor meg kell nyitnia belső érzésvilágát és átadnia magát. Ahogyan a petesejt magába szívja a hímivarsejtet, ugyanúgy a nők átveszik szex közben a partner érzéseit és rezgéseit.

 

A férfi számára a szerelmi aktus mindig arra ad lehetőséget, hogy megszabaduljon a stressztől és a feszültségtől. A nők felveszik ezeket a negatív érzéseket, és ha nem tanulják meg, hogyan transzformálják őket, akkor tartósan sérülhetnek. Testi szinten ez a károsodás többek között menstruációs problémák, mióma vagy fájdalmas nemi élet formájában jelenhet meg. Lelki szinten a tünetek túlterheltség és kihasználtság formáját öltik, minek eredményeként a nők egy idő után behúzzák a kéziféket és elveszítik a szexualitásban lelt örömüket.

 

Az ősi Kínában számtalan taoista módszer foglalkozott a szexuális erő megőrzésével és finomításával

 

A nők ezt a csapdát úgy kerülhetik el, ha újra felfedezik és serkentik ősi szexuális energiájukat. Ehhez nincsen feltétlenül szükségük partnerre. Először is sokkal inkább azt kell megtanulniuk, hogy elfogadják és szeressék önmagukat. Ezzel a belső erővel lesznek ugyanis csak képesek arra, hogy megszabják saját határaikat, felismerjék saját vágyaikat és ki is fejezzék őket. Vagy ahogyan egy taooktató egyszer megfogalmazta: az erős háziasszonynak nem kell félnie a vendégeitől.

 

 

Belül erős, kívül szép

A férfiak sokkal kevesebbet problémáznak azon, megfelel-e a külsejük az aktuális szépségideáloknak, mint a nők. Addig azonban hogyan is számíthatnánk jó szexuális életre, amíg mi magunk sem fogadjuk el saját magunkat? A felszabadult és kielégítő szexualitás előfeltétele tehát az önelfogadás. Ha mi magunk is kívánatosnak érezzük magunkat, csak akkor tekintenek majd minket mások is annak. Ha öntudatosan elfogadjuk a testünket, csak akkor élvezhetjük szégyenkezés nélkül a szexet. Ha nem félünk teljesen megnyílni, csak akkor bontakozhat ki a szexuális energia tökéletes gyógyító hatása.

 

A méhet gyógyító meditáció erősítő és tisztító hatású. Képünkön a méh és a két petefészek a petevezetőkkel

 

Az önmegbecsülés a női szexualitásban nem lebecsülendő szerepet játszik. A népi bölcsesség régóta úgy hangzik, hogy a valódi szépség belülről fakad. Szex közben nem szabad azon problémázni, hogyan is nézünk ki, vagy hogy vajon megfelelünk-e a partnerünk elvárásainak. Sokkal inkább arra kell törekednünk, hogy teljesen elengedjük magunkat és élvezzük a szexet. Aki inkább partnere szexuális fantáziájának beteljesítésére törekszik, és nem saját igényeinek kielégítésére, az nem csodálkozhat azon, ha nem lesz része a szerelem mágiájában.

 

 

6 lépés a beteljesedett szexualitás felé vezető úton

A következő tanácsok megfogadásával megtanulhatjuk, hogyan éljük át tudatosabban saját szexualitásunkat. Védekezhetünk az aktus közben minket érő negatív hatások ellen, és kihasználhatjuk a szex jelentette erőt és örömet. Így nemcsak élvezetet lelhetünk benne, hanem építhetünk testi-lelki-szellemi gyógyító erejére.

 

1. lépés: Szeressük önmagunkat és ismerjük meg a testünket

Aki hiányt szenved magabiztosságban, annál ennek az lehet az oka, hogy nem tudja, milyen csodálatos és egyedi teremtés is ő. A feladat tehát: tegyük tudatossá külső és belső szépségünket! Például tusolás után álljunk a tükör elé, és nézzük meg magunkat minden oldalról. Utána mondjuk ki hangosan: minden porcikám kívánatos! Ha a feladattal első nekifutásra nem boldogulunk, először testünk kedvező adottságait nézegessük nap mint nap a tükörben. Mondjunk olyasmit, mint például: "Nagyon csábító a mosolyom!" vagy "Csodálatosan puha a bőröm!" és hasonlókat. A napi rendszeres megerősítés a legmakacsabb önbizalomhiányon is áttör idővel. Ha már szégyenkezés nélkül tudunk a tükör előtt állni, akkor nekikezdhetünk testünket minden érzékszervünkkel felfedezni. Minél jobban ismerjük ugyanis a saját testünket, annál jobban érezzük, mit kedvelünk és mit nem.

 

A női szexualitás erősen az érzelmeken alapul. A partner negatív rezgései lelkileg és testileg megterhelőek lehetnek, és végül betegséget is okozhatnak

 

2. Adjunk lendületet testünk energiaáramlásának!

A szexualitást gyógyító tao alapgyakorlatai segítségével megtanulhatjuk testünk energiáit egyensúlyba hozni. Ehhez először érzékelnünk kell, ahogyan a csi áramlik a testünkben, különben nem tudjuk szabályozni. A test energiaáramlásának szenzibilizálását többek között csi-kung vagy taj-csi gyakorlatokkal segíthetjük elő. Nagyon hasznos a következő, a gyógyító taóból származó gyakorlat is:

 

A kis energia-körforgás

Ezzel a gyakorlattal testünk energiapályáira kormányozhatjuk a csit. A körforgásban lévő energia összeköti egymással a központokat, és egyben egyensúlyt is teremt közöttük.

 

Kezdjük azzal, hogy nevetünk egy nagyot. A kezünket tegyük finoman a Dan Tien pontra, körülbelül kétujjnyira a köldökünk alatt. Minden egyes légvétellel gyűjtsünk újabb adag energiát ebből a központból, és sűrítsük világító és melegítő energiagömbbé. Most képzeletünk erejével mozgassuk ezt a gömböt a testünkben: a képzeletbeli körzést kezdjük a bélben, majd a gerinc mentén emeljük fel a "jadepárnáig" (ez a nyak és a koponya találkozási pontja). Innen kiindulva a gömb továbbhalad a harmadik szemen és a napfonaton keresztül vissza a Dan Tienhez, ahol újra összegyűlik. A kis energia-körforgás némi gyakorlást igényel, hogy hatása valóban kibontakozhasson.

 

 

gyógyító tao gyakorlatai hozzásegítik a nőket nőiességük erősítéséhez, és ahhoz, hogy kapcsolatba léphessenek lényük őserejével

 

Szerelmi aktus közben a gyakorlottak képesek arra, hogy a szexuális energiát a fent leírtaknak megfelelően végigfuttassák a kis körforgás pályáján. A nemi élvezet ilyenkor nem korlátozódik a nemi szervekre, hanem elárad az egész szervezetben. Ez a folyamat pozitív hatást gyakorol az egész szervezetre, és vitalizálja a sejteket. Hogy a gyakorlatban ne alakuljanak ki energiablokádok, a kis körforgást mindig jól kell tudnunk uralni.

 

3. Ne engedjünk negatív érzelmeket a hálószobába!

A szexuális energia testünk minden energiájának esszenciája. A szervek, az idegrendszer, a mirigyek, az agy és a csontok erejüket a petesejteknek, illetve a hímivarsejteknek adják, hogy új élet keletkezhessen. Ha azonban negatív energiák terhelik őket, akkor ezek akadálytalanul áramlanak a szaporító szervekbe.

 

Ezért aztán nem túl jó ötlet a partner kapcsolat konfliktusait az ágyban megoldani. A kisebb feszültségek ilyen módon biztosan feloldódnak, de ez nem éri meg azt az árat, amit később esetleg fizetnünk kell érte. Az így érzett és felvett negatív érzelmek rögzülnek a szerveinkben, és rossz esetben akár meg is betegíthetnek vagy legyengíthetnek bennünket.

 

4. Ügyeljünk a táplálkozásunkra!

Sokan nincsenek ezzel tisztában, de táplálkozásunk szexuális életünkre is kihatással van. Eltekintve a számtalan, afrodiziákus hatású ételtől, napi táplálékaink is befolyásolják szexuális erőnket. A férfiak például ritkán tudják, hogy az aznapi vacsora szoros összefüggésben áll azzal a képességükkel, hogy mennyire tudják visszatartani az ejakulációt, azaz meghosszabbítani az aktust.

 

  

Kevesebb állati fehérje, zsír és kávé fogyasztása sok női problémát megelőzhet, például a premenstruációs szindrómát

 

Egy sor tipikus női probléma - premenstruációs szindróma, menstruációs fájdalmak, erőtlenség stb. - elkerülhető, ha a nő a kritikus napok előtt kevesebb kávét, zsírt és állati fehérjét fogyaszt. A főként koncentrált tápanyagokból (mint amilyen az állati fehérje) álló étrend megnehezíti a szexuális energia újrafelvételét, mert csökkenti a vérkeringés érzékenységét. Kiegyensúlyozott táplálkozással, amely figyelembe veszi a jin és a jang egyensúlyát, illetve az öt elemet, számos szexuális kedvetlenségi tünet megszüntethető.

 

5. A szexuális erő erősítésének női útja

A női szexualitás taójában egy sor olyan gyakorlat található, amelynek segítségével a nők növelhetik energiaszintjüket, és hozzájárulhatnak testük, szellemük és lelkük jólétéhez. Ezek során elsősorban arról van szó, hogy párbeszédet folytassunk szaporítószerveinkkel, így igényeiket felismerjük és kielégítsük. Célzott masszázs- és meditációs technikákkal, valamint erősítő gyakorlatokkal energetizálható a mell, a méh, a hüvely és a petefészkek. Így feloldhatók a blokádok és meggyógyíthatók a lelki sérülések.

 

 

A kínai tanítás szerint az ég és a föld között minden a jin és a jang, illetve az öt elem (fa, tűz, föld, fém és víz) elvéhez rendelhető hozzá

 

Hasmasszázs

Csodálatos és könnyen megvalósítható gyakorlat, amelyet egyszerűen beépíthetünk reggeli felkelési rituáléink közé. A hasmasszázshoz csupán néhány csepp illatos testolajra van szükségünk (például mandulaolajra) és ötpercnyi időre.

 

Álljunk laza lovagló-pozícióba, és mindkét kezünket nyugtassuk a Dan Tien ponton. Vegyünk néhány mély lélegzetet, és kilégzéskor az energiát tudatosan irányítsuk a két kezünkbe, amíg fel nem melegszenek. Ekkor kezdhetjük a szelíd hasmasszázst. Ennek során nyomjuk az ujjaink hegyét a hasunkba, olyan mélyre, amíg még nem kellemetlen. Haladjunk az óramutató járásával megegyező irányba, spirális vonalban belülről kifelé. Ha eljutottunk a legkülső pontig, visszafelé vezető irányba haladjunk újra a has közepe felé. Végül nyugtassuk a kezünket újra a Dan Tien ponton, és töltsük fel a kezünket újra az energiaközpont gyógyító erejével.

 

Gyógyító meditáció a méh erősítésére

Ez a csodálatos meditáció kapcsolatot teremt a méhünkkel, és megtisztítja a terhes energiáktól. Üljünk vagy feküdjünk le lazán, a két kezünk nyugodjon a "jadepalotán", azaz a méh fölött. Hunyjuk le a szemünket, és lélegezzünk mélyeket. Minden egyes légvételnél érzékeljük a méhünket, egészen addig, amíg meg nem tudjuk, hogyan érzi magát. Belégzéskor töltekezzünk fel fénnyel és csivel, hogy kitöltsenek minden sötét zugot. Kilégzés közben eresszünk ki minden terhes dolgot és fájdalmat a lábunkon keresztül a földbe. Ezt a gyakorlatot addig végezzük, amíg úgy nem érezzük, hogy a méhünk teljesen megtisztult és belülről tisztasággal sugárzik.

 

 

A bölcs taoisták felismerték, hogy az élet áramlását egy általános érvényű energia határozza meg

 

A petefészeklégzés

A szexualitás taójának ezzel a gyakorlatával megtanulhatjuk belső jang-erőnket még jobban kibontakoztatni. Ezzel energtizáljuk a nemi szerveket és fokozzuk kéjérzékelő képességüket.

 

Álljunk lazán lovagló pozícióba, és tegyük a kezünket a két petefészkünkre. Minden egyes légvétellel irányítsuk a figyelmünket erre a területre, és masszírozzuk közben a két petefészket, amíg kellemes érzés nem támad bennük. Belégzés közben töltsük fel a petefészkeinket friss energiával, amit majd kilégzés közben továbbadunk a méhnek. Addig ismételjük a gyakorlatot, amíg kellemes meleg érzés nem tölti el a méhünket. A kis energiakör segítségével ezt a tiszta szexuális energiát most már az egész testben eloszlathatjuk.

 

Ezt a gyakorlatot azok is elvégezhetik, akiknek a méhét vagy a petefészkét eltávolították. Ha ezek a szervek fizikai valójukban nincsenek is már jelen a szervezetben, energiamintájuk megmaradt, és a gyakorlat hatása is változatlan.

 

6. lépés: Fedezzük fel magunkban az istennőt!

A leírt gyakorlatok közben ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: maradjunk mindig önmagunk! Minden egyes nő külön egyéniség, és a szexre sincsen általános megoldás. Fedezzük fel az ehhez fűződő személyes kapcsolatunkat, és álljunk nyitottan ahhoz, amit a leginkább szeretnénk. Csak ily módon számíthatunk tartósan beteljesedett szexuális életre.

 

 

Mellmasszázs és belső mosoly

Kezdjük a napot egy igen egyszerű, de hatásos gyakorlattal, amelyet a tus alatt állva vagy utána a tükör előtt is elvégezhetünk! Némi olaj segítségével alaposan masszírozzuk át a  mellünket. Haladjunk köröző mozdulatokkal először kifelé, majd befelé, mindkét irányban mondjuk 36-szor.

 A beteljesedett szexualitáshoz fontos, hogy megtanuljuk önmagunkat szeretni és elfogadni. Ezt is gyakorolhatjuk nap mint nap végzett megerősítésekkel

 

A kellemes masszírozást kapcsoljuk össze különösen pozitív érzésekkel, például mintha egy nap sugározna kifelé belőlünk. Közben küldjünk magunknak megerősítő üzenetet: „Ápolom magam, szeretem magam, jól bánok magammal, mert értékes vagyok, és mert megérdemlem, hogy jól bánjanak velem.” A napi gyakorlat hatását már a következő menstruációkor érezhetjük: kevesebb panasz, kevesebb vérveszteség. A menopauzában lévő nőkre is frissítő hatást gyakorol ez a megoldás, és harmonizálja hormonszintjüket.

 

 

A tao tanítása

A taoisták legfőbb célja mindig is az volt, hogy „ápolják az életet”, és harmóniában éljenek önmagukkal, a természettel és a világegyetemmel. Ezekből a gondolatokból kiindulva az évezredek során légző- és testgyakorlatok, valamint orvosi módszerek komplex rendszere  alakult ki.

 

A tao tanításának egyik fő témája a dolgok állandó változása. A természetben ez a jelenség az élet két fő elemének, a jinnek és a jangnak, azaz női és a férfi princípiumnak a folyamatos egymásba való átalakulásában nyilvánul meg. A taoizmus ennek a két erőnek az egyensúlyáról beszél, és azt tanítja, hogy a jinhez  rendelt puhaság és gyengeség gyakran győzedelmeskedhet a keménnyel és az erőssel szemben. Például az áramló víz formálhatja a szilárd követ.

 

 

A 2. lépés gyakorlatával az egész testben irányíthatjuk a csit, az életenergiát

 

A taoizmus alkotóelemei közé tartozik a csendes meditáció, a taoista szexuális tanítás, a belső alkímia, valamint a mai csi-kung számos gyakorlata. Emellett a a taj-csi és egyéb kínai harcművészetek, a hagyományos gyógynövényes gyógyítás és az akupunktúra is jórészt a  taoista tanításon alapulnak. Az elmúlt két és fél évezred során a tao Kínában az élet majd minden területére hatást gyakorolt. Ideszámít a festészet, a kalligráfia, az irodalom, a harcművészet, az asztrológia, a filozófia, a természettudomány, a geomantia, az államvezetés, valamint a kínai mindennapi élet.

 


Szülés után nagyon fontos az energiatojással végzett gyakorlat, amely segít megelőzni a medencealapi izmok gyengeségét és a belső szervek megsüllyedését

 

A jadetojás-gyakorlat

A régi kínaiaknál a jadetojással végzett energetizáló gyakorlatok ősi tradíciónak számítanak. A  kicsi, kezeletlen felületű tojásokat a hüvelybe vezetik, és ott az izmok erejével fel-le mozgatják őket. Az izmok így megőrzik erejüket és érzékenyebbekké válnak. A módszer egészségre gyakorolt pozitív hatása, hogy erősíti a medencealapi és a záróizmokat, így megelőz számos  szervi panaszt és az inkontinencia kialakulását.

M. L.
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: szexualitás, tao

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.